Ernæring er vigtigt for os løbere. Vi anmelder bogen “Sportsernæring til løbere”, som er skrevet af Mathias Kolringen og Lasse Kristian Suhr.

Først teori, så praksis
“De bedste sportspræstationer starter i en overset muskel.” Sådan lyder tesen bag bogen “Sportsernæring til løbere”, som har til formål at gøre viden om sportsernæring tilgængelig for alle, som gerne vil forbedre deres løbepræstation såvel som oplevelse. Med den nyeste forskning på området som stabilt fundament vil “Sportsernæring for løbere” introducere og skabe overblik over et ellers ret så kompliceret emne. Alle fagudtryk, kildehenvisninger og andre forstyrrende elementer er udeladt.

Den faglige viden er blevet omskrevet til et sprog, vi alle kan forstå, ligesom indholdet er komprimeret ned til det mest essentielle. Den handler ikke om, hvordan du taber dig, hvordan du sænker dit kolesteroltal eller hvordan du lever mere sundt. I stedet er det en fagbog, hvor grundlæggende emner som væske, salt, energi, kulhydrater og protein gennemgås, hvilket jeg personligt synes er et stort plus.

Det er interessant og relevant stof, som er nemt at gå til – især fordi emnerne videre forklares i forhold til, hvordan og hvornår i ernæringscyklussen de forskellige parametre skal i spil. Jeg er aldrig i tvivl om, hvorfor det er vigtigt for mig at vide noget om for eksempel salte, og som læser føler jeg mig taget i hånden fra første til sidste side – uden at det vel at mærke føles ‘over-pædagogisk’.

Overskuelighed frem for alt
I forordet meldes det klart ud, at bogens målgruppe er os løbere, som gerne vil vide mere om sportsernæring. Hvad sportsernæring er for en størrelse, hvorfor det er vigtigt og hvordan kan vi omsætte den teoretiske viden til praksis? Uanset hvilket niveau man er på, hvor langt eller hvor hurtigt man løber, så kan bogen være et godt redskab på vej mod bedre løb og mere løbeglæde.

“Sportsernæring til løbere” er således både en håndbog, en opslagsbog såvel som en handlingsorienteret fagbog, der giver dig redskaber til at omsætte teorien bag sportsernæring til praksis. Simple billeder, overskuelige diagrammer og tabeller gør den meget læsevenlig.

Både hvad angår sprog, indhold, format og udseende er “Sportsernæring til løbere” skrevet med udgangspunkt i enkelhed og overskuelighed. 91 sider, tre gennemgående temafarver og tre overordnede afsnit. Til sammen udgør de tre afsnit den såkaldte ernæringscyklus, som bogen gennemgår for læseren step-by-step. Hvert kapitel har en konklusion, så “den dovne løber kan springe det hele over og gå direkte til konklusionerne,” som det lyder fra forfatterne. Konklusionerne og sammenfatningerne er korte og enkle, så de er nemme at huske og overføre til praksis.

Konklusion
Alt i alt er “Sportsernæring for løbere” en meget fin og overskuelig bog, som på grundig og pædagogisk vis giver os løbere konkret og samlet viden om emnet ‘sportsernæring’. Bogen har meget få kildehenvisninger, og præmissen er derfor, at man tror udelukkende på forfatternes ord.

Den er skrevet i et læsevenligt og humoristisk sprog, og al information bliver sat ind i en kontekst, som gør, at læseren let kan implementere de gode råd i sin hverdag. Enkelte steder i bogen er der ligefrem lavet skemaer, så man kan skrive sine egne data ind, hvilket blot understreger, at vi må handle på vores viden om teorien, fordi det faktisk kan hjælpe os.

 Titel: “Sportsernæring for løbere”
Forfattere: Mathias Kolringen og Lasse Kristian Suhr
Forlag: Whiteout Adventures
Format: E-bog
Vejl. pris: 119,-