Løbeklubben Sparta Atletik og Løb satte i weekenden turbo på affaldsindsamlingen med såkaldte ”plogging-løb” i fem forskellige byer, hvor det gjaldt om at løbe og samle mest muligt affald op samtidigt. Ploggerne løb sig dermed ikke kun til en bedre kondi, men også en renere natur og en renere samvittighed.

Selvom mange danske strande og naturområder ved første øjekast ser pæne og rene ud, så gemmer der sig faktisk rigtigt meget skrald, når man tager løbeskoene på og begynder at kigge grundigt efter. Og det var netop det, der var opskriften på de fem ploggingløb, som Sparta Atletik og Løb i weekenden stod bag i hhv. Amager Strandpark, Jyllinge, Holbæk, Esbjerg og Aarhus.

Ikke mindre end 521 kilo affald blev der samlet ind af de mange miljøbevidste løbere, hvilket understreger potentialet for plogging:

”Jeg har fundet paraplyer i dag og masser af glas. Jeg var selv overrasket over hvor tung den pose, jeg kom tilbage med, egentlig var,” lød det fra Marlene, der ploggede på Amager Strand. Alt fra bildæk, underbukser, heste-seletøj og plastikkasser til lamper, bleer, kaffekrus og flasker var blandt weekendens affaldsfund overalt i Danmark.

Plogging motiverer: Hele tre ting på én gang

Plogging er stadig ret nyt i Danmark, mens det i Sverige allerede er en etableret trend. Men alle deltagere var meget positive og var glade for at kunne gøre en forskel både for ens egen sundhed og for naturen:

”Ét er, at man gør noget godt for miljøet. Så er der det sociale og det, at man får bevæget sig. Det er hele tre ting på én gang,” lød det fra Bettina, der igennem plogging har fået en større bevidsthed om at passe på miljøet.

Konkurrence-elementet spillede også en rolle, og mange tog et par ekstra kilometer for at komme hjem med så mange kilo som muligt.

Ploggingløbene blev afholdt samme dag som Dansk Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling og World Cleanup Day.

Tal og fakta

Så meget affald blev der samlet ind:

Jyllinge: 168 kg

Esbjerg: 180 kg

København: 41 kg

Holbæk: 47 kg

Aarhus: 85 kg

Affald i alt: 521 kg

Ploggingløbene er arrangeret af Sparta Atletik og Løb i samarbejde med:

København: Hotel Clarion CPH Airport

Esbjerg: SGI Løb

Holbæk: Holbæk Løbe- og Motionsklub og HolRun

Aarhus: Mikkeller Running Club Aarhus

Jyllinge: Nationalpark Skjoldungernes Land og Roskilde Kommune

Ploggingløbene er støttet af Miljøstyrelsens Strandoprydningspulje.