Der har været rigtig meget diskussion omkring de sundhedsmæssige konsekvenser af at løbe de lange distancer fra marathondistancen og op efter.
For at afgøre dette er dog hjælp at hente, hvis du har brug for at overbevise din kone, mand eller andre, der bekymrer sig om, at det er usundt at løbe langt. En undersøgelse foretaget med støtte fra VA Northern California Health Care System og Stanford University nemlig, at løbere, der løber ultramarathon og i denne sammenhæng løb over 50 kilometer, er væsentlig sundere end gennemsnittet.
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.212 amerikanske ultraløbere, som alle inden for den 12 måneder lange undersøgelsesperiode havde gennemført et ultramarathon eller trænede til et. Deltagerne blev stillet en masse spørgsmål omkring deres træningsaktivitet, skadesfrekvens og generelle helbred, og resultatet var ganske tydeligt, de var væsentlig sundere end gennemsnittet, selv når der blev taget højde for demografiske og uddannelsesmæssige forskelle.
Ultramarathonløberne var væsentlig mindre ramt af alvorlige sygedomme som kræft, diabetes og hjerte-karsygdomme. De havde desuden færre fraværsdage fra skole og arbejde på grund af sygdomme og skader. I løbet af de 12 måneder undersøgelse stod på, havde de 1.212 løbere i gennemsnit 2,2 fraværsdage, mens den gennemsnitlige amerikaner havde 3,7. Forskellen bliver endnu mere udtalt, når det kommer til antallet af dage, hvor halvdelen af dagen er brugt i sengen. Her er tallet for løbernes vedkommende 1, mens den ‘almindelige’ amerikaner 4,7 gange i løbet af året forlader sit job eller sin skole for at kravle hjem under dynen. På trods af den store fysiske aktivitet blandt løberne, besøger de alligevel læger og hospitaler færre gange i løbet af et år, på trods af, at 77% af dem havde været skadet i forbindelsen med træningen, men altså ikke alvorligt.
Lidt malurt i bægret er dog at Ultraløberne bliver altså mere skadet, hvilket ikke er overraskende, men det er sjældent så slemt, at det kræver lægelig behandling og sygefravær.
Der er endnu et par områder, hvor løberne er mere udsatte. Det er, når det kommer til astma og allergi. Her er henholdsvis 11 og 25 procent af løberne ramt, mens tallene for den generelle befolkning er otte og syv procent. Undersøgelsen forklarer dog dette med, at løberne er langt mere aktive, hvilket betyder, at de oftere tørrer ud i halsen, hvilket kan fremkalde astma. De er desuden mere udsatte for luftbårne allergier. Det ændrer dog ikke ved, at undersøgelsen tydeligt viser, at ultraløberne har et væsentlig bedre helbred end gennemsnittet.
Så det er bare på med løbeskoene og ud og tilbagelægge nogle kilometer i skoven, på vejene og grusstierne.