fbpx

Det er vigtigt, at du får nok ilt til kroppen og dine muskler, når du løber. Mangler musklerne ilt, vil de ikke kunne løbe optimalt, og det kan føre til krampe, træthed og måske endda skader.

Det vil være på sin plads at starte med at konstatere, at der ikke er én bestemt måde at trække vejret på, når du løber. Men der er metoder, som kan give dig et bedre iltoptag, og det kan i høj grad gavne din udholdenhed. Det gælder derfor om at drage nytte af det energiboost af ilt, som er lige udenfor din mund og næse. Hvis du prøver at følge nedenstående råd, vil du opleve, at dit optag af ilt bliver større.

Ved indånding er det vigtigt, at du får luft helt ned i maven, mens det ved udånding er vigtigt, at du bliver tømt for kuldioxid. En ordentlig vejrtrækning, hvor du får ilt nok indenbords, kan desuden hjælpe dig til at undgå sidesting.

1. Brug næse og mund

En god tommelfingerregel er at trække vejret ind gennem næsen og ud igennem munden. Næsen har dog ikke altid mulighed for at indånde ilt nok, så du kan derfor med fordel både bruge din mund og din næse, når du indånder.

2. Helt ned i maven

Når du løber, handler det om at trække vejret helt ned i maven, og ikke bare ned i brystet. Det er nemlig med til at give dig et større udbytte af ilten, og det giver dine muskler ilt til at holde sig i bevægelse.

3. Kraftig udånding

For at få plads til en god indånding, er det vigtigt, at du får så meget kuldioxid ud som muligt. Det gør du ved at lave en kraftig udånding gennem munden. Udånding skal således være en smule kortere – men mere kraftfuld – end din indånding.

4. Tæl skridt

For at få et højt iltoptag og at få kuldioxiden ud, kan det være en idé at tælle skridt. Brug cirka tre skridt på at få indåndingen helt ned i lungerne, og lav en kraftig udånding over cirka to skridt.

5. Træn dit åndedræt

Du kan med fordel også træne dit åndedræt, når du ikke løber. Enten med yoga, meditation eller små åndedrætsøvelser. Det hjælper din krop til at lære at ånde rigtigt ind og ud.

HUSKEREGEL:

  • Brug 3 skridt på en dyb indånding
  • Brug 2 skridt på en kraftig udånding