fbpx

Sved og løb går hånd i hånd, og sved lugter. Løbetøj og sko kan lugte af død og ulykke, og selv vaskemaskinen må give op, når lugten af permasved flytter ind i en løbetrøjes armhuler eller løbeskoens akilleshæl.

LøbeMagasinet giver dig her fem tips til, hvordan du giver dit udstyr et friskt pust og slipper for svedlugt.

Til kamp mod sved og smørsyre. Der er mange midler i krigen mod den dårlige lugt og mange skrøner om, hvad der mest effektivt tager livet af den dårlige lugt. Men LøbeMagasinet har ikke løbet med halv vind, og vi har derfor linet fem løsninger op, der tager dit løbegrej fra dårlig lugt til frisk duft.

  1. Lær at elske eddike

Eddike holder lugten for døren. Inden tøj, såler eller hele sko skal i en tur i vaskemaskinen, lad det da ligge i en blanding af halv vand, halv eddike. Eddike er lugtdræbende og har samtidig den fordel, at det ikke er krads kemi, ligesom at eddikelugten vaskes ud af tøjet.

Hvis dine fødder lugter rigtig grelt, kan du med fordel lægge dit udstyr i ufortyndet eddike.

  1. Undgå skyllemiddel

Eddike bruges ofte som skyllemiddel i vaskemaskinen, og til dit løbetøj skal du hellere bruge eddike end skyllemiddel. For det kan godt være at skyllemiddel dufter dejligt af blomster, men tøj, der skal opsuge fugt, må aldrig få skyllemiddel, da det ødelægger tøjets svedtransporterende egenskaber.

  1. Brug Rodalon

Rodalon er kradst for huden og ætser i ufortyndet form. Ikke desto mindre er det, når der er tyndet korrekt op, en udemærket lugtfjerner, eftersom det er bakteriedræbende. Så hvis du lægger dit tøj i en spand med Rodalon indendørs i en opløsning 1:10 i en halv times tid, efterfølgende skyller det grundigt igennem og slutteligt vasker det, er svedlugt et overstået kapitel.

  1. Løb i uld

Kvit de syntetiske materialer på løbeturen, og bliv i stedet gode venner med uld. Uld indeholder det naturlige fedtstof lanolin, der er lugthæmmende, smudsafvisende og så er uld generelt bakteriedræbende, hvilket sammenlagt betyder, at det er meget svært at få uld til at lugte af sved. Og uld behøver ikke kradse, hvis man holder sig til eksempelvis merinould. I disse vintertider holder det også kulden bedre på afstand end syntetiske materialer. Og så har uld også den kvalitet, at det kan optage ca. 30% fugt, uden at det føles vådt.

  1. Brug Biospray 

Biospray er et biologisk nedbrydeligt produkt, der virker ved hjælp af aktive enzymer/bakteriekulturer, der nedbryder og neutraliserer organiske materialer (som sved) og omdanner dem til vand og kuldioxid. Da Biospray blev testet i LøbeMagasinet, lød dommen dog, at det mere var “en slags Wunderbaum for sko”, eftersom produktet fik sko og tøj til at dufte af parfume og nok fjernede lugt, men kun i kort tid.