Løb er ikke bare løb. Der findes god og dårlig løbestil, og rigtig mange har desværre det sidste. Armene flagrer, kroppen er tilbagelænet eller skuldrene er trukket helt op over ørerne. Fejlene er mange, men her følger en guide til, hvad du bør tænke over i forhold til at optimere din løbestil.

Det kræver blot en tur rundt om søerne i København, så kan man hurtigt se, at rigtig mange danskere har et problem med løbestilen. Det er dog langt fra et dansk fænomen, og problemet skyldes, at langt de fleste, som løber, aldrig har set sig selv løbe eller fået gode råd fra en træner. De er blot startet op i en sen alder, fordi løb er let at komme i gang med. Det er en skam, for der er rigtig meget at hente i forhold til både distance og tempo, hvis man har en god løbestil. Mange tror, at en god løbestil begynder med fødderne, men det er faktisk i den anden ende af kroppen, det hele begynder. Så her følger en lille guide til, hvordan den optimale løbestil tager sig ud fra hovedet og ned.

HOVEDET
Hovedet skal vippe stille og roligt, cirka tre til fem grader fra din torso. Kig ligefrem på underlaget cirka fem meter foran dig, og hold fokus på at løbe en lige linje. Din nakke og kæbe skal være afslappede.

TORSO
Læn dig en smule forover fra taljen og op. Hvis du læner dig tilbage, trækker det i hofterne, og det er ineffektivt. Hold overkroppen åben, da det er med til at sikre en nemmere vejrtrækning.

HOFTER
Dine hofter skal være i en lige linje med dine skuldre og dit hoved. Dine fødder skal desuden ramme jorden lige under din hofte, som er dit tyngdepunkt.

SKULDRER
Hold dem afslappede og i en lige linje. Buk dig ikke forover, da det har en tendens til at begrænse evnen til at ånde ind og ud, hvilket er ensbetydende med, at der kommer mindre oxygen ind til de hårdtarbejdende muskler.

ARMENE
Armene skal holdes lavt og være bøjet i en 90 grader vinkel, samtidig med at de skal være afslappede. Når du løber, svinger du armene op og ned. Armene skal ikke højere, end at dine hænder på toppen af svinget er på højde med dit brystben. Når du svinger dem ned igen, skal de strejfe din hofte på vejen tilbage bag din krop. Mere skal armene ikke bevæge sig, og sammen med den korrekte skuldreposition er det med til at minimere rotationen i din torso. Armene bevæges parallelt med dine ben. Husk, at hurtige arme er lig med hurtige fødder, så armene skal bruges til at øge din fremdrift.

HÆNDERNE
Dine tommelfingre skal ganske let berøre toppen af dine pegefingre, mens du knytter hænderne, som om du holder et lille æg i hver hånd, som du ikke vil smadre. Hvis du knytter hænderne for hårdt eller stikker dine tommelfingrer op i luften, kan det skabe spændinger i dine arme, som forplanter sig til dine skuldrer, nakke og nedre rygregion, hvilket kan medføre en ukomfortabel og ikke særlig effektiv skridtlængde. Hænderne må desuden ikke krydse over midten af dit bryst. Du kan eventuelt forestille dig en rød linje, der deler din krop i to vertikalt, og dine hænder må ikke krydse denne linje. (mvd)

TIP

Husk, det er ikke nemt at bryde gamle vaner, og du løber, som du gør, fordi din krop har fundet det mest effektivt, det er dermed blevet en vane. Derfor er det vigtigt, at du i processen, frem mod at gøre din nye og bedre løbestil til en vane, kun fokuserer på det få minutter ad gangen til at begynde med.

TIP

Prøv at holde fokus på kun at ændre én ting ad gangen, mens du løber lette og rolige ture