Hvordan er det egentlig at alderen påvirker din fart som løber? Et nyt studie har undersøgt sammenhængen mellem maratonløberes alder og deres hastighed under løbet. Resultat viste at både mandlige og kvindelige eliteløberes hastighed peaker når de er 35 år.

Studiet, som er  publiceret i magasinet Plos One, viser hvordan eliteløberes hastighed peaker i alderen 35 år. Undersøgelsen er lavet på data indsamlet ved Boston-, Chicago- og New York  maraton, og viser hvordan kvindelige eliteløbere er hurtigst fra 30-32 år, mens mænd peaker i alderen 27-29. Både mænd og kvinders hastighed begynder dog at falde efter de er fyldt 35 år. Mere præcist viste undersøgelsen at løbernes hastighed falder med henholdsvis 2,5 min for kvinderne og 2 min. for mændene fra de er fyldt 35 år.

Det er dog ikke ensbetydende med at man som løber bør pensionerer sig selv den dag man fylder 35. Undersøgelsen viste samtidig at det er muligt for aktive løbere at holde tempoet indtil de fylder 50 år, herefter falder både mænd og kvinders hastighed med næsten tre minutter pr. år. Så selvom du ikke er eliteløber er der ingen grund til at tro at alder er ensbetydende med sænket løbehastighed, så længe du holder dig aktiv bør hastigheden ikke falde betydeligt. Selv selvom undersøgelsen viser at farten falder betydeligt efter de 50 år, er det jo ikke ensbetydende med at forskerne skal have ret.

 Undersøgelsen er publiceret i Plos One og kan findes via linket: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0172121