Løb med hund eller canicross er den nye hundetrend, som stiller krav til kondition og samarbejde mellem hund og ejer. I løbet af det sidste års tid er der kommet ca. 24 lokalklubber rundt om i landet. Læs mere om det her.

Den nye trend canicross går kort og godt ud på, at man løber med sin hund. Alle størrelser hunde kan dyrke sporten, og målet er at få aktive og sunde hunde. I løbet af det sidste års tid er kommet ca. 24 lokalklubber rundt om i landet – bl.a. i Roskilde, Vestsjælland, Næstved, Køge og Nordsjælland. Her kan folk komme og løbe sammen med andre og med deres hunde – helt gratis.

Karoline Sidelmann Brinch er uddannet dyrlæge og hundetræner – og i sin fritid er hun ivrig motionsløber og træner i en canicross-klub i Nordsjælland. Vi har stillet hende fem hurtige spørgsmål om det at løbe med hund.

Rigtigt mange danskere har fået en coronahund under pandemien til at hygge om familien på de lange mørke aftener. Hvad er det, en hund kan tilbyde sin ejer ude på løbeturen?

Svar: Det er fint at hygge med sin hund derhjemme på de mørke aftener. Men både hunden og os selv har brug for motion og oplevelser – året rundt. Her kan en løbetur sammen være et fint supplement til gåturene. Man kommer ud og får oplevelser sammen, samtidig med at både hunden og man selv får rørt sig. Mange, som er begyndt at løbe, ved, hvor svært det kan være at holde motivationen, men her hjælper hunden virkelig til, at man kommer af sted. Humøret bliver meget bedre med en firbenet makker, og de fleste hunde er altid friske på en løbetur i alt slags vejr.

Når man løber canicross sammen, så udvikler det desuden samarbejdet og samhørigheden med ens hund – man bliver et makkerpar, og hunden lærer at følge ens signaler. Løber man canicross i en klub, får man desuden glæden af at dele sine løbeoplevelser med andre, og hundene nyder virkelig at løbe sammen i en flok. Derfor er sporten meget mere end ”bare” motion for hunden: Den bliver også bedre socialt ift. andre hunde og får stimuleret sin hjerne gennem duftene i skoven og samarbejdet med løberen. Som motionsløber er det også sjovt, at man nu kan stille op i motionsløb sammen med sin hund i stedet for at lade den blive hjemme.

Når mange tænker Canicross-sport, så tænker de nok de opstillede hundeshows, man ser på tv, hvor hundetrænere løber med meget veldresserede hunde. Hvem er det i virkeligheden, som løber Canicross, når du er ude til løb?

Svar: Canicross er noget helt andet end hundeshows. Canicross er løb i naturen, hvor hund og løber er hægtet sammen med en elastisk line, så hunden løber foran løberen. Mange hunde løber med træk på linen og er dermed med til at trække løberen frem – mens løberen dirigerer hunden ift. retning vha. indlærte signaler. Så canicross er meget mere end en løbetur sammen: Det er teamwork og samhørighed med hunden.

Med det sagt så kan alle være med. Og til løb og træning er det alle typer hunde og løbere, der deltager. Begyndere har stor glæde af hundens hjælp til at komme i gang med at løbe, og mere øvede løbere finder nye udfordringer i at løbe sammen med hunden, da det giver en helt ny dimension til ens løb, at man samtidig skal være opmærksom på hunden og lære at samarbejde. Oftest løbes canicross i skoven og på de små trailstier, så mange løbere, der mest har løbet på vej, finder også glæden ved trailløb sammen med hunden.

Hvad er dit bedste råd til at komme i gang med at løbe med hunden? Er der udstyr, du anbefaler at købe, og hvor langt løber man med hunden i starten?

Svar: Det bedste råd til at komme i gang er at møde op i den lokale canicross-klub for at møde andre ligesindede og få gode råd. HPM Dirty Paws er et initiativ startet i samarbejde med Virbac, hvor frivillige står for lokale klubber 24 steder rundt om i Danmark, hvor man gratis kan komme og løbe med. Det vigtigste for en god start er at tilpasse turene til hundens og ens eget niveau, lægge stille og roligt ud og få det rigtige udstyr til hunden. Når man starter løbetræning med hunde, er det vigtigt at tænke på, at de fleste af dem fra naturens hånd er sprintere – så de skal trænes langsomt op til at kunne løbe længere stræk uden pause.

Det vigtigste udstyr er en god sele til hunden, så den kan bevæge sig ubesværet og trække vejret frit, og en elastisk line til at have om livet (gerne i kombination med et løbebælte) så man har hænderne fri til at kunne løbe ubesværet. Og sidst men ikke mindst skal man selvfølgelig tjekke, at ens hund er fit til at gå i gang med at løbetræne. Har du en hvalp, ældre hund, hund med skader eller en meget overvægtig hund eller f.eks. en med besværet vejrtrækning (meget kortsnudet), så skal du være varsom med løb og søge råd om, hvordan du bedst kommer i gang – eller om løb i det hele taget er noget for din hund. Med det sagt, så har vi i klubben alt fra Yorkshireterriers til Rhodesian Ridgebacks – så løb kan bestemt også sagtens være for små hunde.

Vi er på vej ind i den kolde årstid. Løber du med hunden hele året, og hvad er dit bedste tip til at løbe med hund om vinteren?

Svar: Vinteren er perfekt til canicross. Om sommeren kan man til tider blive nødt til at holde pause med canicross, da hunde har sværere ved at komme af med varmen, særligt hvis man har en hund med meget tyk pels/megen underuld. Men om vinteren kan alle være med. Har man en meget tyndpelset hund, kan det være, den skal løbe med dækken. Derudover et det vigtigste tip til vinterløb at få fat i nogle gode trailsko, så man står godt fast på skovstierne – og så en kraftig pandelampe, så I også kan løbe om aftenen. Hunde er gode til at løbe i mørket, så hvorfor ikke løbe med og opleve skoven i pandelampens skær.

Hvilket råd oplever du, at folk mangler, når de starter med at løbe med hunden?

Svar: At få ordentlig vejledning i det rigtige udstyr til hunden. Ligesom med vores løbesko, så er seler til canicross lidt af en videnskab, og det er supervigtigt, at man får fat i den, som passer til ens hund. Både ift. højde og drøjde, men i ligeså høj grad ift. løbestil. I canicross-sporten er ”idealet”, at hunden løber foran og trækker – og her skal man bruge en træksele (ligesom dem til slædehunde), som skal passe perfekt. Men måske har man en hund, der ikke trækker, og så er det noget andet udstyr, som fungerer bedst. Derudover er folk ofte i tvivl om, hvor hurtigt de må træne op. Og det er – ligesom løb for os mennesker – et spørgsmål, som ikke har et simpelt svar. Det afhænger f.eks. af hundens grundlæggende kondition, hvor hurtigt man selv løber, hvor langt – og om hunden trækker eller ej. Er man selv begynder, så kan hunden som regel fint være med på at følge et begynderprogram – men er man selv hurtigløber, skal der naturligvis tages meget hensyn til hunden i begyndelsen.

PS: Danmarks største hundeløb hedder HPM DIRTY PAWS. Læs mere her.