fbpx

Hvad skal vi løbere med historien om løb? Bogen “Sidste tog til Boston – Maratonløbets historie” dykker ned i historien for svar!

Engang var marathonløb forbeholdt et lille broderskab af elitesportsfolk og lidende excentrikere. I dag er det big business, der tiltrækker både modeindustrien, masserne og kendisserne. Hvordan og hvorfor er den udvikling sket?

De spørgsmål har den danske forfatter og løber Tonny Vorm sat sig for at undersøge i sin nye bog “Sidste tog til Boston – Maratonløbets historie”. For i en tid, hvor marathonløb på mange måder er blevet normalen og allemandseje i det danske samfund, tager Tonny Vorm fat i de ting, vi løbere i dag ofte tager for givet ved distancen. Sagen er nemlig, at mange af de ting, vi i dag regner for marathonløbets grundpiller, var for en årrække tilbage slet ikke selvskrevne ting. Og her snakker vi stort set alt ved distancen, fra hvordan distancen endte på de ikoniske 42,195 km, til hvorledes kvinderne først langt senere fik lov til at løbe med, da den i mange år blev regnet for uegnet for dem.

Løbehistoriens helte og anekdoter kan sagtens måle sig med de bedste romaner.

I sin søgen på svar tager Tonny Vorm os på en større historisk tour de force rundt om marathonhistoriens vigtigste omdrejningspunkter, personager og transformative begivenheder. En historisk rejse, som bringer læseren helt tæt på en række af marathonløbets internationale arnesteder, fra sir Arthur Conan Doyles London over koldkrigstidens Prag til New Yorks hårde asfalt. Ja til dagens Boston, som er marathonkulturens moderne mekka.

Bogen tager kort sagt læseren med gennem rækken af ikoniske fortællinger med nedslag i historien fra dengang, hvor marathon var forbeholdt de få, op gennem tiden hvor marathonlø- bet bliver en reaktionær modkraft mod samfundets sociale kontrol drevet af en række internationale lovløse ‘asfaltcowboys’. Folk, som med løbesko på ikke var bange for at udfordre samfundets konventionelle normer. Og frem til tidens løbescene.

En udvikling, som også indebærer den danske løbescene, som bogen dækker med to kapitler, der går bag den danske guldalder, om dengang danskere som Allan Zachariasen og Jørn Lauenborg endnu kunne kæmpe med om de sjove placeringer, når de stillede til start. Vel og mærke, hvis ikke der var alt for mange bloddopede italienere og finske løbere på startstregen. En doping kultur, som altså på ingen måder er af ny dato, men som har fuldt med op gennem tiden, hvilket også senere behandles i et helt kapital på godt og ondt om de afrikanske løbere og deres succeshistorie.

Og det er uden tvivl super spændende læsning for alle med en interesse for løb og historie. Bogen gennemgår på underholdende og finurlig vis den udvikling, som løbesporten har været igennem via sine fine historier og anekdoter, og det er både internationalt og nationalt. Internationalt, hvor der males med den helt store pensel samfundsmæssigt, og nationalt, hvor bogen på fantastisk vis løfter låget og giver læserne indblik i en svunden dansk løbekultur drevet af passion, fandenivoldskhed og nogle lø- bere med evner ud over det sædvanlige. Som sådan er den historiske vinkling og vægtning en fornøjelse, og bogen bør da også være obligatorisk læsestof for alle med løb i blodet, da løbehistoriens helte og anekdoter sagtens kan måle sig med de bedste romaner.

Der, hvor bogen efter min mening halter en lille smule, er i sin beskrivelsen af, hvor løbeverden står lige nu. Hvor fortidens løbekultur har været drevet af lysten til atletiske fremskridt, synes der netop disse år at være et nybrud i løbekulturen, som folkeligt gør op med fortidens stræben efter det perfekte løb, men som kultur stræber efter det bedst mulige løb for hver enkelt. En tidens trend, som på alle måder gør livet surt for både atletklubber, løbebrands og løbeindustrien generelt – som desperat forsøger at finde ud af, hvad tidens løbere vil. For ét synes sikkert; de vil ikke det samme, som man ville tidligere. Så må vi se, om fremtidens innovative løbekultur skal findes på de lange trails i bjergene, som Tonny Vorm mener – eller om det bliver noget helt tredje. Løb er en aktivitet, som konstant udvikler sig med tiden, og som efterlader gamle løbere forstokkede som stivstikkere, og lader ungdommen vælge vejen. Dette er dog kun et spændende oplæg til en debat, og der er altid plads til forskellige syn på løb – og vil du også tale med om det, næste gang du mødes med andre ligesindede løbere, er vi ikke i tvivl om, hvad du skal gøre.

Jeg kan nemlig kun sige: Læs bogen! Den fortjener nemlig på det kraftigste at blive læst, for det er uden tvivl den bedste danske historiske løbebog udgivet i mands minde.

Bedømmelse: ★★★★★☆

Titel: Sidste tog til Boston – Maratonløbets historie
Forfatter: Tonny Vorm
Forlag: People’s Press
Udgivelse: 2017
Vejl. pris: 249,-