Hvad så nu? Det er der mange, som spørger sig selv om i disse dage, hvor intet er, som det plejer. Og det går hurtigt med den nye corona-virkelighed, der konstant ændrer sig. Også for os løbere. Sportsklubber lukker ned for sæsonen, myndighederne har bedt fitnesscentrene om at lukke, og motionsløb og fællestræninger bliver aflyst på stribe. Så hvad er det for en tid, vi går i møde? Fremtidsforsker og chefredaktør på LØBE:MAGASINET Sofie Hvitved tager pulsen sammen med Bugge Holm Hansen, som er rådgiver inden for sport hos Institut for Fremtidsforskning. 

Torsdag d. 12. marts – dagen efter det store pressemøde – modtog vi en mail fra den lokale sportsklub om, at “al træning indstilles på alle niveauer resten af sæsonen”, som sluttede af med, at “vi går en tid i møde, hvor sport bliver sekundært”. I en pressemeddelelse fra Dansk Atletik (DAF) anbefaler de, at deres medlemmer aflyser “al træning, alle stævner og alle løb resten af måneden”, og DGI opfordrer ligeledes deres 1,6 mio. medlemmer til at lukke alle aktiviteter. Der er ingen tvivl om, at vi går en tid i møde, hvor det primære bliver at passe på hinanden. Samtidig bliver det vigtigt at finde ud af, hvad der er op og ned, og at finde en ny struktur til, hvordan dagligdagen skal stykkes sammen, så vi kan holde formen ved lige – både fysisk og mentalt.

Når samfundet kommer forrest
Og ja, lad os starte med det mentale. For det er helt ok at føle sig både splitterravende sur, trist og afmægtig over konsekvenserne af Covid-19. Også som løber. Hvis det løb, du har trænet til de sidste mange måneder, er blevet aflyst, så rammer det hårdt – også selvom du godt ved, at det lige nu handler om noget større end dine personlige behov. Og det er måske ikke alle i din omgangskreds, som lige forstår, hvor meget det kan betyde at skulle sætte sine mål i bero. Men derfor fylder det alligevel. 

Som cheftræner hos Liverpool FC, Jürgen Klopp, udtrykker det: “Of course, we don’t want to play in front of an empty stadium and we don’t want games or competitions suspended, but if doing so helps one individual stay healthy – just one – we do it no questions asked. If it’s a choice between football and the good of the wider society, it’s no contest. Really, it isn’t.” Og som en af vores Facebook-bekendtskaber har formuleret det; hvis “han kan sætte én persons sikkerhed over det mesterskab, hans spillere og tilhængere har hungret efter i 30 år, så kan du også fravælge det, der er mindre.

Er det ok at løbe med andre?
Hvis du – ligesom os på redaktionen – sidder klæbet til skærmen med de nyeste tiltag for at håndtere Covid-19 bedst muligt, og samtidig er på de sociale medier, hvor venner, bekendte og kendte øser ud af hjemmelavede råd og udokumenterede anbefalinger, og samtidig peger gensidigt fingre ad hinanden, så kan det være svært at finde hoved og hale i, hvad man bør og ikke bør gøre. For er det nu også så slemt i virkeligheden? Og passer det, at man kan miste 20-30% af sin lungekapacitet, efter man er blevet rask igen efter Covid-19, som er en af de historier, der florerer på nettet.

Der er ingen tvivl om, at der lige nu foregår en kæmpe polarisering, i forhold til hvordan vi danskere forholder os i den kommende tid. Skal vi holde os indendørs og kun blive på matriklen? Er det ok at løbe med andre, eller skal man snøre løbeskoene selv og holde mest mulig afstand for tiden for at passe på samfundet i et større perspektiv? Skal vi blive bekymrede, hvis vi ved et uheld får spyt på os fra andre løbere? Vil et eventuelt udgangsforbud gøre, at vi ikke længere vil få lov til at løbe overhovedet? Er det ok at gå ned i den lokale løbebutik og handle? Er det etisk forsvarligt for sportsbranchen at fortsætte med ens forretning og måske endda lave nye forretningsmodeller baseret på de nye behov, der opstår under corona-krisen for at holde forretningen i live? 

Der er ifølge Anders Fomsgaard, overlæge på Statens Serum Institut ikke en særlig stor smittefare ved at opholde sig udenfor, eftersom vira ikke smitter særlig meget i fri luft.

Polerne er kraftige, og der bliver brugt stærke vendinger i debatten både i medierne og på de sociale medier – lidt for stærke til vores smag. Det burde i stedet handle om, at vi i denne situation står sammen og støtter op om hinanden, uanset samfundslag og måden at håndtere situationen på. For vi er alle lidt i en krisetilstand. Vi burde i stedet fokusere på, hvordan vi selv kan gøre det bedst muligt ud fra vores egen individuelle situation baseret på de anbefalinger, som myndighederne udstykker.

13 konsekvenser for fremtidens sports- og løbebranche
Der er ingen tvivl om, at corona-krisen kommer til at få konsekvenser. Først og fremmest for dem, der bliver ramt af Covid-19, men også for samfundet generelt, for sportsbranchen og for os løbere. Branchen bliver ramt økonomisk, men det kommer også til at skabe nye mønstre i vores forbrug og måden vi dyrker sport på. 

Vi har samlet en liste over 13 mulige konsekvenser, som det kan få for både løb- og sportsbranchen. 

1Løb boomer! På den positive side så er der flere danskere, der kommer ud at løbe i disse dage. Og medmindre der kommer et reelt udgangsforbud, så kommer vi til at opleve en kæmpe stigning i antallet af danskere på løbestierne – både for at holde formen ved lige, men også for at komme ud af huset. Løb er en oplagt individuel sport, som kan dyrkes i den frie luft, og der er derfor ifølge Anders Fomsgaard, overlæge på Statens Serum Institut, ikke en særlig stor smittefare, eftersom vira ikke smitter særlig meget i fri luft. Det bryder sig ikke om UV-lys, og luftdråberne hober sig ikke op over tid, som de kan gøre indendørs. Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, anbefaler dog ifølge TV2 at løbe uden en løbemakker, fordi man helst ikke skal løbe og snakke samtidig pga. risiko for at blive smittet. Og hvis man er flere, der løber på samme tid, så anbefaler han, at der skal være cirka tre meter imellem dem, der løber. Som det nyeste tiltag d. 21. marts er der ligeledes blevet ensrettet rundt om Søerne i København.

2Nedgang i holdsportsgrene. Som om Foreningsdanmark ikke i forvejen er hårdt ramt, så kan man forvente en yderligere nedgang i medlemsskaber ovenpå corona-krisen. Der vil komme et større fokus på individuelle sportsgrene eller sportsgrene med få mennesker – og gerne i den fri luft.

 

3Fald i brugen af de danske fitnesscentre. Det næste stykke tid er fitnesscentrene lukket efter anbefalingen fra Mette Frederiksen. Men selv efter en genåbning vil man kunne forvente et fald i brugen, eftersom corona-stormen ikke forventes at stilne af før om mange måneder, og måske endda år – og folk vil have en helt anden tilgang til smitterisikoen i fitnesscentre end før. Udfordringen med især fitnesscentre er, at der både er mange overflader med bakterier, men også at man ånder tungt i et lukket rum, som ifølge virolog Allan Randrup Thomsen ikke er særlig optimalt, fordi vira lever yderst godt i sådan et klima. Bruger man i stedet udendørs træningsstationer, skal man også være opmærksom på, at mange kan have rørt ved dem, så en idé vil være, at have handsker på og undgå at røre sit ansigt. “Så burde det være okay,” som han udtaler til Berlingske Tidende. Vær dog obs på, at flere udendørs træningsstationer er blevet lukket i de større danske byer pr. 21. marts. Som alternativ til fælles træningsfaciliteter kan man forvente, at det bliver mere normalt at have løbebånd, motionscykler, romaskiner og andre træningsgear i hjemmet.

4Mundbind og handsker til løbere? Hvis man ser på Allan Randrup Thomsens anbefaling til brug af handsker til træningsstationer, så kan man nok også forvente at se handsker blive mere normalt at have som del af sit løbegear i den kommende tid. Ligeledes er der allerede begyndt at komme billeder af løbere, som benytter sig af mundbind under løb – også selvom det endnu ikke er bevist at have den store effekt på spredningen af Covid-19. Det anbefales dog ikke for raske mennesker at købe mundbind, eftersom de primært skal bruges til alle smittede for at undgå spredning. 

5Motionsløb bliver aflyst og udskudt. DAF har anbefalet, at alle motionsløb skal aflyses de næste 14 dage. Mange af de større løb bliver enten aflyst eller udskudt til efteråret, hvor vi kan forvente, at der bliver en hård kamp om løberne, hvis corona-bølgen overhovedet har lagt sig til den tid. Af de større internationale løbeevents, som er blevet aflyst eller udskudt, kan nævnes: 

  • Tokyo Marathon
  • The Great Wall Marathon
  • NYC Half Marathon
  • Barcelona Marathon
  • Lissabon Half Marathon
  • Rome Marathon
  • Paris Marathon (udskudt til d. 18. oktober 2020)
  • Boston Marathon (udskudt til d. 14. september 2020)
  • London Marathon (udskudt til d. 4. oktober 2020)
  • Lillebælt Halvmarathon (udskudt til d. 12. september 2020)

6En udfordret dansk detailbranche. De aflyste events og motionsløb er ikke kun hårdt for løbere og løbsarrangører. Det skaber også mindre salg til samarbejdspartnere, som f.eks. de små sportsbrands, samt distributører og agenter for mindre udenlandske brands, der normalt har en stor del af deres indtjening på messer og expo’er. Corona-krisen er en ekstra udfordring for sportsbranchen, som allerede inden var præget af, at de store brands bliver større – og de små og mindre aktører i løbeverdenen bliver mindre år efter år. En udvikling, som har været i gang igennem en længere tid, men som blandt andet skubbes af, at de store brands som Nike og Adidas ikke længere satser på lokale butikker som deres primære kanaler til at sælge deres produkter, men vil sælge direkte til løberne. 

7Manglende nye kollektioner i butikkerne. Flere butikker i Norden melder allerede nu om udfordringer med at få de nye kollektioner i butikkerne. Både produktion og import har været udfordret som følge af coronakrisen, efter den for alvor fik tag i Kina. Læg hertil, at den danske løbsbutiksbranche generelt er under strukturelt pres pga. omstillingen i løbernes indkøbsvaner, såsom at man i dag køber mere på nettet. Og opskriften på butikslukninger i sportsbranchen er bredt udstukket. 

8Løberejser går en svær tid i møde. Rejsebranchen er også hårdt ramt – og dermed også løberejserne, som desværre ikke ser ud til at få det bedre i den nærmeste fremtid. Det vil på den positive side skabe mere fokus på at løbe i lokalområdet og i Danmark generelt – og så er det også godt for luftforureningen. Men det er naturligvis hårdt økonomisk for de virksomheder, der arrangerer løberejser, samt ærgerligt for alle os, der elsker at opleve løb ude i den store verden.

9Flere virtuelle og online tiltag, som f.eks. virtuelle løb bliver en ny indtægtskilde for løbsarrangører i en tid, hvor vi ikke kan mødes fysisk og løbe. Ligeledes vil flere løbeevents blive streamet live i stedet for, så vi kan følge med hjemmefra. En stor del af annonceringen kan også forventes at blive flyttet online. Det bliver ligeledes mere populært at have hjemmetræner over videoforbindelse og lave online live-aktiviteter, man kan joine – og brugen af træningsapps vil eksplodere. Esport og alternativer til fysiske sportsgrene og bevægelse kommer til at opleve et boost, online challenges og online træningsforløb kommer til at hitte, og i det hele taget vil sportsbranchen komme til at have et øget fokus på deres digitale økosystem og services. 

10Stigning i lokale støttetiltag med gavekort og crowdfunding. Det er de mindre virksomheder og selvstændige erhvervsdrivende, som bliver ramt først – og det kommer til at fylde i dit feed, hvordan du kan hjælpe. Vi vil opleve en bølge af opfordringer til at købe lokalt, så især mindre danske brands kan ride stormen af. Du kan vælge at støtte op om din lokale løbeklub, den lokale træner og den lokale løbebutik, hvis du vil holde liv i lokalmiljøet. Hold øje med deres Facebooksider i forhold til de tilbud, som de kommer til at tilbyde. 

11Boost i online løbefællesskaber. Nye grupper opstår allerede på diverse sociale medier, hvis formål er at stå sammen som løbere og holde motivationen høj i fællesskab – som f.eks. gruppen ‘Danmark lukker ned – vi løfter vores fusser og humør med løb’, hvor du bl.a. opfordres til at “poste billeder fra dine (ensomme) løbeture, dele dine hjemmeøvelser for løbere (core-træning m.m.), dele opskrifter på løbersnacks, som IKKE kræver gær, og dele viden OG frustration om løbs-aflysninger grundet corona.” 

12Salg af secondhand sportsudstyr bliver mere populært. Lukker de danske løbebutikker fysisk ned og/eller får en mangel på nye varer, spår vi, at der kommer gang i det, som man kalder for re-use-økonomien. Det, vi på dansk kalder at købe brugt. Europæiske løbere har nemlig skabene fulde af gear, ja, faktisk siger tallene fra Runners World, at hver løber i snit har 5,6 par løbesko. Mange spår ligefrem, at dette kan blive re-use-økonomiens store chance – så kig i skabet og find de ting, du ikke bruger – og få det sat til salg nu, hvor du har tiden. Du skal dog lige være opmærksom på smitterisikoen ved køb/salg af brugt udstyr, så et godt råd er at pakke det, du sælger, ind i en pakke og lade den ligge i tre dage, inden du sender, eftersom virussen kan leve på overflader i op til tre dage. Brug handsker til at håndtere pakken efterfølgende. Undgå at få leveret til steder, hvor folk skal stå i kø, men brug i stedet pakkebokse, eller lad folk hente ved din dør. På den måde undgår man at smitte ved salg/køb af brugte varer. 

13Øget fokus på et godt immunforsvar. Til sidst bliver det en tid, hvor kosttilskud og kostråd bliver et hit. Der er allerede nu et hav af tips og råd til, hvordan du sikrer et godt immunforsvar som forsvar mod Covid-19. Og der er godt gang i teorierne om, hvad man skal spise for at værne sig mod Covid-19. Selvom vi endnu ikke ved, hvad der virker, og det meste er spekulationer. Uanset hvad vil klassiske ting som D-vitamin og Ginseng helt sikkert blive indtaget i højere grad for at holde immunforsvaret i top – uanset om det er videnskabeligt bevist, at det har en effekt eller ej. Vi kommer nok også til at at opleve en lang række kostplaner med det formål at blive mere modstandsdygtige overfor Covid-19. Andre gode råd fra eksperter er desuden at sørge for at få en god søvn og undgå stress. Meditation kan også være en god idé at prøve af – og motion er også et godt tip til at sikre et godt immunforsvar. Jo bedre kondition man har, jo bedre vil man være stillet, hvis man bliver ramt af en virusinfektion, ifølge Allan Randrup Thomsen. Et af de nyeste råd er ligeledes at undgå ekstrem overtræning. Det kan du læse om her

Hvornår bliver løbescenen normaliseret?
Det helt store spørgsmål er naturligvis, hvornår vi kan forvente, at løbescenen bliver normaliseret – både lokalt og globalt. Er vi allerede tilbage til normalen til maj, hvor CPH Marathon stadig står til at blive afholdt – og hvad med Royal Run og alle de andre sommer- og efterårsløb? Ja, og hvordan med OL, hvor vi alle glæder os til at se vores danske atleter i ilden på den helt store scene? 

Det helt store spørgsmål er naturligvis, hvornår vi kan forvente, at løbescenen bliver normaliseret – både lokalt og globalt.

Svaret er, at ingen ved, hvor langt et tidsperspektiv corona-udfordringen byder sig til. Når det er sagt, så er det tydeligt, at man nu har taget udfordringen alvorligt fra eksempelvis IOC (Den Internationale Olympiske Komité). Og vi tør da også godt spå, at der kommer en udsættelse af OL, ud fra det vi hører i vandrørene. Alternativt bliver det et OL uden tilskuere, da den største indtægtskilde ved OL er tv-transmissionerne – og money talks i den sammenhæng. Lige nu har corona-krisen også den konsekvens, at landshold ikke kan samles, faciliteter kan ikke benyttes, og træningslejre og konkurrencer bliver aflyst. Så det er svært at holde en fokuseret træning ved lige for eliteløbere. 

Om forårets og sommerens danske løb bliver gennemført, er ligeledes ikke så sandsynligt, da vi i Danmark har en række modige og handlekraftige løbsarrangører, der vil gøre, som regeringen anbefaler. Og det gælder, uanset om det utænkelige skulle være, at der ikke bliver afholdt motionsløb resten af året. Løbene er der forhåbentlig igen i 2021, hvis arrangørerne formår at komme helskindede igennem krisen. Så støt op om din lokale løbsarrangør – hvis du får mulighed for at støtte på alternativ vis – så de danske løb kan holdes i live.

Det bedste råd fra os til dig som løber er ligeledes, at du fortsætter din træning frem til årets løb, men mentalt forbereder dig på, at det måske ikke bliver afholdt. 

Bør sportsbutikkerne holde åbent?
Et af de store spørgsmål, som dukker op, er, hvordan man skal forholde sig som aktør i sportsbranchen. Og det er faktisk nu, at man har muligheden for at vise, at man tager ansvar! Bør de danske sportsbutikker eksempelvis stadig have åbent? Er det virkelig ‘kritisk infrastruktur’ at kunne købe nye løbesko, eller burde butikkerne være solidariske med det danske samfund og lukke dørene i en periode? 

Debatten, som kører i USA, er allerede nu ved at udvikle sig til en gevaldig tabersag for de mange specialbutikker – og det bliver noget, som de danske butikker får svært ved at gemme sig fra.

Den diskussion er stukket helt af i USA, efter det socialøkonomiske outdoor- og løbebrand Patagonia har meddelt, at de lukker alle deres fysiske butikker samt deres nethandel for en periode. Både for at beskytte sine medarbejdere, men også for at mindske de mødesteder, hvor man kan udveksle smitte. Dermed er første skud affyret i en voldsom kritik af den etablerede sportsbranche, som Patagonia i forvejen mener gør alt for lidt for at skabe positiv forandring i den verden, vi lever i. Og det gælder uanset om det handler om løbeprodukter produceret med omtanke for miljøet, eller hvorvidt man som løbebutik sælger langt mere til forbrugerne, end hvad der reelt er nødvendigt. Der har nærmest været inflation i, hvor mange produkter man som løber har brug for. Debatten, som kører i USA, er allerede nu ved at udvikle sig til en gevaldig tabersag for de mange specialbutikker – og det bliver noget, som de danske butikker får svært ved at gemme sig fra.

Vi har da også set Nike reagere prompte på Patagonias udmelding, da Nike besluttede at lukke alle deres butikker i USA og Europa for at mindske smittespredningen. Nu venter vi så på, hvorledes resten af de globale spillere melder ud – og om vores lokale danske butikker følger trop og tager ansvar.

Kigger man mod Italien og Spanien, ser man, at myndighederne har beordret alle butikker, som ikke handler fødevarer og medicin, lukket. Det kommer man nok også til at se i Danmark, hvis ikke detailbranchen gør det selv. Så vores råd til den danske løbebranche er at tage ansvar og overveje at lade være med at holde åbent, selvom man ser en forretningsmulighed. Gør det, fordi du bekymrer dig om samfundet, gør det, fordi du beskytter dine medarbejdere – og gør det også, fordi det kan have endnu større konsekvenser end en tabt indtjening, hvis én af medarbejderne bliver smittespreder. Det er blevet tid til rettidig omhu, og det er måske ikke – som det ses hos nogle af de danske løbebutikker – tiden, hvor man skal annoncere udvidede åbningstider.

Den nye løbevirkelighed
Alt i alt ser vi ind i fremtid med en løbeverden, som kommer til at se anderledes ud, end hvad vi har kendt til. Der bliver mindre fysisk nærvær på den korte bane, et mindre globalt perspektiv, og vi kommer tilbage til løb som bevægelse. Og løbesporten som helhed vil på mange måder gå en lys fremtid i møde, når først vi er ovre på den anden side at denne udfordring. 

Tag ansvar for os alle, og støt de små danske løbebrands på de måder, det bliver muligt, så de også er her efter krisen. Og tag så turen alene ud og nyd stilheden i løbesko. Fordi du – modsat andre, som har mistet muligheden for at dyrke deres sportsgrene – stadig kan dyrke den sport, du elsker.

Til sidst, så husk at passe på hinanden. Dine gamle sko løber nok fint igennem denne krise, så undgå at blive stresset over ikke at kunne købe nyt eller at kunne løbe i årets kollektion og farver. Tag ansvar for os alle, og støt de små danske løbebrands på de måder, det bliver muligt, så de også er her efter krisen. Og tag så turen alene ud og nyd stilheden i løbesko. Fordi du – modsat andre, som har mistet muligheden for at dyrke deres sportsgrene – stadig kan dyrke den sport, du elsker. 

Artiklen er skrevet af chefredaktør på LØBE:MAGASINET, Sofie Hvitved, som sideløbende er Associeret Partner på Instituttet for Fremtidsforskning med fokus på fremtiden for sport, teknologi og medier i samarbejde med Bugge Holm Hansen, Associeret Partner og rådgiver indenfor sport, digitalisering og innovation på Instituttet for Fremtidsforskning.

Disclaimer: Denne artikel er skrevet ud fra den viden, som redaktionen har d. 15. marts 2020 (opdateret d. 21. marts 2020). Vi tager derfor forbehold for ændringer fra regeringen samt ny information om Corona i tiden herefter. Hold altid øje med de nyeste anbefalinger fra myndighederne.