For en seriøs sportsudøver spiller korrekt ernæring en væsentlig rolle for præstationsevnen.

Er man dansk udholdenhedsatlet, kender man med sikkerhed allerede Lektor Lasse Kristian Suhr. For få år tilbage var han medforfatter til bogen “Spis før, under og efter du løber – Sportsernæring til løbere”, og generelt er han manden, man kigger til i Danmark, når landets bedste løbere og triatleter skal have viden og råd om, hvad de propper i tanken, når de skal træne og konkurrere.

Nu er Lasse så ude med en ny bog, hvor han sammen med en række af landets ypperste sportsernæringsfagfolk har sammensat en bog til dig, som gerne vil vide det meste om sportsernæring – både som teori og praksis.

Bogen gennemgår de centrale ernæringsmæssige anbefalinger og problemstillinger, der er før, under og efter træning og konkurrencer samt ved optimering af kropssammensætning i forhold til præstationsevne. Disse anbefalinger og problemstillinger sættes desuden i relation til forskellige målgrupper. Bogen indeholder derudover fem danske topatleters egne fortællinger om kost og træning, samt et interview med en klinisk diætist om hendes erfaring som kostvejleder for idrætsudøvere.

Desuden er der kapitler om spiseforstyrrelser og kostvejledning og om ernæring til aktive børn og ældre. Bogens bilag præsenterer grundlæggende fysiologi, ernæringsfysiologi og træningsfysiologi. “Sportsernæring” er således en samlet gennemgang af ernæringens betydning for præstationsevneog restitution med gode råd til dig som idrætsudøver.

Bogen er lidt af et paradoks. For nok henvender den sig uden tvivl fint til studerende på Ernæring og sundhed og Idræt samt til andre med behov for specialviden om sportsernæring. Og måske virker den umiddelbart en smule tør for de fleste. Ikke desto mindre må vi bare sige, at den vinder ved nærmere bekendtskab, hvor den sagligt, fagligt og nøgternt tager læseren gennem mange af de sportsernæringsemner, som vi løbere (på alle niveauer) søger svar på. Emner og spørgsmål, som ofte kan være yderst svære at få svar på i en jungle af selvudråbte ernæringsprofeter.

Vi tager hatten af for, at forfatterne ikke har været bange for at tage ved de svære spørgsmål, og at de søger svar, hvor meget er ubelyst. Eksempelvis spørgsmålet om proteintilskud er berettiget eller spild. Og spørgsmål om elektrolytbalance, måltidsrytmer, spiseforstyrrelser og vægttab. “Sportsernæring” har mange ansigter, og vi vover den påstand, at hvis du ikke er bange for at fordybe dig, ja, så er dette en af de mest interessante bøger på området, vi har læst længe. Og det gælder både til fagfolk, til eliteløberne og alle andre løbende godtfolk, som bare gerne vil blive klogere på, hvordan kroppen fungerer.

  • Titel: Sportsernæring – En grundbog
  • Redaktører: Lasse Kristian Suhr & Laura Norn Hammen
  • Forlag: Munksgaard
  • Antal sider: 338
  • Pris: 385 kr.
  • Udgivelse: Maj 2019

Læs interviewet med løber og forfatter Lasse Kristian Suhr here.