Er det dårligt for lungerne at træne i minusgrader? Hjælper det kolde vejr til mit vægttab? Gør koldt vejr mig ikke bare syg? Myterne er mange, mens begrundelserne for dem er få – vi tager et kig på, hvad der er sandt, og hvad der er falsk i henhold til træning i vintervejret.
Selvom vinterens vejr til tider er mindre behageligt, betyder det ikke, at du skal lægge dine træningsrutiner til side og falde hen på sofaen. Dog kender vi det godt. Det er altid lidt sværere at snøre løbeskoene, når der er frost på ruden, og der florerer da også mange skøre myter og interessante misforståelser om løb i vinterens kulde, som kan være svære at finde hoved og hale i.
Vi har lavet en liste med typiske myter omhandlende vinterkulde og løb, så du roligt kan ryste de falske myter af dig og få styr på dit vinterløb.
1DET KOLDE VEJR HJÆLPER DIG TIL VÆGTTAB!
Falsk! Det siges, at kulderystelser hjælper til vægttab, men medmindre du sidder ude i frosten og dirrer af kulde hele dagen – hvilket ikke er at anbefale – er der ikke nogen gevinst at hente på vægttabskontoen, når det kommer til vintervejret. Så snup hellere et ekstra par kilometer i løbeskoene eller skru op for intervaltræ- ningen, hvis du vil se resultater på badevægten.
2DU BØR SLET IKKE TRÆNE I KULDEN!
Falsk! Myten om, at det kan være farligt at træne i kulde, er der ingen sandhed i, og den bør derfor forkastes til fordel for en opfattelse af, at træning i vinterkulden faktisk er gavnende. Stort set alle – medmindre man lider af en række sygdomme, som eksempelvis slem astma – kan nemlig træne i koldt vejr. En god idé er blot at varme en smule op indendørs, inden vinterens løbetur påbegyndes. Det kan eksempelvis gøres i form af dynamiske stræk, så musklerne bliver klar til at arbejde og ikke får et chok, når du træder uden for døren og starter hårdt ud med at løbe. Dog frarådes træning udendørs, hvis temperaturerne kommer helt ned under 18 minusgrader, eller hvis vinden er meget ekstrem.
3DU SKAL FRYSE LIDT I STARTEN AF DIN LØBETUR!
Sandt! FanDet er bedre, at du fryser lidt på det første stykke af din løbetur, end at du har varmen allerede fra starten, da du ellers vil få det alt for varmt undervejs. Og hvis du sveder for meget, vil det i sidste ende gøre, at du bliver kold og kommer til at fryse mere senere. Prøv derfor at holde igen med de helt store sweatre og vinterløbetights, men find det først frem, når det egentlig er nødvendigt.
4NØGLEN TIL VARME I VINTERKULDEN ER AT HOLDE HOVEDET VARMT!
Falsk! Mange tror på myten om, at det meste af kropsvarmen mistes gennem hovedet. Dog er det bevist, at vi kan blive mindst lige så kolde uden andre beklædningsdele, som vi kan uden at have hat på. Det siges, at vi mister 50 til 80 procent af vores kropsvarme gennem hovedet, men hvis dette var sandt, kunne vi nøjes med at tage en hat på og ellers løbe afsted nøgen helt uden at fryse.
5DET ER SKIDT FOR LUNGERNE AT TRÆNE I VINTERKULDEN!
Falsk! På trods af at det muligvis er sværere at trække vejret i vinterens kulde, er der ingen fare for, at minusgraderne vil skade dine lunger. Ikke engang på jordens koldeste områder, såsom Nord- og Sydpolen, vil dine lunger tage skade dette takket være vores krops evne til at adaptere til forskellige vejrforhold. Tværtimod er det godt for dit sind at komme udenfor om vinteren, hvor du ellers er fanget indenfor de fleste af døgnets timer.
6VI SPISER MERE OM VINTEREN!
Sandt! Det har vist sig at være sandt, at vores kalorieindtag stiger i takt med, at temperaturerne falder – selvom du måske nærmere troede, at det forholdt sig omvendt med alle de isvafler og kolde glas hvidvin, der bliver konsumeret om sommeren. Vores øgede madindtag om vinteren skyldes forskellige faktorer; både det faktum at vi opholder os mere indenfor, hvilket leder os til at spise mere, ligesom det ligger genetisk til os at spise mere om vinteren, så vi har energi til den kommende sæson, hvor vi oprindeligt havde mere brug for det. Det sidste holder dog ikke helt i nutidens samfund, men fakta er fakta, så vi kan ikke gøre andet end at råde dig til at holde dine løbeture ved lige over vinteren, så det ekstra store kalorieindtag ikke kommer til at hæmme dig i dit løb i form af ekstra kilo på sidebenene.
7DU SKAL IKKE DRIKKE SÅ MEGET VAND OM VINTEREN!
Falsk! Om vinteren føler du dig nok sjældent overophedet, ligesom du ikke har det lige så varmt som om sommeren. Dette er dog ikke ensbetydende med, at du skal drikke mindre vand – nogle har endda brug for mere vand om vinteren. I koldt og tørt vejr har vi nemlig lige så stor risiko for at dehydrere som om sommeren, fordi vi mister væske, når vi ånder og sveder (sved fordamper hurtigere i koldt og tørt vejr). Derudover har vi brug for ekstra vand til at holde vores slimhinder fugtige, da det hjælper os med at undgå infektion. Kulden er derfor ikke nogen undskyldning for ikke at holde din væskebalance balanceret, og hvis du er træt af blot at drikke vand, er det værd at huske på, at også varm te, grøntsager og frugt tæller med i dit daglige væskeindtag.
8DET TAGER LÆNGERE TID AT KOMME SIG OVER EN SKADE OM VINTEREN!
Falsk! Der er ikke meget andet at sige til denne myte, end at den er falsk. Vinterens kolde temperaturer har ikke nogen indflydelse på helingsprocessen af dine skader – selvom det er nemt at skyde skylden herpå, hvis du har været lidt sløv med genoptræningen på det seneste. Men faktum er, at det vil tage præcis lige så lang tid at komme over en skade, som det vil på årets øvrige årstider.
9TRÆNING OM VINTEREN FORBRÆNDER FLERE KALORIER!
Både sandt & falsk. Der er delte meninger, om løb i kolde temperaturer forbrænder flere kalorier end normalt. Nogle taler for, mens andre taler imod. Et argument for, er det faktum, at du bruger energi på at varme kroppen op. Uanset hvad der er sandt, vil vi dog ikke anbefale dig at gå amok i pomfritter og søde sager, selvom du er af den overbevisning, at myten er sand. For når alt kommer til alt, afhænger dit kalorieforbrug nemlig i højere grad af din præstation og ikke vejret udenfor.
10TAG EKSTRA TYKKE STRØMPER PÅ!
Falsk! Selvom det umiddelbart vil give god mening at tage en tykkere strømpe på for at holde varmen på vinterens løbeture, så er det ikke den bedste idé, hvis du vil undgå at fryse fusserne. Hvis du tager en stor strømpe ned i dine løbesko, vil det højest sandsynligt føles ukomfortabelt og stramme, ligesom det vil reducere blodcirkulationen til dine fødder, så du faktisk ender med at få kolde fødder. Du bør i stedet kigge efter løbestrømper, der er teknisk designet til at holde dine fødder varme i vinterkulden – og det er der ingen undskyldninger for ikke at gøre, for dem er der et kæmpe udvalg af på markedet.
11DU HAR BRUG FOR MERE SØVN OM VINTEREN!
Falsk! Det er en myte, at vi har brug for at sove mere om vinteren, end vi har om sommeren, selvom du sikkert kender følelsen af at være langt trættere i de mørke måneder. Grunden hertil er, at dagene er kortere, og de lyse timer er færre, hvilket påvirker din krops søvncyklus. Kroppen skal nu selv producere melatonin, som er det kemiske stof, der er ansvarlig for din søvncyklus. Des mere melatonin din krop producerer, des trættere vil du derfor føle dig. Det bedste, du kan gøre, er dog at følge samme søvnmønster som om sommeren, selvom du vil føle dig træt om morgenen, men lige så snart du er i gang, vil du føle dig frisk.
12DU LØBER HURTIGERE I KULDEN!
Sandt! Der er med baggrund i ovenstående fact ingen undskyld for ikke at skippe løbebåndet til fordel for en løbetur i vinterkulden. Det har nemlig vist sig, at du løber hurtigere i kolde temperaturer, og vi ved alle, at et hurtigere tempo betyder en højere kalorieforbrænding, efterforbrænding, endorfinudskillelse og så videre – what’s not to like?
13KOLDT VEJR GØR DIG SYG!
Falsk! Myten om, at kulde i vejret vil gøre dig syg, er der ikke meget hold i. Tværtimod siges det, at det omvendte er sandt; nemlig at celler, der bekæmper infektion i kroppen, faktisk vil stige, hvis du går ud i kulden. Således endnu en myte der bekræfter, at vi bør hoppe i løbeskoene og ud i kulden.
14SOLCREME ER OGSÅ NØDVENDIGT OM VINTEREN!
Sandt! Selvom badetøjet og strandturene, som vi normalt forbinder med solcreme, er pakket langt væk, er det stadig nødvendigt at beskytte vores hud med solcreme. Det er altså ikke kun om sommeren, du skal smøre dig ind, det er nemlig også nødvendigt i vinterhalvåret, da solens UV stråler stadig når os og gør skade på vores hud. Faktisk er jordens overflade tættere på solen i vintermånederne, hvorfor vi også er udsatte for dens stråler her. Det er især vigtigt, hvis du befinder dig i snefyldte områder, hvor den hvide sne reflekterer op til 80 procent af solens stråler. Der er derfor endnu større risiko for at få beskadiget sin hud og i værste tilfælde ende op med hudkræft.
15KULDEN GØR, AT DU SKAL TISSE MERE OG DERFOR BLIVER DEHYDRERET!
Både sandt & falsk. Den første halvdel af myten er sand, nemlig at du skal tisse oftere under kolde vejrforhold. Denne effekt kaldes cold-induced diuresis (CID) og betyder, at du skal tisse mere, når din krop møder kold luft eller vand. Det sker, fordi dit blod søger mod din kropskerne, som hurtigt giver en melding om, at den har for meget væske indenbords, hvilket resulterer i et toiletbesøg.
16NÅR DET ER UNDER FRYSEPUNKTET, BØR DU HAVE TRE LAG TØJ PÅ FOR AT HOLDE VARMEN!
Falsk! Når vi snakker om løbetøj, er der ikke noget, der hedder “bør”. Det er individuelt og varierer meget fra person til person, hvor mange lag tøj vi hver især har behov for at have på. Uanset hvad dit individuelle behov er, har du brug for at kunne transportere sved fra huden til luften, så det kan fordampe, hvorfor det er værd at skænke en tanke til dit løbetøjs materialer.