Kvindernes verdensrekord bliver jagtet af to kvinder ved CPH Half, hvor bredden og niveauet af herrernes elitefelt sjældent er set stærkere.

Årets elitefelt ved CPH Half har vakt international opsigt på grund af det ekstremt høje niveau. Hele 14 løbere møder op med en personlig rekord på under 60.00 minutter, og af dem har to løbet under 59.00 minutter. Det er Abraham Cheroben (Bahrain) og Jorum Okombo (Kenya)

De gjorde det begge to sidste år ved CPH Half, hvor de også blev nummer et og to. Derfor er denne duo også umiddelbart de største favoritter til at løbe med sejren i år, men de får ekstrem hård konkurrence. Ikke mindst fra etiopiske Jemal Yimer Mekonnen, som med 59.00 minutter har årets tredje hurtigste tid på distancen, og kenyanske Daniel Kimchumba, som med 59.06 minutter følger lige efter på selv samme liste.

Spændende debutant

Det er også værd at lægge mærke til en debutant, nemlig Yomif Kejelcha (Etiopien).

Han har tidligere primært konkurreret på 3000 meter og 5000 meter, og det har han gjort rigtig godt. Han er således blandt andet dobbelt verdensmester på 3000 meter bane indendørs, og så sent som ved Diamond League finalen den 31. august, løb han den syvende hurtigste tid nogensinde på 5000 meter bane, da han blev nummer tre i tiden 12.46.79 minutter.

”Kejelcha er måske ikke den største favorit til at løbe med sejren, men han bliver virkelig spændende at følge. Han er debutant og den type af løber, som kan finde på at blæse derud af fra start, og så er det jo op til de andre at følge med. Jeg vil faktisk ikke blive helt overrasket, hvis han nærmer sig verdensrekorden på 10 km landevej, og så må vi se, hvor langt han så kan holde,” siger Henrik Paulsen, sportschef i Sparta Atletik

Bredden af elitefeltet er så bredt, og niveauet er så højt, at der sagtens kan være en anden løber, end de største favoritter, som viser sig at være hurtigst på dagen. Der er lagt op til et intenst og tæt race, hvor der højst sandsynligt bliver løbet rigtig stærkt. Både Cheroben (58.40 min) og Okombo (58.48 min) har således meldt ud, at de løber efter sejren men også for at sætte ny personlig rekord. Så det indikerer i hvert fald en vindertid et godt stykke under 59.00 minutter.

Duo løber efter verdensrekorden

Kvindernes felt holder ligeledes meget højt niveau, da fem kvinder har personlige rekorder på under 68.00 minutter. I modsætning til hos herrerne, så er der dog umiddelbart en kvinde, som skiller sig ud. Joan Chelimo Melly (Kenya) har i år vist, at hun hører til blandt de allerbedste på halvmaratondistancen. Hun har således forbedret sin personlige rekord, så den nu hedder 65.04 minutter blot 14 sekunder fra en verdensrekord – en rekord hun har meldt ud, at hun vil slå ved CPH Half, hvor hun sidste år blev nummer to.

Hendes hårdeste konkurrenter til sejren er Ruth Chepngetich (Kenya), Ababel Yeshanen Brihane (Etiopien) og Mary Wacera Ngugi (Kenya), som alle tre har personlige rekorder under 66.30 minutter. Chepngetich har tidligere vundet halvmaraton i både Milano, Istanbul og Paris, og hun blev tidligere i år nummer to ved Paris Marathon. Hun har efter sin ankomst til København meldt ud, at hun er klar til at løbe efter verdensrekorden.

”Melly kommer med sin egen pacer, og vi har skaffet en til Chepngetich, da vi fandt ud af, at hun vil løbe med i verdensrekord tempo. Det betyder også, at de to kvinder kan ligge i læ af i hvert fald to mænd, som kan løbe dem hele vejen i mål, og de kan samtidige presse hinanden. Så det bliver en virkelig interessant dyst om formentlig både sejren og en verdensrekord,” siger Henrik Paulsen.

Ud over de største favoritter, så bliver det også utrolig spændende at følge hollandske Sifan Hassan, som har været i topform i denne sæson, hvor hun blandt andet har vundet EM på 5000 meter og sat ny europæisk rekord på distancen. Så sent som ved IAAF Continential Cup i weekenden den 8-9 september satte hun ny personlig rekord på 3000 meter, og det bliver interessant at se, hvad hun kan på de 21.0975 kilometer.

”Det er lidt det samme med hende, som det er med Kejelcha hos herrerne, hun kender ikke distancen, og kan finde på at blæse derudaf fra start, og hun har efter min overbevisning kapaciteten til at true verdensrekorden på 10 km landevej,” siger Henrik Paulsen.

Copenhagen Half Marathon løbes den 16. september kl 11.15 med mere end 22.000 løbere.

Verdensrekord tempo

Hos både mænd og kvinder bliver der lagt ud i et tempo, som vil resultere i en ny verdensrekord. Det er særlige pacere, som sørger for, at pacet er det helt rigtige. Hos kvinderne er det Erick Kibet Kogo og Bonface Kosgei Kirui, som holder et tempo på 3.04 min pr/km, og det giver følgende mellemtider.

5km: 15.20
10km: 30.40
15 km: 46.00
20km: 61.20

Hos mændene er det Noah Kimkepboi, som sørger for at holde et tempo på 2.46 min pr/km, og det giver følgende mellemtider.

5km: 13.50
10km: 27.40
15km: 41.30
20km: 55.20