Det kolde, triste vejr er for alvor kommet til Danmark, hvor mørket falder på tidligt på eftermiddagen, og hvor sofaen ofte trækker mere end en tur i løbeskoene. Mange løbere synes, det kan være surt at løbe i de mørke og kolde måneder – andre elsker turen ud i snelandskabet, hvor man kan høre underlaget knase under løbeskoene. Men det er vigtigt at holde træningen ved lige, uanset vejr. Vi har spurgt tre løbere med stor erfaring inden for vintertræning om deres bedste tips og råd.
Hvad er dit forhold til vintertræning og løb i kulde?
Jeg er ret vild med at løbetræne om vinteren, især hvis det sner og underlaget et dækket af et hvidt underlag af enten sne eller is. Jeg kan godt lide at træne i koldt vejr under frysepunktet og et perfekt setup er minus 5-10 grader, en blå himmel med sol og sne under fusserne.
Når du går fra sommertræning til vintertræning, hvilke ændringer laver du så i din træ- ning eller den måde du tilgår din træning?
Jeg laver ikke så mange ændringer, udover at forvente mine kilometertider i skoven går en smule op. Jeg løber primært efter pulszoner og med et smattet og glat underlag, klikker der lidt langsommere tider ind i de samme zoner. Der er måske lidt mere spinning på programmet i vintermånederne end om sommeren.
Jeg er ret vild med at løbetræne om vinteren. Især hvis det sner og underlaget et dækket af et hvidt underlag af enten sne eller is.
Hvad gør man i praksis, hvis man stiller op til et løb, og underlaget er helt frosset til?
Det er vigtigt at have de rigtige sko på, og her kan spikes under skoen være oplagt. Enten kan du have sko, som har dem integreret, eller også kan du købe nogle pigge/kæder og sætte på skoene. Det er faktisk sjældent, at jeg i Danmark benytter mig af pigge og har kun én gang stillet til start med spikes under skoene.
Når man løber på frosset underlag, kan man godt tendere til at løbe forsigtigt henover det, men min erfaring er, at det er bedre at sætte tempoet op. Hellere hurtige lette skridt end langsomme og tunge.
Passer du anderledes på din krop om vinteren? Står du over de helt dårlige dage, eller tager du skoene på og kommer ud i al slags vejr? Og har du nogle gode ernæringstips eller lignende til at holde forkølelse m.m. væk?
Jeg kommer ud i al slags vejr, og jeg kan godt gå hele ugen og småglæde mig lidt til hagl og blæsevejr i weekenden. For mig er vejret ikke en hindring, og jeg ved, det både gør mig fysisk og mental stærk at komme ud i dårligt vejr.
Jeg har ikke som sådan nogle guldkorn i forhold til ernæring, udover at få spist nok, så du ikke går rundt i energiunderskud. Det er nemlig her, jeg selv godt kan føle mig sårbar over for sygdom og forkølelse.
Hvilke sko løber du i, når der er slud, sne og is, dvs. når der er sjap, sne eller glat? Har du specielle vintertrailsko? Bruger du spikes på de glatte dage, og hvorledes angriber du vintermånederne generelt i forhold til sko og beklædning?
Som tidligere nævnt er det sjældent, jeg bruger spikes, men jeg vælger gerne trailsko med en grov profil, som fx Hoka One One Speedgoat, som jeg også løb Transalpine i september.
Uld eller CEPs ultralight langærmet trøjer er altid godt at have som inderste lag, og så kan man regulere med vindeller dunjakke alt efter temperaturer. Nogle gange har jeg en let vindjakke yderst de første par kilometer, som jeg så tager af og smider i rygsækken, når jeg har fået varmen.
Jeg har altid mine ører dækket til, når vejret er koldt. Enten med en buff eller et pandebånd. Fordelen med en buff er, at hvis jeg får det for varmt, kan jeg bruge den om halsen i stedet eller sætte rundt om håndleddet.
Dertil er uldsokker også et must i koldt vejr.
Tænker du mere på sikkerhed om vinteren? Og hvilket udstyr bruger du?
Jeg tænker som sådan ikke mere på sikkerhed, når jeg træner hjemme i Danmark, men er jeg i udlandet, og det er koldt, smider jeg lidt mere i tasken, hvis nu uheldet skulle være ude.
Jeg glemmer dog ofte, at vand i softbottles ikke er så godt i minusgrader!
For mange kan det være svært at komme ud af døren i de kolde måneder. Hvilke tips vil du give folk, som gerne vil løbe om vinteren, men som synes det er svært at komme ud af døren? Og hvilke tricks bruger du selv i hverdagen for at komme afsted?
Hvis motivationen driller i vintermånederne, er det altid godt at have en aftale. Det kan være, man mødes fysisk eller har en Endomondo-aftale om at få løbet på faste dage eller et antal kilometer pr. uge.
Hvis det er muligt, så prøv at komme afsted, inden det bliver mørkt. Så gør det ikke så meget, at det er mørkt, når man kommer hjem, men for mange kan det være svære at komme ud af døren, når det er mørkt.
Når man løber på frosset underlag, kan man godt tendere til at løbe forsigtigt henover det, men min erfaring er, at det er bedre at sætte tempoet op.
Et fif kan også være at tænke på alle dem, som netop springer løbeturen over, fordi vejret er bidende koldt. Det gør netop DIG mega sej og i bedre form end alle de andre dovne hunde på sofaen!
Hvis det har været under frysepunktet gennem længere tid, løber jeg gerne på Kolding Fjord eller tværs over Marielundsøen. Det er en fantastisk anderledes løbeoplevelse, og du kan overveje, om kulde og sne muliggør, at du kan løbe nogle steder, du normalt ikke kan?
Det er heller ikke altid, jeg jubler over et morgentræningspas med slud og blæsevejr, når min dyne varmer mig dejligt, men så tænker jeg ofte på, hvad mit mål egentlig er med mit løb. Kan jeg fx genvinde det danske mesterskab i lang trail, hvis jeg bliver liggende her? Kan jeg slå verdensrekorden på Kilimanjaro, hvis jeg snoozer en halv time eller udsætter træningspasset til solen titter frem?
Et andet fif, jeg også selv benytter mig en del af, er at lytte til podcast på især de lange langsomme løbeture. Jeg lytter især til programmerne Fitness M/K, Trailcast, Harddisken og Eksistens. DR har nogle fede programmer, og min regel er, at jeg kun lytter til dem, når jeg løber. Dvs. hvis motivationen halter til at løbe, er der noget andet, som kan trække mig ud, da jeg kun kan få fortsættelsen på programmet, hvis jeg hopper i løbeskoene. Det kan sikkert også fungere med en spændende lydbog.
- Når man løber på frosset underlag, kan man godt tendere til at løbe forsigtigt henover det, men min erfaring er, at det er bedre at sætte tempoet op. Hellere hurtige lette skridt end langsomme og tunge.
- Uldsokker et must i koldt vejr, og det er godt at have ørene dækket til med en buff eller lignende.
- Lyt til podcast som motivation på de kolde løbeture og tænk på, at det netop er den tur, der gør DIG mega sej og i bedre form end alle de andre dovne hunde på sofaen!