Løber du med dit barn? Det kan være svært at finde ud af, hvilke slags sko dit barn skal løbe i. Læs mere her, hvilken type løbesko der er bedst til børn. 

Hvis du har prøvet at købe løbesko til dine børn, har du måske også stået i den lokale sportsbutik og haft svært ved at finde hoved og hale i løbeskoene. Ofte er der kun meget få reelle løbesko at vælge imellem til børn, da mange af skoene i højere grad kan betegnes som fritidssko og dermed ikke er lavet decideret til løb.

Det er ofte svært at navigere i børneløbesko – både på grund af forskellige anvisninger, men også fordi det ofte er svært for børn at vide, hvad de skal være opmærksomme på, når de prøver en løbesko. Men faktisk er det ikke en dum idé at lytte til, hvad børnene selv siger, for ofte skyldes deres usikkerhed, at de ikke har en stor nok referenceramme.

Det er som udgangspunkt en god ting, at sålen er blød og fleksibel for at understøtte den mest behagelige løbeoplevelse.

Men faktisk er det ikke en dum idé at lytte til, hvad børnene selv siger, for ofte skyldes deres usikkerhed, at de ikke har en stor nok referenceramme.

Vi har taget en snak med nogle af landets skoeksperter for at undersøge, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe løbesko til børn.

TIP!
Brug kun skoen til løb. Når du har fundet den rette model, så sørg for, at dit barn kun bruger skoen til løb, da andre aktiviteter vil slide uhensigtsmæssigt på skoen. Fodbold vil eksempelvis slide for meget på skoens ydermaterialer, og så er skoen i det store hele ikke bygget til sidevejsbevægelser, da disse nedbryder skummaterialernes funktion, endsige skader skoens stabilitet. Sagt anderledes; for lang levetid anbefales det kun at bruge skoen til løb.

Fritidssko versus løbesko?
Selvom børn som udgangspunkt sagtens kan bruge en normal fritidssko til at løbe i (børn løber jo alligevel hele tiden), så kan en rigtig løbesko være super motiverende for at få flere kilometer i benene. Det kan især være en god idé, når barnet begynder at strukturere sit løb og starter med at løbe deciderede løbeture.

Ligeledes er det vigtigt at forstå, at en barnefod nemt kan tilpasse sig alle typer sko, men at børns fødder er ekstra følsomme overfor tryk og belastninger, da de er i konstant vækst. “Det er nemt at se, om et barns jakke er for lille, hvilket heller ikke er noget, der skader. Med sko er det anderledes. Hvis de er for små eller passer dårligt, vil de bløde knogler i foden have en tendens til at tilpasse sig skoens form, hvilket kan føre til mulige problemer i fremtiden,” som Ecco skriver på deres hjemmeside om deres filosofi angående børnesko.

Men hvad er det så, du skal kigge efter? Skal sålen være blød eller hård? Skal der være meget eller lidt stabilitet? Skal der være snørebånd eller velcro? Og hvilken støtte skal skoen have?

Hvilken type sko?
Generelt virker der til at være en bred enighed i branchen om, at børn skal løbe i sko, som leverer et godt hold på foden, men som stadig tillader fødderne at arbejde frit og naturligt. “Vi mener, at fødder, og især børnefødder, har godt af at skulle arbejde og ikke være støttet for meget op, så musklerne og leddene i fødder og underben bliver aktiveret,” fortæller Senior Account Manager Anders Ploug fra Ecco, da vi spørger mere ind til det. Ecco er klart én af de helt store fortalere for den meget naturlige tilgang til skoenes opbygning, hvilket vi ligeledes ser, da deres Biom koncept også går igen i den løbesko, som vi har testet. Ved at sikre, at børnene aktiverer deres led og muskler, kan det være en hjælp til at skabe en fremtidig stærk fod. Ifølge Marathon Sport har løbesko til børn oftest et lavere hældrop og en mere fleksibel mellemsål end voksen løbesko, hvilket giver en naturlig føling med vejen og en bedre løbeoplevelse. Ligeledes er de typisk vægtmæssigt lettere, men har stadig god dæmpning i hælen til at beskytte mod chok og stød. Vigtigt er det også, at de er komfortable at have på og sikrer en naturlig skridtafvikling, hvilket desuden går igen ved flere af de andre testede modeller.

Hvilken størrelse skal man vælge?
En barnefod er ikke blot en mindre udgave af en voksenfod, ifølge Ecco vokser børns fødder i ryk med 1-2 centimeter om året indtil omkring 15-års alderen. Med det voksetempo er det nødvendigt at tjekke flere gange om året, om skoene passer. Og skostørrelsen var faktisk også en af de ting, som vi havde sværest ved at blive kloge på, da begrebet voksetillæg skiller vandende. Generelt er konsensus dog, at man skal købe en sko, som passer. Hvis man køber skoen for stor, kan barnet opleve en forringet oplevelse under løb, da foden let kan komme til at svuppe rundt i skoen, hvilket bestemt ikke er formålet. Men eftersom de små børnefødder snildt vokser sig et nummer større på få måneder, er det noget af en investering at købe meget specialiserede løbesko, med mindre det virkelig er en nødvendighed. Anbefalingen fra Anders Ploug, i forhold til løbesko, er således, at man skal købe dem 5-8 millimeter større, end foden måler. “Hvis man køber skoene for store, er de som oftest slidt op, når de passer. Dem der har prøvet at gå i for store sko kender følelsen af, hvor ubehageligt det kan være, og det er jo ikke anderledes, bare fordi man er barn.” Peter Ebro fra Løberen har samme anbefaling: “5-8 millimeter er meget passende. Det er vigtigt, at skoene ikke vælges for store, da de så vil føles kluntede at løbe i. Det kan være attraktivt at vælge en sko med lidt ‘vokseplads’, men det giver bare ikke den bedste løbeoplevelse!”

Så selvom det kan synes attraktivt at købe en større sko på grund af plads til vokse, er anbefalingen, fra de fagfolk vi har snakket med, klar: Der skal ikke voksetillæg i børneløbesko. Vores erfaring med størrelser i testen var da også, at skoen naturligvis ikke skal være for lille, og den bedste oplevelse fik testerne med de sko, som sad godt fast om foden.

Så selvom det kan synes attraktivt at købe en større sko på grund af plads til vokse, er anbefalingen klar: Der skal ikke voksetillæg i børneløbesko.

Børneløbesko fås ofte op til str. 40, og i den forbindelse understreger Anders Ploug, at et barn med den størrelse med fordel kan købe juniorskoen, da den specifikt er lavet til børns anatomi. Dog bemærker han, at mange voksne og meget store børn ofte forsøger sig med juniorskoen på grund af dens lidt billigere pris, hvilket ikke er anbefalelsesværdigt – hverken i forbindelse med anatomi, pasform eller slidstyrke, da en person på 70 kilo slider skoen markant anderledes end én på 40 kilo. Flere af de testede modeller er junior-udgaver, der er lavet ud fra samme principper som deres voksenmodeller, men blot er lavet specifikt til børn og tilpasset deres vægt med mere.

Features
Udover selve størrelsen er skoens generelle pasform også værd at nævne, for skoen skal naturligvis ikke stramme, men den må heller ikke sidde for løst. Derudover er det værd at overveje, hvilken type løb dit barn primært løber. Hvis det er de kortere distancer på atletikbanen, kræver det uden tvivl en anden type løbesko, end hvis skoene skal bruges til løb i skoven og på asfalt. Sålens fleksibilitet er en anden ting, som mange af producenterne også går op i. Det er som udgangspunkt en god ting, at sålen er blød og fleksibel for at understøtte den mest behagelige løbeoplevelse. Dog viser det sig også, at en hårdere sål kan være god til løb i mere varieret terræn såsom skovbund og strand.

Desuden er det også værd at have øje for designet, da en kæmpe motivationsfaktor for mange børn er, om de ser seje ud. Derudover er et parameter, om der er reflekser på, så de kan ses i mørket.

Snørebånd eller ej?
En anden praktisk detalje, som er værd at overveje, er snørebåndene. De fleste seriøse løbesko kommer med snørebånd for at sikre, at foden sidder godt fast. Men hvis man har et barn, som ikke kan binde snørebånd endnu, kan det være en god motivation, at han/hun nemt kan tage skoen af og på. Derfor findes der nogle forskellige løsninger som eksempelvis velcro eller Salomons særlige snøresystem. Dog har disse muligheder visse begrænsninger – Velcroen er ikke særlig velegnet til at få et fast hold omkring foden, og Salomons snøresystem har vi haft divergerende oplevelser med. Så overvej nøje fordele overfor ulemper, når du skal købe sko til dit barn.

Hvad skal du så vælge?

Den bedste måde at vælge den rigtige løbesko er ved at gå ned i din lokale løbebutik og lade dit barn prøve de forskellige sko. Men lad ikke barnet bestemme helt selv, da udseendet ellers ofte kommer til at spille en lidt for stor rolle. Kig i stedet selv på, hvor fleksibel skoen er, hvor nem den er at komme i og hør dit barn, hvor godt den sidder på foden. Er der noget, der generer, så vil det højst sandsynlig også komme til at genere under løb, medmindre det er materiale, som hurtigt giver sig.

 SMÅ FØDDER KRÆVER EKSTRA OPMÆRKSOMHED
Det kan være en udfordring at finde de rigtige sko til børnene, og så er der meget stor forskel på børnefødders facon. I små børnefødder er nerveenderne ikke fuldt udviklede, og derfor kan det være svært for de mindste at mærke, om skoene klemmer. De bløde fodknogler kan tilpasse sig en sko med dårlig pasform, eller som er for lille, hvilket kan give problemer med fødderne senere hen. Derfor er det vigtigt, at fodens knogler og muskler får lov til at udvikle sig frit og upåvirket af skoene.
Kilde: Ecco

 SÅDAN MÅLER DU BEDST FODEN
For at vælge den rigtige størrelse er det vigtigt, at du får målt dit barns fod helt korrekt, da størrelsen er alfa og omega for en god løbeoplevelse. Som udgangspunkt vil vi altid anbefale, at barnet prøver skoen i en forretning først, men har du ikke mulighed for dette, så er den nemmeste måde at måle skoen følgende:

  1. Find et stykke papir, en lineal og noget at skrive med.
  2. Læg papiret på gulvet mod en væg og sæt barnets fod på papiret med hælen mod væggen.
  3. Marker den længste del af foden (ofte storetåen) og gentag for den anden fod, da man kan have forskellig længde på fødderne.
  4.  Brug det længste mål, når du skal vælge størrelsen. Husk at skostørrelser varierer meget, så se om du kan finde en oversigt over størrelser på det konkrete skomærke, du gerne vil købe. På den måde er du er sikker på, at du får den rigtige størrelse.

 DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ 

  1. Er der god plads til tæerne?
  2. Sidder skoen godt på foden?
  3. Ser den sej ud?
  4. Hvordan er snøresystemet?
  5. Er den nem at tage på?
  6. Er skoen fleksibel?