Vi har kigget på en række af de nyeste produkter til løbefolket, og i dette nummer har vi især fokus på ny tech til løbere.

1. PETZL SWIFT RL 900 PANDELAMPE

Med 900 lumen på kun 100 gram er den spritnye SWIFT RL den mest kraftfulde af Petzls kompakte pandelamper til dato. Den kommer med deres Reactive Lighting-teknologi, som via en sensor analyserer omgivelseslyset, og dermed automatisk justerer lysstyrken til løberens behov under løbet. Noget som er muligt pga. lampens todelte konstruktion, der gør denne ideel til løb under yderst krævende forhold – både i skoven i Danmark og i bjergene, hvis du er på tur.

I brug er SWIFT RL virkelig intuitiv, med en enkelt knap til let kontrol over alle lampefunktionerne. Som sådan ser den måske ikke ud af meget for det utrænede øje, men i brug er den funktionel som pokker, og man bliver hurtigt bedste venner med lampen og det massive lys, den tilbyder på turen. Og hvis du er i tvivl om kvaliteten, så er du forsikret, i og med at Petzl har 5 års garanti på lampen og 2 års garanti (300 opladninger) på batteriet, så det er ikke noget, du skal bekymre dig om, når du tager den med på tur i mørket.

LøbeMagasinet har testet og givet 6 ud af 6 stjerner

Pris: 799,-
www.petzl.com

2. WELLEXIR VITAMINER

Danske Wellexir blev skabt i 2018 med et ønske om at opbygge et brand, der inspirerer til en mere aktiv livsstil – mentalt og fysisk, såvel som åndeligt. Deres DNA er ifølge dem selv at opbygge en forretning med fokus på miljø og bæredygtighed, og herigennem inspirere andre til at tænke lidt grønnere. En meget grandiøs vision, som måske lige er at oversælge det hele lidt. For i bund og grund handler det om kosttilskud pakket ind i brusetabletter.

Wellexirs produkt hedder Boost Bubbles, som hver især indeholder en kombination af vitaminer, mineraler, enzymer, m.m. De tre versioner, som vi har haft forbi redaktionen, hedder Fit Bubbles (som har fokus på antioxidanter og at fremme fedtforbrændingen), Power Bubbles (som har fokus på at øge energiniveauet og koncentrationen) og Perform Bubbles (som har fokus på at øge koncentrationsevnen og reducere træthed efter træning). Når man putter tabletterne i vand, bruser de op og giver en næsten sodavandsagtig drik, der har en ret syntetisk farve, og som også smager meget sødt. Det er ikke helt det, man forventer af et produkt med en så grøn profil.

Wellexir er som sådan endnu et nyt tiltag i løbe- og træningsverdenen, der prøver med en ny tilgang ved at tage den grønne profil til sig og fokusere på en mere holistisk tilgang. Men vi må indrømme, at det er grænsende til popkultur og greenwashing af et kosttilskud til træningen, som både skal fremme din forbrænding, hjælpe på restitution og øge dit fokus. Hvorvidt det virker eller ej, vil vi heller ikke være dommere over, og til trods for fin indpakning og et narrativ med fokus på miljøet, er vi ikke helt overbevist om, hvorvidt boblerne er med til at gøre dette produkt til et bedre alternativ end andre tilskud i pilleform.

LøbeMagasinet har testet og givet 3 ud af 6 stjerner

Pris: 39,- /pakke

www.wellexir.com

3. CEP 80’ER RETRO KOMPRESSIONSSOK

80’er look med ægte kompression – så bliver det næsten ikke bedre. CEP har lavet en funktionsstrømpe i kompression med præcist defineret trykprofil, som skal give en optimal ydelse og den bedste restitution. Med fokus på komfort, god svedtransport og en enestående anatomisk pasform. Fås både i kort og lang udgave – og passer perfekt til tidsånden, hvor pandebånd og splitshorts er tilbage på løbestierne.

LøbeMagasinet har testet og givet 6 ud af 6 stjerner

Pris: 425,-

www.cepsport.net

4. JABRA ELITE ACTIVE 45E HØRETELEFONER

Welcome to superior sound” står der med stort, når man pakker sin nye Jabra Elite Active 45e ud. Unboxing-oplevelsen, som især er blevet kendt fra Apple-produkterne, er høj. Danske Jabra lægger generelt barren højt og har mange spændende produkter på hylden i disse år – og hvis du er til høretelefoner med nakkebøjle, så kan det være, at du skal overveje disse, selvom der er en hage ved dem.

De trådløse høretelefoner er lavet til at have bag om øret med en nakkebøjle, hvor de fleksible Earhook- og Earwing-funktioner skal være med til at sikre, at de forbliver på plads på hovedet. Der er fokus på den gode lyd, og de to indbyggede mikrofoner skaber bedre kvalitet, når du foretager opkald via din smartphone eller skal bruge din voice-assistant, som både kan være Alexa, Siri eller Google – alt efter din smartphones opsætning. På den måde kan man få hjælp til opgaver, herunder oprettelse af aftaler, søgning efter begivenheder i nærheden eller højtlæsning af beskeder. Designet af høretelefonerne er ligeledes lavet til, at du kan høre baggrundslyden.

Høretelefonerne har op til 9 timers batteritid per opladning (tager ca. 2 timer at oplade). Den har også en hurtigopladning på 15 minutter, som giver 1 times batteritid. De har IP67-vandtæthed, som er garanteret til at holde vand ude i 30 minutter, og så har de 2 års sved- og støvgaranti.

Lyden er virkelig god med både god bas og dybde, og mikrofonen er overraskende god (som de også selv reklamerer for), så der er ikke en finger at sætte der. Det er også en supergod feature med stemmestyring på løbeture, når først man har lært, hvad man kan sige og ikke sige. Altså hvad din voice-assistent kan gøre for dig. Det tager lidt tid at finde ud af, at du f.eks. ikke kan afspille i Spotify ved at bruge Siri, men hun godt kan foretage opkald, tage noter for dig under løbeturen – og i det hele taget hjælpe med mange ting, som du ellers ville skulle have fat i mobilen for. Det kræver i øvrigt også, at du ikke synes, det er pinligt at løbe rundt og sige en masse kommandoer til dig selv. Heldigvis kan du også gøre mange ting på selve høretelefonen som f.eks. at skrue op og ned, vælge næste nummer m.m.

Det er således ikke så meget det inde i høretelefonerne, men mere pasformen, der halter lidt. Det er en ‘take it or leave it’-udgave af høretelefonerne, eftersom selve øredupperne ikke kan udskiftes. Selvom de sidder fint fast under løb, så irriterer de ørerne, hvis de ikke passer helt til øregangen. Og det er lidt en udfordring, eftersom man så først skal have prøvet et par, før man køber dem.

LøbeMagasinet har testet og givet 4 ud af 6 stjerner

Pris: 799,-

www.jabra.dk

5. APPLE WATCH SERIES 5

Vi har tidligere testet Apple Watch her på redaktionen, og hvis du ikke har været med på rejsen, får du her en ultrakort introduktion til Apple Watch: Apple var en af de første til at introducere et smartwatch med Apple Watch tilbage i 2015. Det kobles op med din smartphone (som skal være et Apple-produkt, naturligvis), og fungerer således som en slags forlængelse af den. Apple Watch har allerede fra starten haft fokus på træning, men har især i de seneste versioner fået flere funktioner relateret til træning og sundhed generelt.

Og mange af de ting, som vi har manglet i tidligere versioner, begynder at være oppe på et niveau, hvor man virkelig må tage hatten af. Allerede i version 3 fik uret egen mobilforbindelse, så man ikke længere behøvede at have mobilen med på løbeturen. Man kan således modtage opkald, meddelelser og streame musik på sit ur under løbeturen, selvom man ikke har sin mobil med sig. Noget af det nye ved version 5 er, at man nu f.eks. også kan betale med sit ur via Apple Pay, som efterhånden er tilgængeligt i de fleste banker. En anden ny funktion, som er god for os løbere, er, at man kan vælge at have skærmen aktiv hele tiden, så man ikke behøver aktivere den for at se sin data. Urets voice-assistant Siri er ligeledes med på en lytter hele tiden, så i stedet for at trykke på en knap, som man skulle tidligere for at aktivere funktionen, kan man bare sige ‘Hej Siri’, og så lytter hun til ens forespørgsel.

Derudover har man nu mulighed for at tjekke sin hjerterytme med EKG-appen, og er man kvinde, kan man samtidig holde styr på sin menstruationscyklus. Desuden har Series 5 fået en ny faldefunktion, hvor et nødopkald bliver aktiveret, hvis uret registrerer, at man er faldet og ikke bevæger sig indenfor det næste minut. En helt fantastisk funktion, hvis man falder om et øde sted. Uret er ligeledes stadig vandtæt (ned til 50 meter), så det kan også bruges til svømning. En feature som virker i 150 lande – og en god ting, især hvis man løber alene og langt væk fra Alfarvej. De har ligeledes opdateret nogle funktioner i træningsapp’en – og så har uret fået kompas! Det indbyggede kompas kan – udover at fortælle nord og syd – også registrere stigninger i terrænet, give den eksakte længde- og breddegrad, og fortælle hvor højt man er over havets overflade. Cool, ikk’?

Og så lige et lille slag for miljøet. For vi vidste faktisk ikke, at Apple også har en grøn profil – eller de påstår i hvert fald, at de har det på nogle områder. Man kan f.eks. få penge for sit brugte Apple-produkt, når man køber en ny hos Apple. En god måde at holde kunderne til butikken, men også en fin idé, at de brugte telefoner bliver genanvendt og altså ikke blot kasseret. Derudover er alle Apples bygninger fra kontorer og butikker til datacentre drevet af 100% grøn energi, og så er urkassen på det nye Apple Watch Series 5 fremstillet af 100% genanvendt aluminium.

So what’s not to like? Faktisk er der ikke særlig meget at sætte en finger på. En ting skulle dog være brugerfladen, for selvom vi har haft dem helt fra starten, føles det stadig ikke intuitivt at bevæge sig rundt i de forskellige apps på uret. Batteritiden er heller ikke noget at være begejstret for, da uret skal oplades hver aften, hvis man bruger det aktivt i løbet af dagen, hvilket gør, at det ikke er oplagt at bruge til at tracke ens søvn, som nok bliver deres næste store feature, hvis vi skal komme med et bud. Og så kan man naturligvis også godt sætte spørgsmålstegn ved, at det skal holdes i Apple-universet for at fungere, men ligesom med Fitbit-universet, så giver det mening, når man er der. Det gør det nemt – og det er altså virkelig befriende ikke at skulle løbe rundt med sin iPhone på løbeturen. Især hvis du gerne vil have fordelene ved at have mobilen med, tracke dit løb, betale for noget på din løbetur og lytte til musik – alt sammen med samme device.

Men for at opsummere, så vil vi gå så langt som at sige, at hvis du skal investere i én ny gadget her i 2019, så skulle det være det nye Apple Watch. Det er simpelthen begyndt at blive for smart til ikke at have et som løber i disse tider, hvor det er rart at være forbundet til omverdenen, selvom det koster. Medmindre du naturligvis helst vil koble fra, når du er ude at løbe.

LøbeMagasinet har testet og givet 6 ud af 6 stjerner

Pris: 4.299,- (40 mm, GPS + Cellular)

www.apple.com/dk

6. MIIEGO BOOM HOVEDTELEFONER

Danske Miiego har siden 2013 fokuseret på udvikling af høretelefoner til sport – særligt danskere som dyrker fitness og løb. Boom fra Miiego er trådløse over-ear sportshovedtelefoner designet til både sports- og hverdagsbrug. Det særlige ved denne er, at man nemt og hurtigt kan skifte ørepuderne. Man kan enten benytte bløde og komfortable ørepuder i kunstlæder, eller man kan bruge nogle åndbare sports-ørepuder i meshmateriale, som også kan vaskes. Begge sæt ørepuder følger med i pakken. Boom er desuden IPX5-certificeret og tåler derfor sved og let regn. Kongstanken for hovedtelefonernes design har været at skabe en lyd i topklasse med dyb bas, komfortabel pasform og batteritid på op til 24 timer per opladning. De vejer 287 gram og kan bruges med enten Bluetooth eller ledning.

Og hvordan virker det så? Jo, over-ear sportshovedtelefoner vil altid dele vandene. Mange synes, de bliver for klodsede og varme at løbe med. Når det er sagt, ser man mange af dem både i fitnesscentrene og på de urbane løberuter, så folk bruger dem uden tvivl. De giver mulighed for at koble helt fra omgivelserne, hvilket både kan være godt og skidt på en løbetur, men de giver en god, passiv støjreduktion, som er perfekt til styrketræning og indendørs fitness.

For vores vedkommende mener vi, at de bliver lidt for store til løbeturen, men vi elsker at bruge dem, når vi skal i romaskinen, styrketræne eller til hverdagen. Lyden er glimrende (især til prisen), bassen er tung, og kvaliteten i top. Et udmærket bud på en danskproduceret høretelefon, hvis du er til on-ear udgaverne. Og så har de i øvrigt vundet en pris for bedste fitness-headset ved den internationale ISPO-sportsmesse.

LøbeMagasinet har testet og givet 4 ud af 6 stjerner

Pris: 1.299,-

www.miiego.com

7. FITBIT ARIA 2 VÆGT

Fitbits Aria 2 vægt er videreudviklingen af deres første Aria-vægt, og er på samme måde lavet til, at man nemt kan tracke og forstå sin kropsbygning, herunder vægt, kropsfedt, BMI og kropsfedt i procent. De indsamlede data fra Aria 2 synkroniseres automatisk med ens Fitbit App, så man kan holde styr på og tracke sine fremskridt.

Fitbit Aria 2 er udviklet med større nøjagtighed, et lettere set-up og en forbedret brugerflade end deres første version, som vi også har testet på redaktionen. Hvis man har et Fitbit ur, kan man koble vægten sammen med sin øvrige aktivitet, søvn og puls, og følge udviklingen over tid. Via Fitbits app kan man også logge sin ernæring, se hvor mange kalorier man har forbrændt versus indtaget, og sammenholde sit madindtag og motion med sin vægt, så man bliver på rette spor. Man kan kort sagt hurtigt og nemt se, om man tager muskelmasse på, forbrænder fedt og opnår langvarige resultater, alt efter ens mål med at veje sig.

Og det lyder alt sammen godt, men er det et godt produkt for os løbere? Ja, er svaret. Løbeverdenen har nemlig i årevis været præget af produkter, hvor det næsten krævede en ingeniøruddannelse i at aflæse og forstå, hvad der var op og ned i ens data. Den store hemmelighed bag Fitbits succes er som sådan ikke det enkelte produkt, men hele systemet omkring, som gør vægten, dataene og det at kunne aflæse disse over tid lettere.

Nuvel. Fitbit har indbygget alle mulige guidede sundhedsprogrammer, som f.eks. det nye ‘Kick Your Sugar Habit’-program, hvor man kan modtage ‘skræddersyet’ vejledning og lære, hvordan du “kommer af med din sukkerafhængighed på fire uger”. Men vi vover at påstå, at dette ikke er kernen i deres succes. Det er derimod evnen til at holde styr på sundhedsdata og sætte disse i relation over tid og dermed gøre det nemt at oversætte til ens behov. Det lyder måske simpelt, men det er bare lidt nemmere med en Fitbit, og derfor kommer man hurtigt til at blive glad for den.

Det kræver lidt teknisk snilde i starten at sætte den op og få den tilknyttet på sin smartphone, men derefter fungerer det gnidningsfrit. Om du så vil overlade din data i Fitbits hænder, er en anden historie, men nemt det er det.

LøbeMagasinet har testet og givet 4 ud af 6 stjerner

Pris: 999,-

www.fitbit.com

8. FITBIT VERSA 2

Det er en hård nyser at komme efter en test af Apple Watch. Godt, så er det ude af systemet. For selvom Fitbit Versa 2 umiddelbart gør alt for at ligne et Apple Watch, så har Fitbit slet ikke samme ambitioner som Apple Watch.

Fitbit har 100% fokus på sundhed og på at holde prisen nede på et mere simpelt produkt. Deres erklærede mål er, at “hjælpe folk med at leve et sundere og mere aktivt liv ved at styrke dem med data, inspiration og vejledning, der kan hjælpe dem med at opnå deres mål”. De kalder også sig selv for ‘din sundhedsbevidste ledsager døgnet rundt’.

Som noget nyt har uret en indbygget mikrofon, der gør det muligt at diktere med stemmestyring. Det er dog kun tilgængeligt på Android-enheder i modsætning til Apple Watch. Til gengæld har den en integreret Spotify-app, som giver mulighed for at kontrollere musik og podcasts – og i stedet for Apple Pay har de deres eget alternativ, Fitbit Pay, som gør det nemt, hvis man er ude på løbeturen og har brug for at købe noget. Så har man kortet lige ved hånden.

I modsætning til Apple Watch har Fitbit valgt at fokusere på en længere batteritid. Du kan få op til 5 dages batterilevetid – men tallet bliver dog væsentligt lavere, hvis du bruger uret meget – og 2 dage, hvis du har ‘always-on’-funktionen tændt, hvor urets skærm er tændt hele tiden. Man kan godt se, at smartwatch-producenterne kigger hinanden over skuldrene i forhold til de funktioner, de tilbyder.

Et sted, hvor Fitbit dog virker til at være på forkant på sundhedsområdet, er i forhold til søvn. Fitbit har længe fokuseret på at registrere søvn med deres produkter, og de tager den nu til næste niveau med den nye udgave af Versa. Som de selv skriver, så har de “anvendt erfaringer fra mere end 10,5 milliarder nætter med søvnmåling for at forny sig inden for dette vigtige sundhedsområde”. Og det lyder også rigtig fint, men man bliver alligevel en smule bekymret for sin egen data, og hvad det bliver brugt til. Selvom den brugte data er anonym.

Men netop søvnfunktionen er uden tvivl det mest spændende på det nye ur, som kommer til at indeholde to nye innovative søvnfunktioner, kaldet ‘Sleep Score’ og ‘smart wake’. Desværre blev softwaren ikke offentliggjort inden deadline på dette magasin, så vi har ikke haft mulighed for at teste det, men funktionen lyder revolutionerende. Og det er vores ord, ikke Fitbits. De nyeste søvnfunktioner hjælper nemlig ikke kun med en bedre forståelse af ens søvn, den skal også være med til at forbedre den. Sleep Score er en funktion, som giver en oversigt over din nattesøvn samt en større indsigt i din søvnkvalitet. Resultatet er baseret på puls (søvn og hvile), rastløshed, vågen tid og søvnfaser. ‘Smart wake’-funktionen bruger maskinlæring til at vække én i det optimale tidsrum af ens søvncyklus, hvor man er i let eller i REM-søvn, baseret på et forudbestemt interval på 30 minutter, så man derved vågner mere optimalt.

En anden spændende feature på Fitbit Versa 2 er funktionen ‘Estimated Oxygen Variation Graph’, som ligeledes først er tilgængelig efter denne test, nemlig et estimat for variationen i iltniveauer i din blodbane. Dataen stammer fra en kombination af røde og infrarøde sensorer på bagsiden af uret. En kortsigtet forskel i iltniveauerne i blodbanerne kan indikere forskel i vejrtrækningen under søvn. Kort sagt er der utroligt meget fokus på at hjælpe med den optimale søvn.

Ellers har uret mange af de samme ting som før, som f.eks. en menstruationscyk us-tracker, det har automatisk aktivitetssporing, pulsmåling, en masse forskellige træningsindstillinger, tilsluttet GPS og er vandtæt ned til 50 meter. Uret har også integreret nogle af de samme smart-funktioner, såsom mobilnotifikationer, så man kan se app-, opkalds-, kalender- og sms-notifikationer direkte på uret.

Der er ingen tvivl om, hvilket ur vi selv ville vælge, hvis vi frit kunne vælge mellem Apple Watch og Fibit Versa 2. Men hvis man ser på prisen, så koster et Fitbit kun 1/3 af et Apple Watch. Og hvis deres søvnfunktioner bliver lige så revolutionerende, som de lyder, så er der klart noget at hente hos Fitbit for den aktive løber. Især hvis du ikke har behov for de mere avancerede funktioner, som der er i et ‘rigtigt’ løbeur. For Fitbit når stadig ikke de andre spillere på løbeursmarkedet til sokkeholderne, hvis du gerne vil have et mere avanceret løbeur. Her er det Garmin og Apple, der regerer. Og når det er sagt, så får du med Fitbit Versa 2 en udmærket tracker, der kan bruges hele dagen – og som samtidig kan hjælpe dig med at få optimeret din søvn på en helt ny, personaliseret måde.

LøbeMagasinet har testet og givet 4 ud af 6 stjerner

Pris: 1.599,-

www.fitbit.com