Et nyt ASICS-eksperiment afslører, at en uge med fysisk inaktivitet påvirker vores mentale velvære ligeså meget som en uge med dårlig søvn. Samtidig kan bare 15 minutter og 9 sekunders fysisk aktivitet resultere i et bedre humør.

Ny undersøgelse fra ASICS dykker ned i, hvad fysisk inaktivitet kan have af betydning for vores mentale velvære. Det sker som en del af Mind Race – et ASICS-eksperiment, hvor forsøgspersoner, der normalt er fysisk aktive, har sat deres træningsrutiner på pause i en uge. Eksperimentets påvirkning af deltagernes humør og mentale velbefindende viste sig at være lige så markant som en uge med dårlig søvn , idet deltagerne berettede om 23% stigning i mængden af bekymringsfyldte tanker.

Ganske betryggende viser resultatet af ASICS’ Uplifting Minds-studiet , der omfatter tusindvis af deltagere fra hele verden, at det kun kræver 15 minutter og 9 sekunders fysisk aktivitet at forbedre vores humør og mentale velvære – selv efter en periode med inaktivitet.i

Mind Race: Bare én uges inaktivitet forværer dit humør betydeligt
Professor Brendon Stubbs, der er ledende forsker i bevægelse og hjernen, overvågede deltagerne i State of Mind , der gik med til at sætte deres vanlige træningsrutiner på pause i en uge. Resultaterne er markante og viser, at både det kognitive og følelsesmæssige velvære blev påvirket. Når aktive mennesker holdt op med at bevæge sig, dalede deres selvtillid med 20%, optimismen dalede 16%, energiniveauet faldt 23%, og deres evne til at håndtere stress blev reduceret med 22%.

Faktum er, at efter blot en uge uden træning var deltagerenes overordnede mentale velbefindende i gennemsnit faldet med 18% – fra en normal på 68 ud af 100, når de var fysisk aktive til et middelmådigt niveau på 55 ud af 100, da de stoppede med at træne. Effekterne af inaktiviteten kan ses i en lille film om Mind Race-eksperimentet, som følger en gruppe af forsøgets deltagere.

Bare et kvarters aktivitet kan forbedre dit mentale velvære
Men der er også en god nyhed. Deltagerne blev monitoreret, da de vendte tilbage til deres normale træningsvaner, og her oplevede de alle en omgående forbedring af deres mentale velvære – hvilket viser, hvor hurtigt der kan rettes op på de negative effekter af inaktivitet. Professor Brendon Stubbs analyserede også data fra tusindvis af mennesker, som siden juni 2021 har deltaget i det længerevarende ASICS-studie Uplifting Minds. Studiet benytter sig af banebrydende teknologi til at måle hjernens aktivitet og dermed tracke betydningen af træning for det mentale velvære. Baseret på data fra forskellige sportsgrene og geografiske områder, står det klart, at blot 15 minutter og 9 sekunders træning kan forbedre vores mentale velvære markant.

Som kommentar til resultaterne udtaler Professor Brendon Stubbs: “Vi ved, at træning er godt for vores mentale helbred, mens betydningen af inaktivitet og genstart af træning er mere uklar. Takket være ny teknologi og tusindvis af menneskers deltagelse er vi nu i stand til at pege på, præcist hvor meget træning der skal til for at opnå en indvirkning på det mentale helbred. Dette ASICS-studie hjælper os til at måle mængden af træning, der kan forbedre det mentale helbred og gøre det mere håndgribeligt. Det er utrolig vigtigt at give sig tid til at slappe af. Og dette studie viser, at mennesker meget hurtigt kommer tilbage til deres vanlige niveau af mentalt velvære, når de atter begynder at træne efter en periode uden fysisk aktivitet.”

Hvis du gerne vil blive en del af ASICS’ vedvarende Uplifting Minds-studie, og selv opleve betydningen af træning på dit eget mentale velvære kan du gå ind og tilmelde dig på minduplifter.asics.com.

Om de to undersøgelser

ASICS’ Uplifting Minds studiet gør mennesker verden over i stand til at måle den effekt, som fysisk aktivitet har på sindet. Ved at benytte ny teknologi og data har ASICS målt den betydning, som træning har på tusindvis af personer fra 79 lande over en periode på 10 måneder.

ASICS’ Mind Race, en tre ugers forlængelse af studiet, målte på 58 deltagere fra 21 forskellige lande, hvad det betyder for hjernen, når man holder en uges pause med at træne. De 58 deltagere er vel at mærke mennesker, som normalt træner regelmæssigt. Ved hjælp af deltagernes egen afrapportering, kvalitative spørgeskemaer og banebrydende teknologi kunne studiet pege på de effekter, som både fysisk aktivitet og inaktivitet har på deltagernes mentale velvære.