Den amerikanske langdistance løber, Mebrahtom (Meb) Keflezighi, kan nu tilføje titlen ”race ejer” til sit i forvejen imponerende CV. Det kommer sig af at Keflezighi tilbage i december 2018 gik sammen med San Diego-baserede Groundwork Endurance om at købe Carlsbad 5000-løbet.

Vi ser det i hele sportsverdenen. Atleter køber sig ind i sportsverdenen, bliver ejere af sportshold og events. Invistere i den sportsverden de kender, lever og ånder for. Og det både i den sport de selv kommer fra, men også andre sportsgrene. Et begreb som man i sportsverdenen kalder Atlethes INC, og hvis bedste eksempel er  spanske fodboldspiller GERARD PIQUE som har købt tennistuneringen Davis Cup.

Det er således tidens hotteste trend at den amerikanske løber (Meb) Keflezighi melder sig som af del af med sit køb af Carlsbad 5000-løbet.

Groundwork Endurance blev grundlagt af trailløberen Ashley Gibson fra San Diego med det formål at bringe ejerskabet af Carlsbad 5000-løbet tilbage til de lokale løbere. Siden grundlæggelsen af løbet i 1986, har løbet tiltrukket flere store toptalenter. Faktisk er løbet kendt som ”Verdens hurtigste 5 kilometer”. Det skyldes at løbet var vært for de stående verdensrekorder for både mænd og kvinder. Kenyanske Sammy Kipketer løb sig til en verdensrekord med tiden 13:00 tilbage i 2000. I 2006 satte etiopiske Meseret Defar kvindernes rekord på 14:46. Derudover er yderligere 14 verdensrekorder og otte amerikanske rekorder blevet sat til Carlsbad 5000.

Med sine rødder i San Diego og sin passion for sporten er Meb Keflezighi den perfekte kandidat til ledelsesteamet på Carlsbad 5000. Keflezighis eget sports-CV bærer præg af titler som vinder af både New York City Marathon (2009) og Boston Marathon (2014) samt vinder af en olympiske sølvmedalje i 2004. Carlsbad 5000 står desuden som et ungdomsminde for Keflezighi. Han husker at have stået på sidelinjen og fulgt alle de store løbere, inden han selv begyndte at løbe løbet som professionel. På trods af sin pension er Meb Keflezighi fortsat en fanfavorit.

Første gang Keflezighi selv deltog i Carlsbad 5000-løbet gik han i high-school. Den gang tog han af sted for at se Steve Scott – den daværende rekordindehaver på den amerikanske mil – løbe. Senere hen jagtede Meb Keflezighi, som professionel, selv den amerikanske femkilometer rekord til løbet. I 2001 løb han i hælene på verdensrekordindehaveren, Kipketer.

Som medejer af løbet er Meb Keflezighis ønske at involvere flere løbere – alt fra elite til aldersgrupper. ”Det er et ikonisk løb og jeg vil gerne hjælpe med at presse og hjælpe andre til at opnå deres mål. Det er en distance, som er overkommelig for mange”, udtaler Keflezighi. Eventet kommer også til at indeholde et Junior Carlsbad-løb med distancer fra 25 meter op til én mil.

Det er ikke ensbetydende med at han og Gibson vil give op på verdensklasse løberne, men derimod er det et ønske om at gøre plads til alle. ”.. vi vil elske at give fronten af pakket – elitefeltet – såvel som midten og den bagerste del af pakket en god oplevelse. Det handler om at have et godt felt, et støttende felt.”