Team Danmark anbefaler nu, at deres atleter tager alle forbehold for at undgå Covid-19 – og det indebærer at passe godt på sit immunforsvar. Så selvom det kan friste at bruge hjemmedagene i Corona-tiden på at presse dig selv lidt til grænsen på løbestierne, hvor de fleste har ekstra behov for at komme ud at bevæge sig, så skal du lige holde igen. Og jo, det er fint at presse dig selv, men Team Danmark anbefaler, at du undgår overtræning. Læs her hvorfor!
Det skal som udgangspunkt siges, at denne anbefaling ikke er baseret på nye videnskabelige beviser for, at det har en effekt i forhold til Covid-19, men det er en generel anbefaling i forhold til at undgå virus. Udfordringen er nemlig, at der på nuværende tidspunkt ikke findes særlig meget viden om hvilke forebyggende tiltag, der virker – udover de klassiske forholdsregler med god hygiejne, social distancering og generelt passe på helbredet. Men hvordan skal du så forholde dig som atlet og løber?
I de sidste par dage har et rygte floreret på mange forskellige facebookgrupper om, at man ikke må overtræne, da det svækker ens immunforsvar. Der findes både artikler, som understøtter dette og andre artikler, som er mere skeptiske. I et svar fra Statens Naturhistoriske Museum fra 2016 skriver deres eksperter, at man er mere modtagelig for virus og bakterier, når man har trænet hårdt – og “folk, der ynder at presse sig til det yderste ved for eksempel at løbe flere maratoner i rap, er særligt udsatte for infektioner, som endda kan udvikle sig meget mere alvorligt end normalt.”
I den modsatte boldgade findes også artikler som det videnskabelige medie Science Daily fra 2018 skriver de, at deres forskning “punkterer den ‘myte’, at udholdenhedstræning svækker immunsystemet“, som titlen til artiklen hedder – og at det faktisk tyder på, at dit immunforsvar styrkes efter træning. Ingen af artiklerne virker dog så veldokumenterede, at man kan sige, hvorvidt det ene eller andet er tilfældet, når det kommer til at stå stærkere overfor Covid-19.
Team Danmark: Undgå ekstremt udmattende træning
I en ny artikel fra 18. marts 2020 anbefaler Team Danmark, at atleter og alle andre ikke bør udføre ekstremt udmattende træning i øjeblikket. Det kan muligvis medføre en øget risiko for infektioner. Som de selv skriver, findes der meget lidt viden om, hvordan coronavirus påvirker atleter i hård træning, og at der kun er lavet få studier, som bygger på en teori om, at der kan være et såkaldt ‘open window’ efter meget hård træning (dvs. ekstremt udmattende træning), hvor immunforsvaret kan være svækket i timerne efter træning. Teorien er, at man ved meget hård træning er mere modtagelig overfor infektioner, og teorien understøttes af studier på maratonløbere, som viser øget forekomst af luftvejsinfektioner i dagene efter et løb.
Derfor anbefaler Team Danmark, at man ikke skal udføre ekstremt hård træning i disse uger, og man skal som altid være forsigtig i forhold til overtræning. Det råd er i øvrigt gældende uanset, om vi har coronavirus eller ej, forklarer Team Danmarks direktør, Lone Hansen.
“Langt de fleste atleter ved godt, at såkaldt overtræning aldrig har ført noget positivt med sig, og atleterne er ofte i god dialog med deres trænere og Team Danmark i forhold til at dosere træningen rigtigt. Det gælder også i disse coronatider. Det betyder, at man sagtens kan træne almindelig fysisk og aerob træning, men man skal ikke i desperation begynde at gå i overtræning, fordi ens andre træningsmuligheder er stærkt begrænsede i øjeblikket”, fortæller Lone Hansen.
De vigtigste forholdsregler lige nu er dog at følge Sundhedsstyrelsens klare anbefalinger for at undgå smittespredning.
“Hovedfokus for alle lige nu er at undgå at blive smittet. Det skal også være atleternes fokus, og som altid skal man undgå træning, hvis man ikke føler sig på toppen. Jeg er ikke bekymret for de atleter, vi samarbejder med, er vant til at træne klogt og målrettet. Det gør de året rundt, også når der er andre vira i omløb. Men vi skal alle tænke os om og være ekstra forsigtige. Det gælder også i forhold til træningen“, afslutter Lone Hansen.
Det er naturligvis helt op til den enkelte løber, hvordan man vælger at håndtere den situation, vi står i, men det er værd at tage alle overvejelser med i kampen mod en Covid-19, så vi hurtigst muligt kan få os selv – og sporten – back on track.
–
Denne artikel er skrevet ud fra den viden, som redaktionen har til rådighed d. 19. marts 2020. Vi tager derfor forbehold for ændringer i anbefalinger samt ny information om Corona i tiden herefter. Hold altid øje med de nyeste anbefalinger fra myndighederne.