Vi giver seks forslag til træning, der kan supplere dine løbeture og forbedre din fysik på en sjov måde.

Som løber er der mange gode grunde til at udvide sit træningsrepertoire og lade løbeskoene stå. Det kan være en nødvendighed at give sig i kast med andre træningsformer, fordi skader forhindrer dig i at løbe, men det kan også være et supplement til løbetræningen, som samtidig styrker din form. Ikke mindst er det en mulighed for at få nogle gode oplevelser og bruge din krop på en ny måde.

Derfor giver vi dig seks alternative træningsaktiviteter for løbere, som alle kan dyrkes her i sensommeren. Prøv dem alle, prøv en enkelt eller lad dig blot inspirere til at prøve din krop af. Inden du går i gang, kan du med fordel overveje, om du ønsker at styrke din krop på et bestemt område – for eksempel styrke, balance eller smidighed – og vælge derefter.

svømning_løberne1. Svømning
Fokus: Skånsom, core, ben og overkrop
Nyd det gode vejr med en dukkert i havet, havnebadet eller poolen. Svømning kræver ikke andet udstyr end badetøjet, og det er derfor en form for træning, som du kan dyrke og have det sjovt med i løbet af sommeren.

Og skal du på ferie, så er der ingen grund til at lægge træningen på hylden, så længe du har badetøjet med i kufferten. Svømning er en skånsom træningsaktivitet, der er oplagt på dine hviledage, eller hvis du døjer med en skade, da det fjerner belastningen fra dine led. Udover at styrke din core, så træner svømning også din overkrop, hvilket ellers er en zone, der let overses af løbere.

rullesløjteløb_løberne2. Rulleskøjteløb
Fokus: Kondition og ben
Kom ud på vejene med hjul under fødderne og få lagt en masse kilometer bag dig uden at udsætte dine led for ekstra stød. Rulleskøjteløb er en oplagt træningsmulighed for løbere på hviledage, hvor knæ og led skal have ro, men benene stadig er klar på mere. Sporten har eksisteret i lang tid, men oplever for tiden en stille renæssance.

Der eksisterer rulleskøjteklubber over hele landet, og fra april til september bliver der arrangeret Friday Night Skate i København, hvor op mod 1.500 mennesker hver anden fredag ruller gennem Københavns gader med politieskorte. Udover at kunne nyde sommeren på hjul er den største fordel for løbere, at rulleskøjteløb er konditionstræning uden belastningen af led.

kajak_løberne3. Kajakroning
Fokus: Core, balance og overkrop
Udnyt et af de mange introkurser, der bliver udbudt over sommeren, og kom i gang med kajakroning. Som løbere er vores vante element landjorden, men der kan være store gevinster at hente ved at bevæge sig ud på vandet. Udover at roning styrker din core og balanceevne, får du også bevæget overkroppen. Derfor er kajakroning en god træningsform for løbere, der vil give benene en pause.

Kajakroning kan dyrkes så længe, der er vand i nærheden – om det er en sø, havet eller en kanal inde i byen er underordnet. Får du smag for det, kan du også mange steder i udlandet leje kajakker, som kan transportere dig steder hen, du ellers ikke vil kunne nå.

Yoga_16521269_ml_123rf4. Yoga
Fokus: Balance, core, fleksibilitet og vejrtrækning
Yoga er allerede en yndet form for træning for mange løbere, og fordelene er mange. Udover at træne din balance og styrke din core, så kan yoga øge din fleksibilitet og strække trætte løberlemmer ud. Hvis du henover sommeren forbereder dig på at løbe et løb i varmere omgivelser, kan du forberede dig selv og din krop på varmen ved at dyrke Hot Yoga.

Hot Yoga er en form for yoga, der foregår ved 37 grader. Så selv hvis sommeren ikke viser sig fra sin bedste side, kan du få sved på panden. Inden for yoga er man desuden meget opmærksomme på vejrtrækning, og som løber vil du hurtigt opdage, at det kan komme dig til gode, når du igen snører løbeskoene.

stand_up_paddleboard_løberne5. Stand-up paddleboard
Fokus: balance, stabilitet, ben og arme
Typisk forkortet til SUP betegner stand up paddle; en vandsport, der foregår stående på et surfbræt. Du benytter en paddel til at skabe fremdrift og holde balancen med, og bliver du god, kan du deltage i løb. De danske kyster skulle eftersigende være velegnede til SUP, da bølger og strøm ikke er for voldsomme. Dog er der også rig mulighed for at afprøve sporten under varmere himmelstrøg.

SUP er ikke en afslappende form for træning, men det er effektivt. Du træner både din balance og stabilitet, hvilket særligt kan komme dig til gode, hvis du til dagligt løber på et ujævnt underlag. Selvom du bruger dine ben med SUP, vil du ikke opleve de samme stød, som når du løber, og dine arme og din core bliver også aktiveret. Men pas på, SUP er hårdere, end du tror.

cykling_løberne6. Cykling
Fokus: Ben, kondition og kort restitution
Hop op på cyklen og oplev den danske sommer på to hjul. Du vil helt sikkert ikke være alene på vejene, for cykling er i de sidste par år blevet overordentligt populært i Danmark. Uanset om du er mest til landevejscykling eller MTB, så er cykling en god undskyldning for at få fart på og opleve det danske sommervejr på både godt og ondt.

Cykling aktiverer mange af de samme benmuskler, som løb gør, men du slipper for de stød, der ofte leder til overbelastning af led. Derved kan du træne din styrke uden den lange restitutionstid. Bliver du bidt af en gal cykelmyg, kan du overveje, om årets ferie skal foregå på to hjul – på den måde kan du få din træning til at passe med ferietid.