fbpx

Læs med her, når vi giver dig et indblik i orienteringsløbets verden. Lær blandt andet, hvordan du aflæser et løbekort og guider til det rette udstyr.

Orienteringslob_foto Kurt Jorgensen4Hvad er orienteringsløb?
Orienteringsløb handler, sat på spidsen, om at finde vej i en skov ved hjælp af et orienteringskort. Kortet er specielt fremstillet til formålet og indeholder detaljerede oplysninger om skovens fremkommelighed, stisystem og kupering. På kortet er med rødt trykt en trekant og en række cirkler med streger imellem. Det er ‘banen’. Trekanten på kortet markerer stedet, hvor man starter, og hver cirkel er en post.

Trailsko er en rigtig god investering, hvis man vil løbe orienteringsløb, fordi man står bedre fast i det ujævne terræn

I cirklens centrum er en genstand. Ved genstanden ude i skoven står en trefløjet orange-hvid nylonskærm, hvor man som deltager kvitterer for at have været der. Kvitteringen sker ved stempling med en medbragt chip, som er monteret på fingeren. Der er ikke noget med at svare på spørgsmål ved posten, det handler om hurtigst at finde posterne i den angivne rækkefølge. Den sidste markering på banen har to cirkler inde i hinanden. Det er målet, hvor tidtagningen afsluttes.

Hvordan kan orienteringsløb supplere dit løb?
Hvis du normalt er vant til kun at løbe på asfalterede og grusbelagte veje, så er din krop trænet til dét, og så skal du i starten være forsigtig. At løbe i skovbunden sætter større krav til ankler og stabilitet, så løb forsigtigt for at minimere risikoen for at vride om på fødderne. Men når du har vænnet dig til at løbe i skovbunden, så er det en rigtig god måde at løbe på, fordi du belaster kroppen mere alsidigt og dermed reducerer risikoen for de belastningsskader, der tit følger af den ensidige belastning fra det hårde underlag. De ihærdige vil også kunne opleve en bedre balance, da kroppen lærer at kompensere for de små ujævnheder fra underlaget.

orienteringløb_løberne_credit_kurt_jørgensenHvordan kommer man i gang med orienteringsløb?
Der er flere forskellige måder at gribe dette spørgsmål an på. Først og fremmest kan det være en idé at gå ind på Dansk Orienterings-Forbunds hjemmeside, hvor de har et menupunkt, der hedder “for interesserede”. Det er et rigtig godt sted at starte, der kan du finde kontaktpersoner i klubber nær dig, som gerne vil hjælpe dig godt i gang. Bor du eksempelvis i nærheden af København, så er Orienteering Runners Copenhagen værd at tjekke ud. De arrangerer hver uge løb for folk, der ikke nødvendigvis har prøvet sporten før.

Er du mere en ‘gør det selv’ type, så start på samme hjemmeside med at finde et orienteringskort over den skov, hvor du i forvejen løbetræner. Tag kortet med ud på din normale løbetur og prøv at forstå hvad du ser. I starten giver det ingen mening, men efterhånden vil du lægge mærke til, at kortet er hvidt, hvor træerne står spredt, og grønt, hvor skovens bevoksning er tæt.

Hvis der er mange tætliggende brune streger, så er der en stor stejl bakke, og er kortet gult, så er der sikkert ikke nogen træer i området. Og jo større en sti er, des kraftigere stiplet linje er den tegnet med. Vejene er desuden de fuldt optrukne linjer, og ser du noget blåt på kortet, så er det vand.

Udstyr til orienteringsløb
Sko: Trailsko er en rigtig god investering, hvis man vil løbe orienteringsløb, fordi man står bedre fast i det ujævne terræn.
Tøj: Når man forlader stierne, øges risikoen også for, at løbetøjet sidder fast i krattet. Man kan være uheldig, at tøjet blive flået i stykker af lavt hængende grene og brombærranker i skovbunden. Blandt andet derfor kan man få tøj designet specielt til orienteringsløb. Det er typisk lavet af tyndt nylon, fordi nylon ikke hænger så let fast i grene.
Kompas: Et kompas er også en investering som orienteringsløber. Anskaf dig gerne et helt almindeligt et af slagsen, ikke et spejlreflekskompas, det er mere til spejdere.

Gadgets til orienteringsløb
Vil du bruge sin smartphone til at finde vej, så download for eksempel app’en PDFMaps fra Avenza og tryk på “Store”. Så kommer et kort frem med knappenåle de steder, hvor der ligger orienteringskort klar til download. To klik, så er kortet installeret, og hvis du geografisk er inden for kortets område, så viser en lille blå prik din præcise position. På den måde kan du bare give den gas uden risiko for at fare vild. Af samme grund er appen ikke tilladt i konkurrencer! Der er endnu ikke tilgængelige kort klar til download i hele landet, men kommer du forbi Aarhus, så er der masser af muligheder lige syd for byen.

Vidste du?
Orienteringslob_foto Kurt Jorgensen9Konkurrenceorientering
– Danmarks orienteringslandshold i verdenseliten
Ved verdensmesterskaberne i Orienteringsløb i Italien 2014 vandt Danmark hele seks medaljer og var den tredjebedste nation. Søren Bobach blev verdensmester i disciplinen Sprint. Ved europamesterskaberne i 2014 vandt Signe Søes guld skarpt forfulgt af Maja Alm på sølvmedaljepladsen. De danske verdensstjerner træner i Elitecenter Orientering, som ligger i Aarhus.

I 2015 afholdes VM i Skotland første uge i august. Trods det faktum at aktiviteten udøves i naturen, er orienteringsløb faktisk en af de mest computerstyrede idrætter. Kortene tegnes med computere, eliteløberne trackes med GPS, og deres rutevalg vises på storskærme i målområdet. Der sendes direkte signaler fra posterne i skoven via radio til målområdet og i realtid videre ud til tilskuerne på nettet. Det var i gamle dage, at orienteringsløberne kunne gemme sig ude i skoven.

TIP: Åbne baner
Til stævner er der altid mulighed for at møde op og løbe en såkaldt ‘åben bane’, som du gerne må løbe, også selvom du ikke er medlem af en orienteringsklub. Læs mere på www.do-f.dk, hvor du finder en oversigt over de kommende danske stævner.