Der er sket en revolution indenfor løbevogne, som er blevet mere og mere multifunktionelle. Nu kan du nemlig også løbe uden at bruge hænderne til at styre vognen. Og ja, det kan godt være, at der bliver kigget lidt ekstra, når du kommer løbende med dit barn bagefter dig i en moderne udgave af en sulky til børn, men det fungerer faktisk overraskende godt.

Det tyske firma Cybex er kommet på markedet med en multifunktionel 4-i-1 klapvogn til løb, cykling og ski i et design, som også giver muligheden for at trække dit barn efter dig i stedet for at skubbe det foran. Designet er som sådan den første af sin slags på det danske marked. Vi har testet vognen for at se, hvordan designet fungerer – og om den adskiller sig radikalt fra de eksisterende løbe- og multiaktivitetsvogne på markedet.

Prisvindende sportsklapvogn

Tyskstiftede Cybex er i Danmark primært kendt for deres autostole og barnevogne, men de har nu også ekspanderet deres portefølje til at indebære en multivogns-sportskollektion med to modeller: Zeno og Avi. Og det med en nytænkning af, hvorledes en sportsklapvogn designes.

Zeno-serien er to multifunktionelle letvægtsklapvogne, som begge har vundet en Red Dot Award i 2021. Det er med til at indikere, at her er tale om nogle af verdens mest innovative produkter. Vi kan som sagt kun tale på vegne af Zeno-modellen, som vi har haft til test – og lad os allerede nu afsløre, at der helt klart er noget om snakken.

Man kan mærke, at der er tale om et kvalitetsprodukt allerede når man pakker den ud, så vi havde fra start store forventninger til den første løbetur med den. Og den skuffede ikke. Både opsætningen som ’normal’ løbevogn og løbevognen til rundt om livet fungerer overraskende godt – ja, faktisk vil vi sige, at det tager løb med dit barn til et nyt niveau, fordi man oplever en helt ny frihed ved at løbe med hænderne fri. Den oplevelse kommer vi tilbage til, for det er heller ikke helt uden bump på vejen.

Cybex Zeno løbejogger

Men lad os starte med selve vognen, som kommer i en separat kasse eftersom ekstraudstyret til henholdsvis cykel og håndfri løb skal tilkøbes.

Vognen er lavet i et sammenfoldeligt design og er virkelig nem og intuitiv at samle, så den ikke fylder særlig meget, når den er pakket sammen. Den kan således snildt puttes om bag i bilen ved at klikke de tre hjul af og lukke den sammen. Vognen er udstyret med en let aluminiumsramme, og har en samlet vægt på 12,5 kg, som er et par kilo mere end f.eks. Thule Glide 2 løbevognen, som vi tidligere har testet (se testen her), men den er stadig på den lette side af løbevogne generelt. Vognen fås i flere forskellige farver, og passer til børn fra 6 måneder op til 4 års-alderen (op til 22 kg).

Selve vognen har et komfortabelt polstret sportsæde, som er integreret med en god 5-punktssele, så du kan spænde dit barn godt og behagelig fast på turen. Kabinen er lavet med store gennemsigtige plastikvinduer og en 360º ventilation for neden og foran med åndbart mesh og UPF50+ materialer med en justerbar solafskærmning og et regnslag, som alt sammen er til at for at give barnet den også beskyttelse alt efter vind og vejr. I modsætning til flere andre løbevogne, vi har testet, så er den også lukket af ved fødderne og har derfor et max på, hvor langt dit barn kan være (max. 111 cm), for at være i den. Sædet er fastlåst i én sidestilling.

Smarte funktioner og ekstraudstyr

Styret på vognen er ergonomisk og kan let justeres til den rette højde, og den har en håndbremse, som er nem at komme til, mens man løber (hvis man løber med den foran vel at mærke). Vognen kan nemt styres med den ene hånd, så din anden arm frit kan svinge naturligt for ubesværet løb. Silikonegrebet er ikke kun skridsikkert, men også stødabsorberende og behageligt at holde selv under længere løbeture. Vognen er udstyret med en række forskellige opbevaringslommer, hvor du kan gemme dine ting, og har bl.a. et dedikeret rum til din smartphone. Lommer i kabinen giver også mulighed for at opbevare dit barns yndlingslegetøj, vand og andre små ting indenfor rækkevidde. Der er ikke plads til store genstande. Vognen er også udstyret med reflekser, så du bedre kan ses i mørket, selvom vi også altid anbefaler at have ekstra lys på vognen, hvis du løber, når det er mørkt.

Med håndledstroppen på styret har du ekstra godt fast på vognen, hvilket er en god ting, når først du får fart i benene – især i lidt mere kuperet terræn, hvor vognen hurtigt kan komme op i omdrejninger. Vognen har ekstra affjedring, baghjulsophæng, en bred aksel-afstand og de luftfyldte dæk, som tilsammen gør Cybex Zeno egnet til både løb på asfalt, på brosten eller i skoven.

Som sagt skal man tilkøbe ektraudstyret, som lader dig trække klapvognen, så du kan have løbevognen spændt fast rundt om hofterne, og have vognen bag dig. Det er virkelig smart og giver let og fri løbetræning (vognen til trods). Når den anvendes bag dig, kan selve vognen justeres i højden og du får en hel anden tyngdekraft og en helt anden løbeoplevelse. Der er også yderligere ekstraudstyr, så du kan tage den med på langrend, hvilket vi dog ikke har testet.

Cykelsættet giver dig mulighed for at omdanne vognen til en cykeltrailer, så du også kan bruge den i hverdagen til de dagligdags gøremål, såsom at hente og bringe børnene til institution.

Hvordan er løbevognen så i brug?

Det er på mange måder et plus med de mange funktionaliteter i denne vogn, så du er fri for at have mange forskellige vogne. Det hele fungerer nemt og intuitivt, men det gør naturligvis også at det er svært at have 100% fokus på de enkelte funktioner.

Det håndfri løbe set-up, som i vores øjne er den største innovation i denne nye multifunktionsvogn, eftersom du som løber kan nyde en mere naturlig løbestil qua vognens design, hvor du trækker, og ikke skubber. Nuvel, man skal vende sig til at have poden bag sig, men selve ens egen løbeoplevelse er markant forbedret i forhold til en traditionel løbevogn.Sættet består af fire dele, som henholdsvis er bæltet, der består af to dele, en justerbar forlængerstang til vognen (som kan gøres længere til langrend, hvis du også har skiudstyret til vognen) samt den del, som skal monteres på selve vognen. Det hele er ligesom vognen også nemt at montere, hvis man følger brugsanvisningen.

I praksis foregår det sådan, at vognen spændes fast om hofterne med løbesættet, hvilket er overaskende nemt efter et par ture eller fem, når man lige har lært udstyret at kende.Vi havde forventet at vognen ville hoppe meget op og ned, når man trækker vognen rundt om livet, men der var faktisk et rigtig godt flow i løbet – og børnene, der testede vognen gav den thumbs up i komfort. Du kan godt regne med at få lidt mere træning end normalt, idet du også får lidt ekstra træning i og med, at du skal trække barnet, især når det går op ad bakke! Der er også både noget angstprovokerende og noget blæret i at være den første på løbestierne med den slags nye opfindelser, hvilket vi selv oplevede for mange år siden, før løbevognen blev mainstream.

God komfort for barn og løber

Vi oplevede, at barnet sidder rigtig godt i vognen. Og selvom vognen kun har én siddestilling, så ligger barnet en anelse ned, så det sagtens kan sove. Og så får de endda en gyngetur til at falde i søvn i. Affjedringen i designet af både vognen og bæltet fungerer overraskende godt, og det giver et meget naturligt løb. Det justerbare taljebælte sidder meget behageligt og har en god pasform, men man skal lige være opmærksom på, at hvis man laver en brat opbremsning under løbet kan bæltet godt ryge lidt op på brystet, så det er en god idé lige at holde fast i bæltet, når man bremser.

En lille observation er, at bæltet er en smule tykt, så selvom materialet et dobbeltlags mesh på indersiden, som er med til at give lidt udluftning, så er det relativt varmt at løbe med for den nederste del af ryggen, hvor sveden samler sig en smule på de helt varme sommerdage. Hvis du har en meget lille talje skal du også være opmærksom på, at den ikke sidder helt stramt. Det kan også være lidt svært at få en ordentlig rotation i hofterne under løb, men som en af vores medtestere har sagt, så er det bedre end ikke at kunne benytte overkroppen til løb, som det er tilfældet med en standard løbevogn.

Løb og cykling med anhænger

Et tip er først at tage vognen rundt om livet, når du er helt klar til at løbe og ikke skal forbi alt for mange snørklede veje og udgange (den er lidt svær at manøvrere i starten – lidt som at skulle løbe rundt med en anhænger). Alt i alt er vognen efter et par gange nem at løbe med, til trods for at man føler sig lidt speciel, når man løber rundt med vognen bagpå som en anden lille hestevogn.

Ekstraudstyret til at lave den til cykeltrailer fungerer også fint, selvom man lige skal sætte lidt tid af til at montere den ene del på sin cykel. Det er generelt meget nemt at skifte mellem de forskellige funktioner, som er lavet ud fra et nemt klik-system. Det er et kæmpe plus, at vognen er så multifunktionel, så du ikke har behov for flere forskellige vogne, men kan nøjes med én vogn til det hele. Et stort plus til vognes enkelte design og evnen til at skifte mellem de forskellige funktioner.

Konklusion

Cybex Zeno er helt klart et godt bud til den aktive børnefamilie, som leder efter en multifunktionel løsning. Vognen er uden tvivl den mest multifunktionelle model, vi har testet til dato, og den gør sig godt på alle de typer terræn, som vi har testet den i – og alt i alt er det en virkelig god træningspartner til dig, der gerne vil have større træningsfrihed med dit barn. Den er ikke optimal til at bruge som hverdagsvogn, da den mangler en række funktionaliteter til det, så den er primært lavet til sport og transport med cykel.

Går du meget op i dit eget løb og vil gerne have den bedste løbeoplevelse mens du har små børn, så er den bestemt værd at overveje, da den giver mulighed for at få et meget naturligt løb. Sikkerheden er helt i top og designet er lækkert, så der er faktisk ikke mange ting, vi kan sætte en finger på. Ja, prisen er pebret, men kvalitet koster og sammenlignet med konkurrenterne bør det ikke være pengene, som adskiller valget, men om den dækker dine behov. Du får meget gear at skulle holde styr på, hvis du vælger at købe hele pakken, men til gengæld har du ikke længere en dårlig undskyldning for ikke at bevæge dig mens dine børn er små.

Det er klart, at man lige skal overvinde de pegende fingre og hoveder, der vender sig på løbeturen, men mon ikke vi kommer til at se flere af den slags modeller, så det bliver mere normalt i gadebilledet?’

Specifikationer: Cybex Zeno

  • Kan bruges til løb (håndfri foran eller ved almindelig skub bagved), ski eller som cykeltrailer
  • Ergonomisk justerbart styr med silikone, som er designet til effektiv styring og kan justeres, så den passer til din højde.
  • Justerbar højde af selve vognen, som kan tilpasses den enkelte type sport
  • Håndledsstrop og håndbremse
  • Baghjulsophæng for bedre køreevne
  • Polstret, komfortabel sportsæde
  • 5-punktsele, som er nem at tilpasse
  • Nem at folde sammen til en kompakt størrelse
  • Vaskbart betræk på 30 grader
  • God til forskelligartet terræn
  • Godkendt fra 6 mdr. til 22 kg (eller 111 cm). (Obs! Vær opmærksom på, om dit barn er klar til at blive kørt i en løbevogn. Det anbefales, at barnet helst skal kunne sidde selv uden hjælp inden det kommer med ud at køre.

Læs mere på cybex-online.com og se en kort introduktionsvideo om vognen

Mål og vægt:
Vægt: 12,5 kg
Mål udfoldet: L: 140-155 x B: 68,5 x H: 104-122 cm.
Mål sammenfoldet: L: 99,5 X B: 58 x H: 35 cm.

Vejl. priser:
Cybex Zeno løbejogger multisport: 6.449,- (sort)
Cybex Zeno løbesæt: 1.549,-
Cybex Zeno cykelsæt: 1.149,-

SKAL DU KØBE EN LØBEVOGN? SÅ OVERVEJ DETTE!

  • Vognens vægt. En let vogn er nemmere at skubbe og tager derfor mindre energi fra dit løb.
  • Affjedring og stabilitet. En god affjedring sikrer en bedre oplevelse for dit barn, dog uden at barnet hopper op og ned. Ligeledes sørger vognens stabilitet for, at den er nem at styre.
  • Styret. Kan det indstilles i forskellige højder? Det er vigtigt, at den passer til dig, for at du ikke kommer til at løbe anstrengt med vognen.
  • Sikkerhed. Er der en snor til håndleddet, så du hele tiden har styr på vognen? Er der bremser? Er der gode seler? Virker vognen solid og robust?
  • Sædet. Er sædet polstret? Sidder barnet godt i sædet? Kan sædet indstilles i flere positioner og lægges ned?
  • Udsyn i kalechen. Kan du se ind til barnet, mens du løber? Hvor godt er barnet beskyttet mod vind og vejr?
  • Opbevaring. Er der plads til drikkeflaske og andet ekstraudstyr til barnet?
  • Dimensioner. Hvor meget fylder den, når den klappes sammen? Er den nem at klappe sammen? Og hvor stor kan barnet blive?