Sociale aftaler har stor betydning for vores fysiske aktivitet, viser undersøgelse fra Bevæg dig for livet. Det er særligt vigtigt i sommerferien, hvor vores faste foreningsaktiviteter og træningsaftaler er sat på pause.

Danskerne er vilde med at dyrke idræt sammen. En undersøgelse fra Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund (DIF), Nordea-fonden og TrygFonden blandt flere end 34.000 danskere over 18 år, viser, at 49 procent dyrker deres aktiviteter med venner og bekendte. Og motion har da også smittende effekt – ikke mindst, når det kommer til medlemmerne af samme husstand. Mens blot 52 procent af danskerne med ikke-aktive bofæller selv er aktive, er tallet 84 procent for dem, der har en idrætsaktiv bofælle.

Derfor er det vigtigt at holde fast i de sociale vaner, hvis man ønsker at holde gang i de aktive vaner over sommeren, hvor mange danskere ufrivilligt sætter idrætten på pause.

”Mennesker er vanedyr og har brug for faste rammer. Derfor er det godt at hjælpe hjernen og motivationen lidt på vej i ferien, når vi bliver hevet ud af de vante rammer og rutiner. Det virker mere forpligtende, når man laver en konkret aftale med venner eller familie om at gøre noget sammen. Og så skal man huske på, at lidt også har ret. Det kan sagtens være en aftale med familien om cykelture fra sommerhuset eller lidt let træning i det fri,” siger Jette Würtz, der er adfærdskonsulent i Bevæg dig for livet.

37 procent af de idrætsaktive borgere med hjemmeboende børn svarer i undersøgelsen, at de dyrker deres aktivitet sammen med børnene.

Digitale aftaler fungerer også

Det behøver ikke at være en stopklods, hvis man ikke holder ferie tæt på den normale træningsmakker. De digitale muligheder kan også bidrage til at holde motivationen oppe, selvom det ikke er muligt at mødes fysisk.

”Hvis du har en fast træningsmakker eller et hold, kan det også være motiverende at dele billeder og oplevelser fra træningen på Messenger, i en Facebook-gruppe eller på Snapchat. Det er oplagt at holde fast i de faste træningsdage til aftalerne. Jo mere man kan holde fast i de vante rutiner, desto større er sandsynligheden for, at de gode ambitioner også bliver ført ud i virkeligheden,” siger Jette Würtz.

Læs den samlede temarapport om sociale aspekter af idrætsaktivitet her

Det siger undersøgelsen:

  • 45 procent af de idrætsaktive borgere dyrker idræt sammen med en bofælle
  • 37 procent af de idrætsaktive borgere med hjemmeboende børn dyrker idræt sammen med børnene
  • 46 procent af de ikke-aktive borgere efterspørger hjælp til at blive aktive, og det samme gælder for 49 procent af de borgere, der holder pause
  • 52 procent med ikke-aktive bofæller dyrker selv idræt, mens hele 84 procent med aktive bofæller også selv er aktive. Det samme gælder for 64 procent af dem, der bor alene
  • 15 procent af nystartede blev inviteret til aktiviteten af en ven eller bekendt