fbpx

En cykel-løbetur i det smukke Skallerup i Nordjylland, der både prydes af en naturskøn solnedgang – og opgang og overdådig “buffet” ved depoterne. Hvad mere kan man bede om? Dette forholdvis nye koncept kaldes for Coast2Coast løb, hvor det ganske danske land krydses ved hjælp af egen kræft. Læs med, når Jakob og Lise Lotte, far og mor, tager på bike ’n run i den nordjyske natur, og sammen skal gennemføre det 50 km lange ultraløb.

Indefra fra spahuset på Skallerup Seaside Resort holder vi øje med udviklingen i startområdet 300 meter væk. Det regner ikke, men sammen med det kommende mørke trækker skyer ind fra vest, og mange løbere har fundet kulørte regnslag frem fra løberygsækkene. De basker i vinden, mens de tages på. Min løbemakker Lise Lotte og jeg har iført os det løbetøj, som vi synes matcher de kølige nat-forhold og det omskiftelige vejr, og vi har pakket rygsækken med det mest nødvendige (synes vi). Resten venter på “bedstemor-cyklen” ude på ruten efter 10 km’s løb. Ungerne kysses godnat. Patrick på 15 og Ea på 10 passer på hinanden foran det kanalspækkede TV. Slikskålen er på plads. Sengene redt. Mor og far er klar til 50 km “hygge-bike ’n run” fra solnedgang i Skallerup til solopgang på den anden side i Frederikshavn. 5 timers løb – sådan ca… Men vi tæller ikke.

I startområdet er der en stemning af spændt forventning. I mørket går snakken livligt. Hvad venter der forude – skal man starte i regntøj eller er det ligemeget? Vi varmer op i regntøjet, og smider det kort efter. Det regner ikke så meget lige nu, at det gør en forskel…

Ungerne kysses godnat. Patrick på 15 og ea på 10 passer på hinanden foran det kanalspækkede tv. Slikskålen er på plads. Sengene redt. Mor og far er klar til 50 km “hygge-bike ’n run” fra solnedgang i skallerup til solopgang på den anden side i frederikshavn.

Et kort speak fra arrangørerne sætter løbet i gang. Det sker i to bølger. Vi opfatter det sådan, at 65 km-løberne skal have 10 minutters forspring. Vi hører kun ét startskud, så da folk omkring os begynder at løbe – hell – så løber vi også! Det betyder jo ikke det store. Der er ingen tidstagning. Vi skal bare nå frem. Det er mere vejen end målet, som bjergbestigeren Michael Knakkergård vist sagde engang.

Vi følger med, i slangen af lys fra løbere, ned mod stranden, hvor feltet spredes mere. Selv om der ingen rutemarkering er – så er det ikke svært at finde vej. Vi følger bare med derhen, hvor slangen ser ud til at ville hen. Det er fedt at løbe i mørket på stranden. Det sender tankerne afsted mod “rigtige” ultratrail løb, hvor man også hurtigt finder ind i sig selv, og glemmer alt om fart og km-tider til fordel for løbeglæden og ekspeditionen til ukendte sider af sig selv og ruten.

Hvad er coast2coast for et løb?

Efterhånden har der eksisteret et par ret forskellige løb ved navn Coast2Coast; bl.a. et multisports-løb og et cykelløb, men Coast2Coast med Rico Eiersted og Co. bag sig har siden løbets første udgave i juni 2012 haft en rivende succes. Altså det der med at krydse tværs over landet ved egen kraft. Det er helt klart ét af de løb, der bliver talt om ved middagsbordet i mange små løbe-familier rundt omkring i landet.

For som alle løbere ved, så er de virkelige kampe jo dem, der foregår indvendig. Det gør det ikke mindre spændende at løbe løbet med en partner.

Det kan der være mange grunde til: Det uhøjtidelige setup, helt uden tids tagning og rutekontrol; den sparsomme opmærkning, der kræver, at man har studeret ruten på forhånd; de MANGE (ca.12) mad- og væske poster undervejs, der er en fest i sig selv. Men helt sikkert også dét faktum, at det er en udfordring  at få kræfterne disponeret perfekt under løbet/cyklingen, så man kan løbe ind på palmestranden i solopgangs-tid og have følelsen af, at man har sejret sammen. For som alle løbere ved, så er de virkelige kampe jo dem, der foregår indvendig. Det gør det ikke mindre spændende at løbe løbet med en partner.

Deltager-peak?
Da jeg som LøbeMagasinets udsendte, lidt skeptiske ultraløber, deltog i første udgave af Coast2Coast i 2012, løb jeg hele turen solo. Artiklen derfra kan man finde i LøbeMagasinet nr 37. Selv om jeg må indrømme, at 50 km asfalt “for sjov” aldrig har været på min egen liste over løbe-to-do’s, så havde jeg en god oplevelse. Man kunne dengang mærke den nordjyske ildhu og løbsarrangørernes egen begejstring for at lave løbet, og det har ikke ændret sig. Løbet er bare blevet MEGET større. Det er gået fra ca. 400 deltagere til 4000 i sin 5-årige levetid. Det, må man sige, er en pæn udvikling, der ud over hårdt arbejde skyldes, at det simpelthen bare bygger på en god idé. Følelsen af, at man deltager i et stort event er nu tilstede.

Den bedste bike ’n run strategi.
Det der med at planlægge det perfekte makkerløb, hvor den ene sidder på cyklen og slapper af, mens den anden løber, er jo lidt en videnskab. Hvis den ene er en stærkere løber end den anden, hvad gør man så? Det afhænger selvfølgelig af, hvad man vil have ud af oplevelsen – så det er i hvert fald en indledende afklaring værd. Nogle løbere er meget optaget af, hvor hurtigt de kan komme frem. Måske konkurreres der ligefrem uofficielt med løbervenner, der også deltager – så er der i hvert fald noget at snakke om til målfesten bagefter. Andre er mere optaget af at tage rejsen gennem løbet med overskud til hygge, og til at smage på alle lækkerierne. Det må være et spørgsmål om sindelag. Vi oplevede en del løbere, der gik rigtig meget op i det der med tiden, og nærmest sprintede en i øvrigt bemærkelsesværdigt kort tur, når de kom af cyklen, for at bytte med makkeren igen efter ca. 4-500 meter. Vi, udsendte testløbere fra LøbeMagasinet, havde valgt en mere konservativ plan, efter devisen at vi skulle have ca. lige meget tid i løb begge to, og det fungerede fint, uden at vi “vandt” andet end oplevelsen.

Undervejs er næsten I mål…
Hen imod afslutningen af løbet er det som om pladsen på ruten bliver trang. Der støder en hel del MTB’ere til, og nogle virker irriterede over at skulle passe på ikke at køre os løbere ned, der har et lavere tempo. Vi føler os en smule klemte. Man skal i hvert fald ikke pludselig skifte spor, for da risikerer man at blive torpederet bagfra af en cykel. Da vi kommer indenfor ca. 2-3 km fra mål, begynder vi også at møde både cyklende og løbende deltagere, der er på vej ud af målområdet igen. Det virker træls. Selv om der ikke er tid på, så bryder det rytmen og slår skår i oplevelsen af målgangen at skulle tage hensyn til deltagere, der søger mod strømmen inde på ruten under opløbet.

Tanker efter løbet
Lise Lotte og jeg har et godt løb hele vejen. Ingen kriser. De ca. 25 km’s løb til hver af os er også en tålelig mund fuld. Personligt er jeg nok ikke en særlig social løber, må jeg tilstå, så jeg nyder ikke i helt samme grad at sludre med “gud og hvermand” undervejs. Jeg deltager jo i et løb – og har nok lidt svært ved at være så “loose”, som jeg kan mærke de fleste andre omkring os er, inklusiv min kære kone. Hun nyder det – og det er sådan set også det vigtigste for mig. De ca.12 stort anlagte madog væskeposter er rimelig spildt på mig – men jeg ventede troligt på Lise Lotte, der ville have det hele med. Som løber har jeg nok en tendens til at ville (over) kontrollere, hvad jeg putter i min mund, så det ikke ødelægger maven undervejs, men jeg fik da smagt på lidt æblemost og fik også et par slurk af en øl. Hvis jeg skulle ind til alle posterne, så ville det også kræve mere tålmodighed, end jeg har, for det var flere steder en kamp at komme forbi parkerede cykler og hyggeligt snackende løbere på vej ind til depotet. Når det er sagt, så anerkender jeg, at det har værdi for rigtig mange at løbe et langt løb uden at skulle bekymre sig om særlig meget andet end at løbe.

Luksus for en træt løber
Efter en flot målgang i ledsagelse af den røde, opgående sol på Palmestranden, og en lækker, lækker brunch serveret i mål-teltet af søde, anerkendende mennesker, så finder vi bilen igen, hvor vi parkerede den tæt på mål, og kører retur til ungerne på Skallerup Seaside Resort. Her fjernes al skepsis. Ungerne kommer en tur i legeland, mens de voksne leger romere i Romulus Wellnesscenter, der er en del af Skallerup Seaside Resort. Ren luksus! Afstressning på alle planer… Over and out.

OM COAST2COAST

 • Løbsdato i 2018: 22. juni
 • Distancer:
  – 50 eller 65 km løb
  – 50 eller 65 km bike ’n run for 2 eller 3 personer
  – 65 km Duathlon
  – 100 eller 130 km MTB
  – 70 km rulleski/rulleskøjter
  – 95 eller 150 km landevejscykling.
 • Start: Skallerup klit (www.skallerup.dk)
 • Mål: Palmestranden, Frederikshavn
 • Pris (uanset distance): 450,-
 • Læs mere på coast2coast.nu