Vi har taget en snak med et par af danmarks fremmeste løbeeksperter og hørt dem om en række ofte stillede spørgsmål i forbindelse med køb af børneløbesko.

Hvornår synes I, at man som forælder skal overveje at købe løbesko til sine børn, hvis man gerne vil have dem med ud at løbe? Hvad skal man for eksempel overveje i forhold til alder, distance med mere?

P.E.: Når de begynder at få interesse for løb. Det kan for eksempel også styrke motivationen for dem, hvis de får et par løbesko. Man kan ikke sætte en bestemt alder eller distance på behovet, da det mest af alt handler om, at de har noget på, der er behageligt, hvilket kan være meget forskelligt fra barn til barn.

J.A.: Som forældre kan man overveje lø- besko til sine børn, når de er 5-6 år gamle. Det er især en god idé, hvis de træner 2-3 gange om ugen enten derhjemme eller i en klub. De bør starte ud med korte distancer og gerne i kombination med gang.

Er der særlige typer løbesko, man skal overveje, eller kan man som udgangspunkt bare gå efter et par allround neutrale sko?

P.E.: Min egen dreng startede bare med at løbe nogle kilometer i en sportssko, men det vigtigste er, at skoen er rar at have på. Når de er børn, behøver man ikke at støtte dem op med en kile, fordi de har let ved at adaptere til en ny belastning. Det vigtigste er, at den sidder godt, er blød og har en fleksibel sål.

J.A.: Det vigtigste er, at skoene passer perfekt til foden, og der er god plads foran, cirka 1-1,5 centimeter, så længe de ikke sidder for løst på foden.

Hvordan er købsprocessen af løbesko til børn? Laver man løbestilsanalyser, eller hvordan går I til det, når I sælger sko til børn?

P.E.: Barnet skal prøve nogle forskellige sko, da den skal være rar at have på. Vi har i vores butik valgt et sortiment af børnesko, som har en god anatomisk pasform. Børn bevæger sig ret naturligt og tilpasser sig hurtigt nye belastninger, hvorfor der ikke behøver at blive korrigeret synderligt – medmindre de har meget svære fødder og eksempelvis er platfodet. Men det er ikke så ofte, det ses i vores butikker.

J.A.: Da børn typisk er ret fleksible i leddene, laver vi ikke samme løbestilsanalyse til dem som til voksne. Det vil dog være en rigtig god idé at lade børnene løbe i dem på løbebånd og filme dem, både så de får en fornemmelse af at løbe i dem, og så man kan se, hvordan de løber. Som oftest vil de kunne klare sig med neutrale sko. Nogle børneløbesko er med kile, dog er kilen ikke i samme hårdhed som på løbesko til voksne.

Hvor mange kilometer er der normalt i en børnesko? Det samme som i en voksensko?

P.E.: Børneløbesko har nogenlunde samme holdbarhed som voksenløbesko, nemlig 800- 1200 kilometer, hvilket cirka svarer til et år, hvis man for eksempel løber 30 kilometer om ugen. Det er dog meget få børn, der løber så meget, så det kommer an på voksehastighed, vægt, underlag og erfaring.

J.A.: Antal kilometer i børneløbesko er lidt svært at vurdere, men som oftest vil de blive slidt på overdelen eller på sålen længe inden, stødabsorberingen er slidt i bund. Eller også er de vokset ud af skoene.

Hvor store fødder skal man have før, man skal begynde at overveje voksensko i stedet for juniorsko? Og er der nogen reel forskel i kvaliteten og i designet/opbygningen af skoen?

P.E.: Børneløbesko er lavet til børn, da de er blødere, mere fleksible og ofte også bredere end voksenløbesko. Det kommer derfor an på det enkelte barn. Et barn på 50 kilo kan for eksempel have en tyngde som en let dameløber, hvilket kan gøre, at barnet har brug for hårdere absorbering, end det børneskoene tilbyder.

J.A.: Grænsen mellem at skulle løbe i et par voksensko frem for børnesko ligger ikke så meget i størrelsen på fødderne, men nok mere i, hvor store børnene er blevet, og hvor meget de vejer, da stødabsorberingen i voksensko er mere holdbar og tåler mere vægt, ligesom pronationskilerne kan klare mere pres.