Den danske vinter kan være lang og udsigtsløs for mange løbere, især hvis man er lidt kræsen, når det gælder vejret. Der er dog lys i mørket: I januar afvikles Gran Canaria Maratón i Las Palmas, og der er næsten garanti for solskin og temperaturer over 20 grader.

De kanariske øer
Navnet får nok de fleste til at tænke på sol, sommer og lækre strande. De Kanariske Øer er dog også et paradis for sportsudøvere og motionister. Mange professionelle cykelhold afholder træningslejre på Tenerife, mens Lanzarote er kendt for sin årlige ironman-konkurrence – og Fuerteventura anerkendes som ét af de bedste træningsmiljøer i verden for duatleter og triatleter. På Gran Canaria har de dog den største sportsbegivenhed på øgruppen – Gran Canaria Maratón. Med ti år på bagen er det blevet et yndet mål for motionister fra hele Europa. Jeg fløj selv fra Billund via Heathrow til Las Palmas, men mulighederne er mange. Der kan også flyves fra Aalborg, Aarhus og København, men alle kræver dog en mellemlanding.

Catedral de Santa Ana

Las Palmas
Jeg indlogerede mig torsdag aften i det østlige Las Palmas – i gåafstand til start- og målområdet ved Centro Comercial Las Arenas. Her er man tæt på stranden Playa de las Canteras, så der er rig mulighed for at slappe af både før og efter løbet, der afvikles om søndagen. Jeg er lidt af en nørd, der til hver en tid foretrækker gamle kirker og museer fremfor badestrande og drinks. Gran Canaria er derfor ikke en typisk destination for mig, men øen har faktisk både natur, kultur og historie at byde på. Catedral de Santa Ana, som man også passerer under marathonløbet, stammer fra året 1500, ikke længe efter spanierne satte sig på De Kanariske Øer. Da Amerika blev en del af det spanske imperium, var øerne således et springbræt. Christoffer Columbus – på spansk Cristóbal Colón – har da også været i Las Palmas. Den historie kan man lære meget mere om på museet Casa de Colón, hvor søfareren angiveligt boede i 1492, mens ét af hans skibe blev repareret før den lange tur over Atlanten.

Man kan altså sagtens få et par dage til at gå på gran canaria, uden det nødvendigvis skal foregå på stranden.

Der blev også tid til en fodboldkamp, da de lokale helte fra UD Las Palmas spillede mod Deportivo La Coruña på Estadio Gran Canaria. 1-1 sluttede La Liga-kampen mellem de to hold, der desværre begge er rykket ud af den bedste spanske række siden da. En dag tog jeg bussen til Maspalomas på den sydlige del af øen, hvor man kan se den spektakulære Maspalomas-ørken med sine enorme sanddyner. Man kan altså sagtens få et par dage til at gå på Gran Canaria, uden det nødvendigvis skal foregå på stranden.

Godt forberedt
Jeg havde i juni løbet North Sea Beach Marathon, og holdt henover efteråret formen ved lige. Fra december løb jeg en del intervaller, for at få fart i benene frem mod Sjørring Nytårsløb, som jeg har gjort det til en tradition at deltage i nytårsaftensdag. Formen fejlede ikke noget – jeg var sågar hurtigst af alle på 5 kilometer-distancen. Med kærestesorger og en projektansættelse der udløb, skulle der ske noget i januar, og det ‘noget’ blev altså Gran Canaria Maratón, hvor min målsætning var at løbe lige under fire timer. De tre uger fra nytårsløbet til jeg stillede til start i Las Palmas fulgte jeg et vedligeholdelsesprogram. Jeg forventede, at det ville blive udfordrende at indfri målsætningen, da klimaet dernede kunne komme til at spille en rolle. Temperaturen er normalt over 20 grader i januar, og jeg skulle derfor omstille mig fra sne og kulde herhjemme.

Expo og pastaparty
Marathonløbet afvikles om søndagen. Du skal afhente din løbspose ved Expodeporte C.C. Las Arenas i indkøbscentret Centro Comercial Las Arenas. Expoen er åben fra fredag kl. 11:00 til lørdag kl. 20:00. I løbsposen er der udover startnummer, chip og T-shirt også lidt snacks samt reklamer for andre sportsbegivenheder på De Kanariske Øer. Ved expoen i Las Arenas er der som altid mulighed for at kigge på nye løbesko og blive fristet af andre spændende løb. Om lørdagen afholdes der et pastaparty, hvor du kan tvinge lige så meget pasta i dig, som du lyster. Det foregår fra 13:30 – 15:30 i et telt ved startområdet. Du får adgang ved at vise dit startnummer.

Savner man en varm udfordring i januar, kan gran canaria maratón derfor anbefales, selv om det ikke er et spektakulært løb.

Løbsdagen
Jeg var ikke den eneste løber, der havde fået den idé at indlogere mig på det billige, men godt beliggende Pura Vida Hostel. Vi var en helt lille flok, og jeg faldt på løbsmorgenen i snak med løbere fra både København og Kasakhstan, inden vi gik til startområdet. Morgenmad er ikke inkluderet på hostellet, så booker man sig ind her, skal man selv sørge for det. Jeg købte dagen før noget mælk og et eller andet sukkerholdigt morgenmadsprodukt i en døgnbutik og tvang desuden en energibar i mig til morgenkaffen. I startområdet er der rigeligt med toiletter samt plads til opvarmning for dem, der har dét behov. Jeg brugte – klog af skade – tiden på at plastre brystvorterne til. Der er, udover elitegruppen, fire startgrupper man kan placere sig i, ud fra forventet sluttid. Man risikerer derfor hverken at blive fanget for langt fremme eller tilbage i starten af løbet. Ruten er til gengæld ikke noget at råbe hurra for. De første 34 kilometer er groft sagt én lang tur, hvor man først løber mod øst og derpå mod syd ned langs kysten, hvor man vender om og løber tilbage og starter forfra – godt nok ad to parallelle veje. Ruten er desuden flad, så der er ikke den store adspredelse undervejs. De sidste kilometer er til gengæld lækre, især de sidste tre kilometer, der foregår på øens østlige promenade, hvor der er masser af tilskuere og en festlig stemning. Ruten er afmærket for hver kilometer, og der er væskedepoter hver femte kilometer med vand og energidrik samt nogle hurtige kulhydrater hele vejen. Der var desuden indlagte stationer med vand og svampe til nedkøling, som dog ikke blev aktuelt før efter et par timer, da solen kom frem.

Overvurderede varmen
De første dage på Gran Canaria var det lummert med en høj luftfugtighed. Jeg drak derfor mere end rigeligt vand, både dagen før løbet og morgenen inden. Da starten gik, var det til gengæld overskyet – det regnede sågar på de første kilometer. Temperaturen kom derfor slet ikke til at spille den rolle, jeg havde regnet med. Det resulterede i, at min væskebalance ikke sad i skabet, og jeg måtte hele seks (!) gange stå af på ruten, for at lade vandet. Især efter 30 kilometermærket slog det rytmen i stykker, at skulle i stå og kæmpe sig i gang igen. Jeg kom i mål som nummer 698 i tiden 04:17:41. Tidsgrænsen er på seks timer, så de fleste kan være med. Er man ikke klar til et helt marathonløb, er der også halvmarathon og 10k. Lørdagen før løbet afholdes der desuden et gratis mini-marathon for børn i alderen 6-17 år.

Et varmt vinterløb
Placeringen af Gran Canaria Maratón i januar måned, har forståeligt nok gjort det til en magnet for sol- og varmehungrende løbere fra Nordeuropa. Organiseringen af løbet er god, og der er ingen børnesygdomme eller mangler. Ruten er til gengæld lidt kedelig, men det glemmer man, når man til sidst rammer den festlige promenade. Savner man en varm udfordring i januar, kan Gran Canaria Maratón derfor anbefales, selv om det ikke er et spektakulært løb. Det er alt i alt et solidt løb, der glimrer ved at være meget børne- og familievenligt. Jeg deltog i løbet i 2017, men ruten er ikke blevet ændret siden, heller ikke placeringen af expoen, forplejningen, prisen, tidsgrænsen eller andet afgørende.

OM JIMMY MUNK LARSEN

32 år gammel. Begyndte at løbe, da vægten for 10 år siden pludselig viste 0,1 ton. Han løb 30 kg af, og blev afhængig af at løbe – uden det dog nogensinde er blevet seriøst i forhold til konkurrencer. Gran Canaria Maratón var hans ottende marathonløb. Hans PR er 3:44 og blev sat til H.C. Andersen Marathon 2013. Han er i øvrigt typen der op til, under og efter ethvert marathonløb siger “aldrig mere!” – for en måned senere at tænke: “Hmm… Det kunne også være fedt at løbe Sahara Marathon!”

OM GRAN CANARIA MARATÓN

  • Sted: Las Palmas, Spanien
  • Tidspunkt næste gang: januar 2019
  • Distance: Marathon, Halvmarathon, 10 km og Mini-Marathon for børn
  • Antal deltagere i 2018: 902 gennemførte. 81 udgik, diskvalificeredes eller faldt for tidsgrænsen
  • Pris: 30 EUR indtil juni, 40 EUR indtil september, 50 EUR fra oktober
  • Vinder 2018: Moses Mbugua Gaikarira 2:13:26 / Betty Chepleting 2:36:52
  • Læs mere på:grancanariamaraton.com
  • Type løb: Byløb
  • Sværhedsgrad: Nemt – hvis man da kan tillade sig at kalde et marathonløb nemt…
  • Helhedsoplevelse: 4 ud af 6

Artiklen er fra LøbeMagasinet #108