Løber du altid de samme ture, samme distancer og i samme tempo? Så har Karl-Åge Søltoft noget, han gerne vil dele med dig!
Så skal jeg til den igen. Jeg påstår, at du er en kedelig løber, der altid befinder sig i komfortzonen og ikke lader sig provokere til at give den ekstra gas under løbeturen. Rigtigt eller forkert er dog i den sidste ende din egen sag. Jeg vil gerne provokere dig, udfordre dig.
Tænk løb og træning på følgende måde: Skal kroppen blive bedre til at opfylde dine ønsker om at løbe hurtigere og gerne længere og hurtigere, så skal den provokeres. Den skal bringes i en situation, hvor den bliver nødt til at blive bedre til at opfylde dine ønsker om at løbe hurtigere.
Det sker ALDRIG, hvis du altid befinder dig i komfortzonen, når du løbetræner – Så provoker dig selv.
Udfordringen
Min udfordring går ud på, at du på din næste løbetur beslutter, at du vil løbe progressivt. Det at løbe progressivt betyder, at du starter ud i et langsomt tempo og slutter i et hurtigt tempo, simpelt og enkelt. Du bør dog overveje at strukturere den progressive løbetur, således at du ikke allerede efter en fjerdedel af turen er oppe i det høje tempo. Det skulle gerne være en gradvis øgning af tempoet. Det styres bedst ved at dele løbeturen op i eksempelvis fire dele: Første del i et langsomt tempo, anden del i marathon-tempo, tredje del i halvmarathon-tempo og sidste del i 10 km-tempo.
Det ser hårdt ud, ja ikk’? Du skal dog ikke fokusere på tempozoner og minutter i de enkelte zoner, men princippet med denne type træning. Den progressive løbetur kan gøres meget hård eller relativ let. Det bærende princip er progressiv og varieret træning – to af de væsentligste træningsprincipper, hvis træningen skal være præstationsfremmende.
Skal kroppen blive bedre til at opfylde dine ønsker om at løbe hurtigere og gerne længere og hurtigere, så skal den provokeres.
Nu er det jo ikke sådan, at du skal benytte denne træningsform på samtlige træningsdage. Et træningsforløb er bygget op omkring intensive træningsdage, dage med fokus på volumen og dage, der er restituerende. Denne træningsform er til de intensive træningsdage.
Jeg kan godt betro dig, at det er en super træningsform, som er yderst motiverende at gennemføre. Du lokkes op i det høje tempo, egentlig uden at du vil derop, men du SKAL derop, så hvorfor så ikke lade dig føre derop.
God fornøjelse!
10 min. roligt langturs-tempo + 10 min. marathon-tempo + 10 min. marathon-tempo + 5 min. 10 km-tempo. Du regulerer selv tempozoner og minutter i tempozoner i forhold til dit eget niveau.
Løbecoach og tidligere eliteløber, som siden 1980’erne har været træner inden for mellemog langdistanceløb på alle niveauer, herunder landstræner i to perioder. Karl-Åge fungerer som underviser og foredragsholder med emner, der har fokus på løb og er personlig vejleder for en række af landets bedste løbere, herunder Jesper Faurschou, som var OL-deltager til marathon 2012 i London. Er uddannet i Idræt på Københavns Universitet.
Læs mere på marathoneksperten.dk.