fbpx

Vi har testet uret, som er lavet til at kunne det hele og modstå alt.

I 2016 valgte finske Suunto at lade sin gamle kendte ur-serie Ambit gå på pension, og lade dem afløse af en ny serie, kaldet Spartan. I et knaldhårdt marked for løbeure var ambitionen at tagge ind i en tendens, hvor flere og flere løbere ville have et highend løbeur, som både havde fokus på funktion, men også designmæssigt kunne bruges som hverdagsur. Ambitionen var at skabe et nyt ur med grobund i den finske kvalitet, som mærket var kendt for, men også vinde nye markeder af brugere uden for kredsen af 110% dedikerede outdoor- og trifolk.

Resultatet blev et ur, som stadigt er håndlavet i Finland og bygget til at modstå alle slags vejr. Uret er vandtæt ned til 100 meter, og kommer med en farve touch-skærm i safirglas, som er let at se fra alle vinkler og i stærkt sollys. Eller sagt anderledes, der er ikke gået på kompromis med kvaliteten af materialer, og det hele er pakket ind i et rent og minimalistisk nordisk design.

Selve uret er designet til at kunne bruges til stort set alle former for sport, og er som sådan spækket med teknologi og sensorer. Suunto Spartan Ultra Titanium HR tilbyder rute-navigation, barometrisk højdemåler med FusedAlti, digitalt kompas samt en batterilevetid på op til 200 timer i GPS tilstand. Uret har udover GPS, FusedSpeed, som er en fart- og distancemåling, hvor både GPS og accelerometeret bruges. Det gør, at fart- og distancemålingen bliver så nøjagtig som muligt. Spartan Ultra har også, ligesom de tidligere ure i Ambit-serien, indbygget accelerometer. Her er kort sagt indbygget mere teknik, end alt hvad almindelige løbere og andet godfolk nogensinde vil have behov for – og mere til.

I brug skal man klart vænne sig til at bruge urets trykfølsomme skærm, hvilket godt kan give lidt bøvl, hvis sveden springer med følsomheden, hvor man i så fald må låse uret og bruge det med knapperne. En anden ting man skal vænne sig til er at lade uret op regelmæssigt, så man ikke står og gerne vil ud og løbe, for så at finde uret uden strøm. Uret holder nemlig kun strøm i 28 timer, hvis man bruger det med 1 sekunds GPS fix, hvilket gør, at man skal finde en rutine for at lade op. Alternativt har uret en batterilevetid med GPS’en aktiveret på op til 65 timer (i Power save mode, med et GPS fix hver 60 sekund).

KONKLUSION
Efter at have brugt Suunto Spartan Ultra HR en rum stykke tid er spørgsmålet så, om det lever op til den “top of pop”-ambition som Suunto har med uret, som alternativ til Garmin, der netop sidder hårdt på dette segment. For ikke at glemme Apple, som om nogen også har ambitioner om fodfæste på netop dette marked på sigt.

I brug er der ingen tvivl om, at dette er et funktionsur. Selv med et nyt design, en væsentlig nemmere navigation og grafisk udtryk, gennemsyrer det i brug, at dette er et ur, som er designet af og til folk med hang til at være ude i naturen og bruge sig selv. Uret er nemt at finde rundt i, nemt at bruge og nemt at trække data ud af. Og som sådan henvender den sig fint til både de helt ambitiøse folk, og folk som bare gerne vil have et ur, som kan det hele, men måske ikke bruge alle funktionerne i praksis. Om man designmæssigt bedst kan lidt Spartan-designet eller er mere en til Garmin Fenix5 design, må komme an på øjnene, der ser. I brug er dette produkter, som er meget tætte på hinanden funktionsmæssigt.

Vi har testet Suunto Spartan Ultra HR modellen, dvs. med pulsbælte. Modellen er senere kommet i en version med optisk pulsmåling på håndleddet, hvilket nok vil være at foretrække for de fleste motionister. Alt i alt er uret dog et spændende nytænkning fra Suunto, som tydeligt forsøger at ramme motionssegmentet, uden at gå på kompromis.

Uret er netop også kommet i en mindre udgave kaldet Spartan Trainer Wrist HR.

Bedømmelse: ★★★★☆☆

Tester: Bugge Holm Hansen
Vejl. pris: 5.599,-
Web: www.suunto.com