Den længe ventede efterfølger til Garmins topmodel for multisportsatleter i Fenix-serien ramte markedet i april. Og de har elegant sprunget version 4 over for at glæde overtroiske asiater, så nu har vi Garmin Fenix 5, og det i hele tre varianter, der primært handler om urets størrelse, nemlig 5S (mindste), 5 og 5X (største). Vi har taget dem med på test.

På trods af jeg ikke har en murermesters håndled, føltes 5X helt sikkert som det mest oplagte valg, også over den lidt mindre 5. Den har ligeledes en ekstra feature med kort, hvilket de to andre versioner ikke har, samt den er lidt hurtigere, har mere plads og har længere batteritid.

Det er, som de tidligere versioner, et virkelig solidt produkt, som man straks mærker er designet med brugeren i centrum. Det sidder godt på armen – faktisk bedre end andre lettere GPS-ure fra Garmin, f.eks. FR 635, 735XT eller 935 XT, trods at det er noget tungere med sin solide metalkasse.

Opsætningen er efterhånden komplet og korrekt standardiseret fra Garmin, og uret finder både wi-fi, Bluetooth og således Garmin Express (via smartphone) super nemt, og så kører det hele bare som en leg – det er virkelig godt tænkt og lavet.

Præcision, funktionalitet og udholdenhed
Garmin har over tiden opgraderet sin GPS modtagelse, men faktisk synes jeg stadig, at det tager for lang tid at finde satellitter med denne nye og større enhed, som burde have bedre modtagelse. Den er testet i en europæisk storby, hvor det tog noget tid, før den fandt signalet, oftest mellem 5 til 15 minutter, men også op til 25 min, hvor man jo som oftest er igennem sin opvarmning og derfor bliver nødt til at vente lidt, til GPS’en fanger signal. Når signalet så er fanget, så virker præcisionen helt sikkert bedre, uret reagerede også hurtigere på ændringer i pace under løb.

Uret har jo et væld af funktionalitet, både indenfor løb, cykling, svøm, trail/klatring/ bjergbestigning og indendørstræning. Der er nogle enkelte upgrades ift. Fenix 3, og der er bestemt også features, som er markant forbedret. Det er rimeligt nemt at finde rundt i menuen, og generelt let at bruge uret korrekt – igen synes Garmin at have fundet den rette formel eller “best practice” i at navigere rundt i en reelt kompleks funktionalitet, men stadig gøre det simpelt og let at bruge.

Batteriets levetid er imponerende – jeg har testet uret med GPS under samtlige løbeture i over en måned og kun haft behov for at lade det op en 4-5 gange, uden det dog nogensinde røg helt i bund på batteriet. Igen en stor og relevant upgrade.

Quantified Self
Det er første gang, jeg har prøvet at løbe med en optisk pulsmåler, der tager pulsen via en optisk enhed, som sidder på bagsiden af uret. Det er underholdende at se f.eks. ens hvilepuls under søvn eller stillesiddende arbejde, ligesom uret giver ordre om at bevæge sige, hvis man har siddet stille for længe. Under roligt løb virker den indbyggede puls måler også rimeligt. Man fornemmer, at den ikke altid lige finder et signal, hvilket betyder, at pulsmålingen ikke nødvendigvis ændrer sig, når intensitet ændres, f.eks. op af en bakke.

Det er faktisk virkelig imponerende, hvor langt Garmin er kommet her, og det virker umiddelbart til at være en fantastisk (og ganske økonomisk) mulighed for løbere, der har en interesse for at forbedre sin løbeteknik.

På samme måde, er det under meget intensivt løb ikke lykkedes mig at få min puls op over knap 80% af min max puls. Så min personlige konklusion her er, at der bestemt er sket noget positivt med den optiske pulsmåler, men at der stadig er et stykke vej til, at den er ligeså god som den klassiske pulsmåler på brystet.

Jeg havde muligheden for at teste uret med Garmins nye Running Dynamics (RD) Pod, en lille “pod” som man sætter bag i buksekanten og som så sender uret signal og data om en række løbespecifikke mål, som man så kan følge real-time på uret. Det er faktisk virkelig imponerende, hvor langt Garmin er kommet her, og det virker umiddelbart til at være en fantastisk (og ganske økonomisk) mulighed for løbere, der har en interesse for at forbedre sin løbeteknik. Jeg vil dog sige, at selvom jeg både personligt og professionelt arbejder med løbeteknik, så virker de mange, mange nye løbe-KPIer nærmest for overvældende, men man kan jo tag de parametre, man føler er relevant, og Fenix 5X anviser selv områder, som kan forbedres undervejs – det er rigtig flot lavet.

Samlet set er det virkelig en flot og solid opgradering, som Garmin har leveret i Fenix 5, både i selve produktet og dets funktionalitet. Som triatlet ville jeg faktisk nok vælge Garmin 5X over 735XT eller 935XT, mest pga. Fenix 5Xs meget tiltalende ydre – det er virkelig et flot ur, som man sagtens kan have på i et mere casual miljø.

Bedømmelse: ★★★★★☆

Tester: Thomas Rohde (coach, OOB Life)
 Skærm: 5S: 42mm / 5: 47mm / 5X: 51mm
 Vægt: 5S: 67g / 5: 87g / 5X: 98g
 Vejl. pris:

  • 5S: 4.999,- (normal) 5.899,- (Sapphire)
  • 5: 4.999,- (normal) 5.899,- (Sapphire)
  • 5X: 7.499,- (Sapphire)

 Web: www.garmin.com