Danmarks officielle kostråd er opdateret med anbefaling af mere planterig og klimavenlig mad. Men nogle af os har særlige behov, når det kommer til madens sammensætning, så nu udsender Fødevarestyrelsen supplerende råd til gravide, vegetarer og seniorer, der har rundet 65 år.

Er du gravid eller ammende, har du ikke brug for flere søde sager, men flere næringsstoffer. Hvis du er vegetar, der spiser æg og mejeriprodukter, skal du bl.a. spise flere bælgfrugter og æg, mens dig, der er fyldt 65 år, skal skrue op for proteinerne. Sådan lyder nogle af de nye supplerende råd.

“Alt efter hvor i livet vi er, kan vi have brug for at justere vores madvaner, så vi holder os sunde og raske og får energi til at være aktive. Med afsæt i viden fra DTU Fødevareinstituttet har vi undersøgt de særlige behov, som gravide, vegetarer og personer over 65 år har, og vi udgiver nu tre sæt råd, som supplerer de nye Kostråd vi lancerede tidligere på året,” siger kontorchef Anne Pøhl Enevoldsen, Fødevarestyrelsen.

Gravide og ammende har typisk brug for flere næringsstoffer og mere energi, men det betyder ikke, at der er plads til flere kager og andre søde sager. Et særligt råd til gravide og ammende er at skrue op for den sunde mad og ned for de søde sager og søde drikkevarer.

Rådet er det samme til sunde og raske borgere over 65 år, men forklaringen er en anden.

Skru op for proteinerne

“Vi spiser mindre, når vi bliver ældre, og derfor bør vi også skære meget ned på søde, salte og fede sager. Det er vigtigt, at vi har plads og appetit til mad med proteiner, vitaminer og mineraler. For folk over 65 år er proteiner er særligt vigtige, da de er med til at vedligeholde muskelmasse og give styrke mod sygdom og svækkelse senere i alderdommen,” siger Anne Pøhl Enevoldsen.

De nye officielle kostråd anbefaler, at vi spiser mere klimavenligt, og her scorer vegetarer højt. Men en kost helt uden kød og fisk stiller særlige krav til måltidernes sammensætning.

“Når du undgår kød og fisk, så bør du være mere opmærksom på at sammensætte din mad, så du får alle de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, du har brug for,” siger Anne Pøhl Enevoldsen.

I de supplerende kostråd finder du generelle anbefalinger til sammensætning af kosten og konkrete råd til valg af fødevaretyper. Er du gravid eller ammende, finder du også en liste over fødevarer, som du skal holde igen med for at undgå uønskede kemikalier og skadelige stoffer.

Yderligere oplysninger

Se de supplerende kostråd til gravide/ammende HER

Se de supplerende kostråd til +65 år HER

Se de supplerende kostråd til vegetarer HER

Se de officielle kostråd HER