Polar giver i anledningen af den internationale søvndag (ja, sådan én findes også) indsigt i søvnvaner verden over, inklusiv Danmark. Polar har analyseret en mængde anonyme brugerdata på over 6 millioner søvnnætter for at give et unikt indblik i weekend- og hverdagsdagsmønstre, forskelle mellem mænd og kvinder, gennemsnitlige afbrydelser og mere.

En god nats søvn består af lange, uafbrudte sovesegmenter. Måling af søvn over tid giver indsigt i individuelle mønstre og basislinjer, der giver brugerne mulighed for at ændre deres søvnvaner. Nedennævnte globale analyse er baseret på 6 millioner nætter af Polar bruger data:

  • Den gennemsnitlige globale søvntid er 7 timer og 22 minutter, hvor Estland viser den længste tid på 7 timer og 36 minutter, og Japan logger mindst efter 6 timer og 33 minutter.
  • Kvinder over hele kloden sover længere og bedre end mænd, i gennemsnit 7 timer og 35 minutter, 22 minutter længere end mænd.
  • Aldersgruppen der sover mest uden afbrydelser, er 18-29 årige, der logger 7 timers faktisk søvntid i gennemsnit. De 40-64-årige logger den mindst sovende tid globalt på 6 timer og 50 minutter.
  • Finland rangerer først for den bedste søvnkontinuitet med en score på 3,4 ud af 5 (fem repræsenterer en meget kontinuerlig søvn). Kina lægger sidst med en score på 2,7, hvilket indikerer en forholdsvis fragmenteret søvn.
  • Hongkong og Spanien er verdens natugler, der falder i søvn kl. 00:52 og 00:45. Sydafrikanere er tidligst til sengs kl. 22:45 og de tidligste at stå op kl 6:06.

Danske kvinder og mænds søvn
I gennemsnit går danske kvinder lidt tidligere i seng end mænd og sover 20 minutter længere, mellem 7 timer og 31 minutters søvn i forhold til mænds 7 timer og 11 minutter. Generelt vågner danske kvinder og mænd op på samme tid hver morgen kl. 06:51 og kl. 06:53.

Danske vaner generelt
I løbet af ugen går danskerne i seng kl. 23:17. og vågner op kl 6:35, i alt 7 timer og 13 minutters søvntid. Weekender står for et gennemsnit på 29 minutters længere søvn; vi går i seng 23:49 og står op igen kl. 07:36.

Danske søvntider og kontinuitet
Samlet set oplever det danske folk en forholdsvis kontinuerlig søvn og scorer gennemsnitligt 3,3 ud af 5 på Polars kontinuitetsskala. I gennemsnit opleves 21,1 korte afbrydelser gennem hele natten og 5,2 lange afbrydelser. Selvom den gennemsnitlige søvntid er 7 timer og 21 minutter, når Polar inkorporerer afbrydelser, falder den faktiske søvntid til 6 timer og 52 minutter.

Når det kommer til sportsudøvelse og fitness, er søvn og hvile lige så vigtige som træning og ernæring,” udtaler Marco Suvilaakso, som er Chief Strategy Officer hos Polar Global. “Søvn spiller en stor rolle i forhold til restitution, og overvågning af søvn giver dig en bedre ide om dine søvnvaner og – kvalitet. Ved at lære, hvor meget og hvor godt du sover, kan du begynde at genkende hvilke aspekter af din daglige rutine, der skal justeres.”

Søvn bliver ofte overset i forbindelse med træning og restitution, og jeg tror ikke, at folk virkelig forstår, hvordan søvnen påvirker træningen,” tilføjer Bart Aernouts, BMC-Vifit Sport Pro Triathlon Team-atlet. “Ved at måle min søvn med Polar A370 lærte jeg, hvordan mine rejser påvirker min søvn. Jeg fandt ud af, at den første nat på en træningslejr i en anden seng og efter en lang rejse, var natten med meget lav søvn kvalitet og mange afbrydelser Jeg var overrasket over at se, hvordan og hvor meget min søvn blev afbrudt disse nætter. Jeg analyserede min søvn i otte nætter under en træningslejr som et forsøg, men jeg vil fortsætte med at måle min søvn med Polar for at lære at forbedre min søvnkvalitet og lære hvilke sengetids rutiner, der kan hjælpe mig med at opnå dette.”

Læs mere om undersøgelsen på Polars hjemmeside

About The Author

Related Posts