Elsker du at rejse med løbeskoene i kufferten? Så kunne en tur til Grønland til sommer måske være noget for dig!

Vi har i mange år løbet og rejst verden tyndt, men aldrig haft Grønland i kiggerten. Vi har derfor taget en snak med Kasper Trojlsgaard (ejer af Arctic Friend og Culture Adventure) om at løbe gennem arktisk tundra og fjeld. Hvor man måske ser moskusokser og rensdyr, alt imens landskabet veksler fra udsigter over indlandsisen, til kæmpe store isbjerge og løb gennem bygder.

 

Du er manden bag en 8 dages trailløbetur til Grønland. Kan du ikke sætte nogle ord på, hvad det er for en tur?

Vi har de sidste mange år løbet, vandret og rejst Grønland tyndt, så turen i 2021 er en lang række af personlige favoritter, hvor vi får masser af Grønlandsoplevelser i løbet af ugen. Vi kommer til at stå på indlandsisen, forhåbentlig se moskusokser og rensdyr på vejen, og ikke mindst løbe langs Ilulissat isfjord. I Ilulissat bor vi på vores eget guesthouse med udsigt over Diskobugten.

I en tid, hvor verden er lukket ned pga. corona, hvordan er det så med Grønland? Kan man stadig rejse til Grønland nu, eftersom det er en del af det danske kongerige?

Stor set alle vores destinationer har været lukket ned i 2020, men Grønland har været åben som en del af Rigsfællesskabet. Der har været en periode med fem dages karantæne, men her har det stadigvæk været muligt at gennemføre alle vores ekspeditionsgrupper, hvor vi er gået i såkaldt wilderness-karantæne. Og ved flere af vores temature som yoga retreats og kajakturer har vi haft mulighed for at isolere gæster på vores eget guesthouse i karantæneperioden. Så selvom 2020 har været en udfordrende sæson, så har vi i kraft af vores Grønlandsrejser været heldigere stillet end mange af vores kollegaer.

Turen går til Ilulissat – isbjergenes hovedstad. Hvad er det for en område?

Ilulissat betyder isbjerge på dansk, og er stadig et af de smukkeste steder, jeg har oplevet! Ilulissat er Grønlands 3. største by med næsten 5.000 indbyggere. Den helt store attraktion er isfjorden, som er den nordlige halvkugles mest produktive. Om sommeren bevæger isbræen sig i gennemsnit ca. 40 meter i døgnet. Det er også den gletsjer i verden, der er mest data på. I mere end 150 år har forskere monitoreret gletsjeren, så det er en vigtig brik i klimaforskningen. De enorme ismasser og isbjerge gør, at man hver dag vågner op til et helt ny sceneri. I 2004 kom isfjorden på UNESCO’s liste, og det skal simpelthen opleves!

Man kommer bl.a. til at løbe i UNESCO-området ved Sermermiut, hvor man kommer til at løbe i arktisk tundra og fjeld. Hvis man som dansk løber er mest vant til at løbe en tur i skoven, hvad er det så for et terræn, man vil møde? 

I UNESCO-området kommer vi til at løbe på trampestier, og en del af ruten vil være på klipper, med gode stigninger. Andre dage vil ruten være på gode stier med fint flow, såsom i Kangerlussuaq, hvor vi løber langs indlandsisen, passerer gletsjertunger og gennem ørkenlignende områder.

Hvad kræver det af en som løber for at deltage? Hvor god form skal man være? Kræver turen, at man har prøvet kræfter med at løbe i svært terræn, eller kan man løbe med uanset niveau? Og hvad kræver det af udstyr og beklædning, for at man kan deltage?

Turen er for alle, der elsker at løbe, og som er klar på eventyr. Du behøver ikke være supermotionist, men det anbefales, at du kan løbe et halvmaraton. Dagsetaperne byder på masser af pauser og frokoststop, og oplevelserne undervejs er en vigtig del af turen. Turen kræver ikke specielt udstyr, udover almindeligt løbetøj og sko, som du vil bruge i tidligt dansk forår. Fra slut maj har vi allerede midnatssol i det nordlige Grønland, så vi har gode lange dage.

Du er en rutineret Grønlands-rejsende. Hvad overrasker dig stadig ved Grønland, siden du kommer igen gang efter gang?

Jeg bliver aldrig færdig med Grønland! Det er så kæmpestort, og så uberørt. Naturen ændrer sig konstant alt efter årstiden, og hver dag byder på nye oplevelser, selvom du er samme sted, da naturen i Grønland er i konstant bevægelse.

Interesseret? Læs mere her: https://arcticfriend.dk/rejsemaal/groenland/sommer/trail-run/