Mens langt de fleste må henlægge løbeturene til fritiden, har disse fire personer gjort deres hobby, løb, til arbejde. Vi har fået en snak med løbekonsulenten, løbsarrangøren, løbeguiden og verdensløberen, der alle fortæller om passionen, drivkraften og ikke mindst modet til at gå all in og satse på løbesporten som primær indtægtskilde.

LØBSARRANGØREN
Manden der får det hele til at spille

Mads Stryhn arrangerer ikke kun løb. Han skaber oplevelser og vil gerne gøre alle verdens løbere afhængige af motionsløb. Tovholderen for Danmarks mest populære halvmarathon, Lillebælt Halvmarathon, har det som en fisk i vandet, når det kommer til at arrangere løb. Han kan faktisk ikke forestille sig noget bedre liv.

Hvordan er du endt med at blive fuldtidsansat løbsarrangør?
Det har altid ligget i baghovedet, at jeg gerne ville arbejde professionelt med min hobby. Det har dog aldrig været et mål i sig selv, mere noget jeg syntes kunne være sjovt. Da vi fik muligheden for at arrangere Lillebælt Halvmarathon første gang, var klubben bag, Lillebælt I Løb, ikke i tvivl. Vores ambitioner med løbet var så store, at det hurtigt stod klart, at det ikke ville være muligt at planlægge det kun ved hjælp af frivillige. Nu har jeg haft jobbet siden november 2007.

Hvad er baggrunden for din interesse?
Jeg startede med at løbe som 10-årig og har siden løbet alle distancer fra 800 m til marathon. Derudover har jeg løbet mange orienteringsløb og kørt triathlon.

Igennem flere år har jeg trænet både børn og unge samt seniorløbere. Over en 10 års periode har jeg også trænet en flok kenyanske løbere. Sammen med dem havde jeg, ved Berlin Marathon i 1998, min største sejr som træner. Vi vandt med verdens bedste tid det år: 2:07:41.

Hvilke løb arrangerer du ud over Lillebælt Halvmarathon?
Hovedvægten i mit job er på Lillebælt Halvmarathon. Sidste år blev det udvidet med Lillebælt I Løbs nye løb: Prinsessen og Vildsvinet. Det er ét arrangement, men indeholder to meget forskellige løb.

Herudover arrangerer jeg i min fritid Ejby Natløb. Jeg har også hjulpet til med den tekniske afvikling af løb i udlandet ? bl.a. har jeg to gange været i Pakistan for at hjælpe med at arrangere deres første store marathonløb. Det er en hård opgave, når man kommer en uge før, starten går, og skal færdiggøre den praktiske del.

Hvordan kom du i gang?
Helt tilbage i 1987, da jeg gik i gymnasiet, arrangerede jeg mit første løb. Løbet blev arrangeret sammen med Bjarne Hofmann, der i dag er juniorlandsholdstræner i O-løb. I 1995 stod jeg, sammen med Jan Bilgrav, som ruteansvarlig for det første broløb, Bro-Marathon, arrangeret af Taulov Motion. Jan Bilgrav er i dag formand for Lillebælt I Løb.

Hvad vil du gerne bidrage med som løbsarrangør?
Jeg vil gerne være med til at flytte opfattelsen af det at tage til løb. Deltagere såvel som tilskuere skal tage hjem med ønsket om at fortælle om deres oplevelser.

Hvad giver det dig at være fuldtidsansat løbsarrangør?
Det er et spændende job med mange muligheder. Det er selvfølgelig også et job, hvor der er faste rutiner, som jeg skal igennem, men der er langt flere nye muligheder og ideer, der løbende skal bearbejdes og implementeres. Det giver mig et ?kick? og et psykisk overskud, der gør, at jeg hele tiden kan komme med nye idéer til gavn for løbet.

På det personlige plan havde jeg ikke helt regnet med, hvor meget jeg i perioder rent faktisk arbejder. Det fede er til gengæld, at det bare er sjovt. Lige op til løbet er der mange bolde i luften og mange ender, der skal bindes sammen. Jeg kan godt lide følelsen af at skulle være skarp og ?på?, men samtidig arbejder jeg på ikke at stresse for meget. Det er ikke nogen let opgave.

Bliver du aldrig træt af løb, løb og atter løb?
Jo, absolut. Men jeg elsker løb og tager gerne en tur tre til fem gange om ugen. For at det ikke kun skal være løb, prøver jeg dog at træne flere forskellige sportsgrene. Det er sjovt at cykle både landevej og MBT, og vinteren igennem har jeg kørt spinning et par gange om ugen og desuden kastet mig over crossfit. For at komme lidt væk fra løb fisker jeg i min fritid. Her er min altoverskyggende hobby fluefiskeri efter havørreder.

Hvad er det bedste ved jobbet?
På det personlige plan er det, når der er fem minutter til løbet starter ? alt er klart, og nedtællingsvideoen ruller over storskærmen. Jeg kan ikke nå at gøre mere. Nu skal alt klappe. Højdepunktet er, når startskuddet lyder, og løbet starter ? at læne sig tilbage og se alle løbe af sted. Sådan en løbsdag er en festdag for mig. Det er det, jeg har arbejdet på hele året. Det skal fejres. Derfor har jeg også de sidste tre år været i festtøj med skjorte og slips.

Bredere betragtet er det utrolig fedt at mærke, hvordan rigtig mange af vores næsten 1.000 hjælpere føler ejerskab til løbet og er med til at gøre lidt ekstra i kraft af deres arbejdsopgaver. Det er fedt, når de melder tilbage efter løbet, at de er klar til at hjælpe igen næste år og gerne vil have den samme opgave.

Det værste er regnvejr ? det er lidt sjovere at arrangere løb, når solen skinner, og det er næsten vindstille.

Mads Stryhn er fuldtidsarrangør af et af landets mest populære løb, Lillebælt Halvmarathon. Herudover arrangerer han også mindre løb og hjælper til, hvor der er brug for ham.

Navn: Mads Stryhn
Alder: 42 år
Bopæl: Ejby
Civilstatus: Bor sammen med kæresten Merete Knudsen og deres tre børn
Uddannelse: Læreruddannet, autodidakt eventmanager
Hjemmeside: www.lillebaelthalvmarathon.dk

Mads? tre gode råd til at starte som løbsarrangør

 1. Du skal være klar til at arbejde hårdt og mange timer.
 2. Du skal have tid til at lade idéerne modne, og der skal være så mange, at du kan skrotte nogle af dem.
 3. Det vigtigste er nok, at man skal gøre sin klub helt klart, at det koster penge at arrangere fede løb.

 

LØBEKONSULENTEN
?Jeg har verdens fedeste job?

Ole Harbæk føler sig privilegeret, hver gang han sælger konsulenttimer til virksomheder eller privatpersoner, der ønsker at blive bedre til at løbe. Virksomheden Best Coaching kommer måske aldrig til at gøre ham velhavende; til gengæld er han rig på oplevelser og glade løbere.

Hvordan fik du idéen til at blive løbekonsulent?
Det startede med afsæt i de sidste ti år, hvor jeg har haft en del med løb at gøre. Jeg har blandt andet været med til at udvikle DGI?s løbetræ- neruddannelse og har undervist på mere end 180 løbetrænerkurser. Desuden har jeg deltaget i DHL Stafetten mange gange og fik idéen til virksomheden ved at se, hvor mange der fik dårlige oplevelser, og hvor lidt virksomhederne fik ud af det. Derudover har jeg været cheflø- betræner for begynderne i Blovstrød Løverne i otte år, og da jeg en dag blev spurgt, om jeg ville komme ud og træne en virksomhed op til DHL Stafetten, fik jeg øjnene op for, at man kunne leve af det.

Hvordan går det i dag?
Det går rigtig godt, faktisk. Der er fint gang i virksomheden, og jeg er med i en del tvprogrammer om at løbe. Jeg kan betale min husleje, tage på ferie og synes faktisk selv, jeg har verdens fedeste job. Jeg bliver nok aldrig rig af det, så længe det hele er hængt op på mig, men til gengæld har jeg mentalt overskud og nok flere gode oplevelser end de fleste ? og så er jeg også kommet i rimelig god form.

Hvad er de største udfordringer ved arbejdet?
Rollen som selvstændig enmandsvirksomhed, er ? på trods af alle de mennesker jeg får til at motionere ? ensom. Hvis ikke jeg havde et stort socialt netværk ved siden af, ville det være umuligt for mig at arbejde, som jeg gør.

Hvem er dine kunder?
De er meget forskellige. Blandt mine kunder er f.eks. virksomheder, hvor de ansatte på kryds og tværs af afdelingerne er med ude at løbe: mænd, kvinder, unge, ældre, tykke og tynde, motionister, supermotionister og ikkemotionister. Direktører som vikarer ? alle kan være med.

Privatkunderne er også meget forskellige. Det er selvfølgelig alle mænd og kvinder, der gerne vil i gang med at løbe. Men hvad angår alder, har de yngste været 15 år og de ældste over 60 år.

Hvad er det bedste ved dit liv med løb?
Det lyder måske lidt Florence Nightingale-agtigt, men at se andre få succes. med at løbe, er det bedste. Dertil kommer alle landskabsoplevelserne; hvor smuk naturen er på alle årstider og tidspunkter af døgnet, at se det indre København fra en helt anden side, at se havnefronten i 25 graders varme og 10 graders frost, at se hvor tæt på landet Høje Taastrups industrikvarter egentlig ligger og så videre.

Hvad har det givet dig at satse 100 procent på løb?
Når man som jeg kan leve af sin hobby og dele sin livsholdning med andre, føler man sig utrolig privilegeret og jeg ville ikke bytte det for noget.

En af de virksomheder jeg løber med, Abbott Danmark, er lige blevet kåret til Danmarks bedste arbejdsplads, en kåring jeg føler, at jeg har en lille del i.

Og så vil jeg tro, jeg har fået mere end 15.000 mennesker til at finde kærligheden til denne motionsform ved at få dem ud og løbe ? alene i Allerød er tallet mere end 1.000.

Hvad er drømmescenariet for din løbevirksomhed?
At kunne leve af det indtil jeg skal på pension. Men realistisk set kan jeg ikke blive ved med at løbe to til tre gange om dagen i mange år endnu, så jeg skal enten have færre kunder, der betaler mere, eller have flere tilknyttet Best Coaching, der ville kunne løbe med mine kunder og/eller have større fokus på foredrag og kurser om motivation og medarbejdertilfredshed.

Best Coaching tilbyder løbetræning og motionscoaching til firmaer og private siden 2007. Virksomheden lever efter principperne om de tre s?er og tre t?er: seriøs, social, sjov ? tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed.

Navn: Ole Harbæk
Alder: 51
Bopæl: Allerød
Civilstatus: Gift
Uddannelse: Hærens officersskole 1984-87, og McDonald?s Danmark i 13 år. Løbet 28 marathon i ind- og udland ? alene og med kunder
Hjemmeside: www.bestcoaching.dk

 

Oles tre gode råd til at starte en løbevirksomhed

 1. Hvis du mener, du kan gøre en forskel og virkelig brænder for det ? så gør det!
 2. Opbyg et godt netværk.
 3. Fokuser udelukkende på dine kunders træning og ikke din egen.

 

LØBEGUIDEN
giver løberen en anderledes oplevelse

Lena Andersson skiftede en karrierestilling i Mærsk ud med projektet Running Copenhagen. Nu skal hun kæmpe for indtægten, til gengæld elsker hun at vise danskere og udlændinge rundt i landets hovedstad i løbesko.

Hvordan fik du idéen til Running Copenhagen?
Jeg var ude at løbe med en østrigsk veninde i Wien, og på den løbetur formåede hun både at vise mig byens seværdigheder og at anbefale frokoststeder og butikker. Da vi kom tilbage, var jeg fuldstændigt høj af turen. På en times løbetur fik jeg motioneret, set seværdigheder og skabt mig et overblik over byen ? alt sammen i fantastisk selskab med en lokalkendt løber.

Hvorfor startede du?
Jeg følte virkelig, at konceptet ramte plet. Jeg har altid rejst rigtig meget med mit arbejde, og det har altid været en udfordring at få motioneret og samtidig få set den by, man nu engang er på besøg i. I mit seneste job for Mærsk havde jeg cirka 200 rejsedage om året, og når man samtidig skal træne til et marathon, sætter man pludselig pris på at få mulighed for at løbe en flot tur og komme ud af hotellets fitnesscenter. København er en helt fantastisk storby med masser af tilbud og kant, hvis man kommer ned under overfladen af byen. Jeg har altid synes, det var en skam, at tilrejsende ofte kun så Nyhavn, Den lille Havfrue og Amalienborg.

Hvordan kom du i gang?
Jeg startede ved hjælp af min egen opsparing og ved at gå ind i projektet på fuld tid. Forholdsvis hurtigt kom både ECCO BIOM og Newline med som sponsorer, og de har været uvurderlige som samarbejdspartnere. Senest er Camelbak også kommet ombord, hvilket jeg selvfølgelig er rigtig glad for.

Hvordan foregår løbesightseeing i praksis?
Man løber i selskab med en lokalkendt guide, som fortæller om de seværdigheder, man passerer, mens man løber en smukt tilrettelagt rute. Vi holder nogle korte stop på vores ture, så vi kan gå lidt mere i dybden med at fortælle om seværdighederne, og samtidig har vores gæster tid til at absorbere det, vi står og fortæller. Seværdigheder behøver ikke at være Den lille Havfrue, men kan også være Helges 8-kantede hus på Christiania eller De Gamles By på Nørrebro. Vi prøver så vidt muligt på at lave ture med indhold, som viser København fra forskellige vinkler.

Hvad gør du, hvis du selv bliver skadet og ikke kan løbe med?
Det skete rent faktisk i efteråret. Jeg har et fantastisk team af guider, som brænder lige så meget for konceptet som jeg, og ud over at de guider nogle faste ture om ugen, er de også superfleksible og var gode til at dække de ture, jeg ikke kunne løbe.

Nu har Running Copenhagen eksisteret et års tid. Hvordan går det?
Selvom jeg stadig ikke kan leve af Running Copenhagen, så er jeg ovenud tilfreds med de første 12 måneder. Vi har haft en god portion gæster, både udlændinge og danskere, og det har især været opløftende at vores ture også kan tiltrække en del københavnere, som til daglig løber i vores fantastiske by.

Desuden har vi haft rigtig megen succes med virksomhedssegmentet, hvor vi har arrangeret løbeture i forbindelse med møder og konferencer.

Sidst men ikke mindst er vores ture allerede blevet kåret som et “must do” i København af Easyjet, ligesom Running Copenhagen er blevet kåret som et af verdens fem bedste løbesightseeing-firmaer af World Travel Guide.

Hvad er det bedste ved at gå all in i projektet?
At man har mulighed for at fokusere 100 % på det, man brænder for. Ved at gå all in kan jeg opretholde et rigtig højt drive og få en uvurderlig tilfredsstillelse.

Jeg får rigtig meget energi ud af, at der opstår muligheder hele tiden, og at tingene går stærkt. Det er en gave uden lige og en kæmpe motivation i sig selv.

Hvad er det værste ved det?
At ens ben er en begrænset ressource. Hvis man i et normalt arbejde har mange kunder, arbejder man noget længere, men som løbeguide kan man ikke bare tage nogle flere ture, da risikoen for skader og overtræning så bliver for stor.

Hvor ser du dig selv om fem år?
Jeg ser mig selv i et par løbesko i København med en flok glade løbere efter mig ? for det er det, jeg brænder for! Derudover kunne jeg utrolig godt tænke mig at fuldtidsansætte nogle af mine dygtige guider og løbetrænere, udvide til andre byer samt lave tættere samarbejdsaftaler med mange af vores partnere.

Running Copenhagen tilbyder løbesightseeing i København, hvor både tilrejsende og københavnere har mulighed for at deltage i en guidet løbetur, hvor en lokalkendt guide fortæller om byens mange seværdigheder undervejs.

Navn: Lena Andersson
Alder: 33
Bopæl: København
Civilstatus: Gift
Uddannelse: BA i marketing fra Lancaster University, England og MA advertising fra Bond University, Australien. Certificeret pose running-instruktør og uddannet løbetræner
Hjemmeside: www.running-copenhagen.dk

 

Lenas tre gode råd til at starte løbevirksomhed

 1. Hold fokus på, at det er en virksomhed: Vær økonomisk kritisk, fokuser på forretningsudvikling, brug dit netværk, opbyg et stærkt team og vær innovativ.
 2. Vær ikke bange for at gøre folk en tjeneste, det kommer altid tilbage med dobbelt effekt. Og så er det godt for sjælen at hjælpe andre.
 3. Vær indstillet på, at det kræver meget andet end blot at løbe. Jeg bruger måske 10 procent af min tid på at løbe mine ture, resten af tiden går med at sidde på kontoret og opbygge forretningen.

 

VERDENSLØBEREN
med hele verdens stier som arbejdsplads

Jesper Olsen løber i øjeblikket verden rundt for anden gang. Han betragter dog ikke løb, som noget han lever af. Løb er noget, han lever for. Han savner indimellem venner, familie og dansk mad, men det hele opvejes af de oplevelser, han får langs vejkanten rundt omkring i verden.

Kan du leve af at løbe jorden rundt?
Først og fremmest har jeg aldrig betragtet løb, som noget jeg har levet af; men som noget jeg har levet for.

Der er stor forskel på at gøre noget, fordi man brænder for det, og så at gøre det fordi man får en lønseddel efter, at arbejdet er udført.

Når det er sagt, så ja, jeg kan leve af at være ?world runner?. Og det er ikke nogen hemmelighed, at det naturligvis er en stor glæde at kunne leve af det, man brænder for.

Du har fået sponsorer til at finansiere dit verdensløb. Hvad har det krævet af dig at få stablet så stort et projekt på benene?
Uanset om det er en 100 meter sprint eller et løb rundt om jorden, kræver det et ekstremt fokus og en meget stærk viljestyrke at nå sit mål. Ellers er der en anden, der vinder eller gennemfører før dig. Og jeg tvivler meget på, at man overhovedet ville kunne opbygge tilstrækkelig motivation, hvis det kun var økonomiske faktorer, som drev værket. Penge er gode at have, men de kan ikke drive dig helt derud, hvor du kan yde mere end dine konkurrenter.

Og så har jeg løbet hele livet. Vejen fra at løbe på hobbyplan til at gøre løb til min levevej har været lang. Både bogstavelig talt, selvfølgelig, med mine næsten to omgange omkring jorden. Men også gennem årene med ungdomsatletik, elitemarathon, efterfulgt af korte ultraløb på 100 km og 24 timer, fast plads på ultralandsholdet og dertil at vinde internationale flerdagsstævner (f.eks. førsteplads i de tre klassikere: Colac 6 Day Race i Australien, Antibes 6 Day Race i Frankrig og 6-dagesløbet i Johannesburg i Sydafrika). Der er flere årtier mellem de første ungdomskonkurrencer på 5 og 10 km og til World Run 1 og 2, men det har alt sammen givet mig en meget solid baggrund.

Hvordan fik du sponsorerne med på idéen om world run?
Min vej til fuldtidssponsorater har nok været anderledes end normalt måske netop på grund af den lange tid med blot at dyrke ekstremløb for ekstremsportens egen skyld.

Alle de vigtigste sponsorer i World Run 2 er kommet til mig og har spurgt, om jeg var interesseret i et sponsorat fra dem. Det gælder Ecco, som er den finansielle hovedsponsor for World Run 2, Pyroll fra Finland, som er finansiel ekstrasponsor, samt LeasePlan USA og Toyota USA, som sponsorerer min forsyningsbil.

Hvilke andre forberedelser har du gjort ud over at finde sponsorer?
Der er mange logistiske detaljer at holde styr på, for eksempel at få leverancer af løbeskoene fra Ecco til øde områder i Afrika eller Sydamerika. Men også overordnede ting skal afklares, blandt andet hvordan mine sponsorer forholder sig, hvis der kommer lokale sponsorer til i de lande, jeg løber igennem, så jeg ikke skal stoppe op og bruge lang tid på forhandlinger undervejs. Jeg bruger også energi på de mere ekspeditionsrelaterede aspekter ? såsom at sikre timingen i løbet så jeg undgår monsunperioder i troperne og de koldeste måneder på den del af ruten, som ligger nord for polarcirklen eller nær Antarktis. Eller hvordan jeg får købt og solgt mine forsyningsbiler undervejs over kontinenterne, i de tilfælde hvor importreglerne betyder, at de ikke kan følge mig, når jeg løber over landegrænser. Og ikke mindst hvordan jeg finder forsyningskørere med lokalkendskab i eksempelvis Columbia og Ecuador, hvor man er nødt til at være ekstra opmærksom på sikkerheden. Forberedelsestiden og researchen af detaljerne i ruten er noget, som for både World Run 1 og World Run 2 har taget omtrent to år.

Hvilke afsavn lider du?
Det er naturligvis meget lang tid at være væk fra ikke blot sit eget land, men også Europa og den vestlige verden. Men det er på samme tid en del af det, der fascinerer mig; menneskets evne til at tilpasse sig alle typer klima, kulturer, mad, terræner og fysiske udfordringer – blot vi giver os tid nok i planlæg ningen og undervejs. Så man kan sige, at jeg aktivt arbejder med afsavnet ved at minde mig selv om, at det netop er de faktorer, som gør det spændende og fascinerende at opleve vores klode på den måde: at blive en lille del af de områder, de kulturer og den natur jeg løber igennem. Og ikke blot ved at være en turist som er hjemme igen næste uge eller næste måned.

Jesper Olsen løber pt. jorden rundt for anden gang. Han løber omkring 40 kilometer om dagen. Turen er sponsoreret af forskellige firmaer.

Navn: Jesper Kenn Olsen
Alder: 40
Bopæl: “Undervejs over kontinenterne har jeg bopæl et nyt sted hver dag ? det er en del af fornøjelsen”.
Civilstatus: Har en australsk kæreste, når de ellers har tid til at ses.
Uddannelse: BA i jura og cand.scient. pol. i statskundskab fra Københavns Universitet.
Hjemmeside: worldrun.org

 

Jesper Olsens tre gode råd til at leve af løb:

 1. Etabler dig i sporten ved hjælp af solide resultater. Det er ikke nok, at du løber på hobbyplan eller er supermotionist. Sponsorerne er nødt til at kunne se, at du har kapacitet og erfaring nok til at have en realistisk chance for at nå dine mål.
 2. Få mediedækning. Der er en meget tæt sammenhæng mellem at kunne få sponsorer og at have mediedækning.
 3. Præsenter dine planer og mål klart og præcist. Det kan være nemt nok at have store idéer, men hvis du vil fange mulige sponsorers interesse, er du nødt til at kunne kommunikere, hvilke mål du har, hvordan du mener, du kan nå dem og ikke mindst: Hvorfor de vil være interessante at være en del af for sponsoren.