De fleste af os elsker at løbe i naturen, hvad end det er i skove, parker eller på landeveje. Men hvad kan vi som løbere selv gøre for at være med til at bevare naturen og være bæredygtige i vores løbeadfærd? Læs med, og lad dig inspirere til at blive en mere miljøbevidst løber.

Med et øget forbrug af alt lige fra løbetøj, løbesko, gadgets og plastikkrus til motionsløb er det oplagt at stoppe op et øjeblik og se på, hvad vi som løbere kan gøre for at mindske vores ‘fodspor’ og blive en mere miljøbevidst løber. Tilbage i 2011 afslørede Greenpeace den negative miljøpåvirkning, som produktionen af sportstøj havde på planeten. Siden da har sportstøjsbrands som Puma, Nike og Adidas taget kritikken til sig og arbejder nu aktivt med deres miljøregnskaber som ved eksempelvis at undgå brugen af farlige kemikalier. Samtidig har de tilladt en større gennemsigtighed i deres produktion, som betyder, at vi forbrugere kan se, hvilke konkrete kemikalier der bruges i deres produktion. Her er vores bud på, hvad du som løber selv kan gøre for at mindske dine fodspor inden for alt lige fra din kost til at samle skrald på løbeturen.

1. SPIS BÆREDYGTIGT

Det er forståeligt nok de færreste løbere, som vil være indstillet på at skære ned på antallet af ture under bruseren efter en løbetur, men det er faktisk heller ikke der, det virkelig batter at skære ned. I stedet kan du skære ned på dit kødindtag. Der bruges nemlig vand svarende til et bad hver dag i seks måneder, når der skal produceres blot 500 gram oksekød. Derfor er det oplagt for den miljøbevidste løber at implementere kødfrie måltider i madprogrammet. Hertil skal det siges, at man ikke behøver at være vegetar for at være vild med retter uden kød. Der kan smørres avocado eller nøddepostej på rugbrødet i stedet for kødpålæg, aftensmaden kan indeholde bønner i pastasaucen i stedet for kød og der kan laves pizza med kartofler og spinat.

TIP! Brug nøddepostej på rugbrødet i stedet for leverpostej og kødpålæg.

Husk grønne grøntsager som spinat og broccoli samt kikærter, bønner og linser – så er du som løber sikker på at få nok jern og protein.

Inspiration til vegetarretter kan findes her:

2. PLEJ OG VEDLIGEHOLD DIT LØBETØJ

Det er fristende at smide løbetøjet i vaskemaskinen efter en lang løbetur, men hæng det ud til luftning, så slider du mindre på det. Samtidig vil dit løbetøj leve længere, hvis du vasker det skånsomt og vedligeholder dit gear. Jo flere år du får ud af dit løbegear, jo mindre påvirker du miljøet, da du ikke behøver at forbruge og købe nyt løbetøj. Når du skal imprægnere dit løbegear, så vær opmærksom på at undgå PFC’er, også kendt som fluorstoffer. Det tager omkring 184 år for naturen at nedbryde kemikaliet, som er mistænkt for at virke kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

TIP! Plej dit løbetøj og bevar kvaliteten i længere tid.

Miljørigtige alternativer til PFC-imprægnering:

 • Ecorepel
 • Purtex
 • Bionic Finish Eco
 • Silikone

3. MAN KAN DA IKKE HAVE FOR MEGET LØBETØJ, KAN MAN?

Der er ingen tvivl om, at nyt løbetøj kan være en ekstra motivationsfaktor, og som dedikeret løber kan det være svært at modstå de nyeste produkter på markedet, men vær bevidst omkring nødvendigheden af dine køb. Hvis du allerede har tre løbetights og løber fire ture om ugen, så er det nok ikke dét, du mangler i løbegarderoben. Når du endelig skal investere i nyt løbetøj, så køb løbetøj af god kvalitet, da det holder længere, selvom det måske koster mere.

Som forbruger er det vigtigt at være kritisk, så stil gerne spørgsmål til de løbebrands du er interesseret i. Spørg også hvor tøjet er produceret, og hvorvidt det er produceret med omtanke for miljøet.

TIP! Sørg for at købe tøj i god kvalitet, så har du det i længere tid.

Miljømærkninger til tøj:

 • Blomsten (EU mærkning, opfylder en række miljøkrav),
 • GOTS (Global Organic Textile Standard, økologimærkning for tøj)
 • Øko-bomuld.

 

4. VASK DIT LØBETØJ MED OMTANKE

Efter en lang og svedig løbetur ender løbetøjet ofte i vaskemaskinen. Men vær opmærksom på om løbetøjet blot trænger til at komme ud og blive luftet, selvom du selv trænger til et bad. Herved sparer du både vand samt elektricitet og slider mindre på løbetøjet. Når det endelig trænger til at blive vasket, så vask dit løbetøj ved 30 grader og reducer derved energiforbruget med op til 40 procent. De nyeste vaskemaskiner har ofte et program til sportstøj, og der er energiforbruget endnu lavere.

Miljøstyrelsen anbefaler, at forbrugerne undgår brugen af skyllemiddel, da det er hårdt for både dig og miljøet. Hvis du ikke kan slippe af med svedlugten i dit løbetøj, så kan du tilføje ganske almindelige farveløs eddike som skyllemiddel. Eddike er miljørigtigt, da det er 100 procent biologisk nedbrydeligt, samtidig gør det dit tøj blødt og fjerner eventuel kalk i din vaskemaskine.

TIP! Brug eddike til at fjerne svedlugten i dit tøj.

Vask miljørigtigt:

 • Fyld vaskemaskinen og spring forvasken over.
 • Køb miljømærket vaskepulver med den nordiske svane eller europæiske blomst.
 • Vælg kompakt vaskepulver frem for flydende, det indeholder færre miljøskadelige stoffer.
 • Køb vaskepulver uden parfume, og undgå skyllemiddel.
5. MAN KAN DA IKKE HAVE FOR MEGET LØBETØJ, KAN MAN?

Lige så energigivende og inspirerende det kan være at løbe i naturen, lige så energikrævende og deprimerende kan det være, hvis løbeturen afslører skrald og affald i naturen. Vær derfor opmærksom på, at du som løber ikke sætter andet end dit fodtryk, når du løber i naturen. “Trailskrald” er en gruppe løbere, der prøver at skabe opmærksomhed om det affald, der er henkastet i naturen, ved at samle det sammen og tage billeder af det til Facebook. Som de selv siger: “En TrailSkrald’er er et ‘brand’, du bærer i hjertet, viser med et smil og du efterlader kun dit fodspor”. Tjek dem ud på trailskrald.dk eller giv dem et like på Facebook.

Hvis du ikke har tid til at samle affald sammen på din løbetur, så kan du hente Giv et Praj, som er en borgerhenvendelses-app. Her kan du tage et billede, vælge en kategori og sende det til kommunen, som inden for 24 timer får tilsendt beskrivelsen med billede og GPS-koordinat.

TIP! Saml skrald på løbeturen.