fbpx

‘Det er ikke vigtigt, om du har haft et langt eller et hurtigt løb – men om du har haft et sjovt løb.’ Det er mantraet for Columbus Running Explorers. Et online løbefællesskab, der blev opstartet i 2015. Mød manden bag, John Gilbert Adler Chrøis, der ønsker at vise folk, at løb kan være meget mere end den normale, faste løberutine.

Hvordan fik du idéen til at lave Columbus Running Explorers?
Vi skal faktisk helt tilbage til december 2014, hvor jeg løb med Stavtrupløberne og stod for intervaltræningen. Jeg var begyndt at kede mig lidt ved at løbe lige ud på flad asfalt, og begyndte at udforske huller i buske, og løbe kreative steder som f.eks. over legepladser og udnytte de forskellige ting i bybilledet. Det var ikke City Trail, for var der en mark eller en skov, blev det hurtigt en del af ruten, men det var heller ikke trail. Jeg løb bare, hvor jeg havde lyst, og udforskede og opdagede hurtigt nye og sjove steder, jeg ikke havde været før. Derfor kaldte jeg den type løb for Columbus-løb.

I oktober 2016 spurgte en løber fra Stavtrupløberne, om jeg ikke ville arrangere en trailtur for hende og nogle venner, så vi mødtes i Hørhaven, hvor jeg havde forberedt en rute. Vi var vist 7-8 deltagere. Det var en skøn tur, og efter turen var der en, der sagde: “Næste gang er der måske flere, der vil med”. Jeg har ikke langt fra tanke til handling, og senere samme dag blev Columbus oprettet.

Det var egentlig tiltænkt som en gruppe, hvor medlemmerne kunne byde ind og vise deres yndlingsruter frem, men det var kun mig, der oprettede ture, så det blev hurtigt til, hvad det er i dag. Dengang hed det ‘Columbus – Trail Run Explorers’, som senere blev ændret til ‘Columbus Running Explorers’, da vi ikke kun løber trail mere, men også mere alternativt på asfalt med forhindringer.

Hvad er tanken bag?
Tanken bag er at lade folk opleve glæden ved at løbe. Mange ser det som en sur pligt at komme ud og løbe, så hvorfor ikke få det bedste ud af det og gøre løbeturen til en leg?

Hvorfor altid løbe ligeud på den kedelige sti, man har løbet på 100 gange før? Vi voksne har glemt at lege.

Med Columbus er der deltagere lige fra 9-70 år, og hvor er det dog fedt at se en pensionist lege med og kravle igennem et rør eller kravle over et stativ i en skolegård.

Man skal ikke se Columbus som egentlig løbetræning.

Det er vigtigt også at have sin almindelige løbetræning, men det kan man gøre med sin løbeklub ved siden af. Jeg løber selv med den lokale løbeklub Hørning Super Sonics for at få træning med fart i benene.

Columbus er et godt supplement til løbetræningen og er en god måde at få lidt styrketræning i benene og resten af kroppen. Men det er først og fremmest en oplevelse og til for at vise, at man godt kan gøre tingene på en lidt mere kreativ måde ved at løbe atypiske steder og bruge det, vi møder undervejs, og gøre det til en del af løberuten.

Du kalder det “kreative ruter – atypiske steder”. Kan du uddybe det?
Der er masser af muligheder til sjove løbeture alle steder. Det er bare at komme ud og udforske og opdage nye sjove steder. Når man udforsker et nyt område, ender man i ufatteligt mange blindgyder eller i buskadser, man ikke kan komme ud af igen. Men så ved man det til næste gang og finder en anden vej, og pludselig har man en kreativ rute lige uden for sin egen dør.

I Columbus løber vi alt lige fra classic trail i skoven til city trail i byen, og ture hvor vi løber i åbent terræn på trampespor over mark og enge. Der kan også være ture, hvor vi på fem kilometer, som ruterne oftest er, både kan komme 16 etager op i et højhus og bagefter krydse en å i skovstykket ved siden af. Alt kan ske, og kun fantasien sætter grænser.

Når man løber trail ude i skoven, skal man holde øje med rødder i skovbunden på samme måde, som man skal holde øje med kantsten, når man løber på kryds og tværs af veje. Ude i skoven er der masser af bakker, og man skal måske over en træstamme eller gennem en å, i byen kan man bruge en halvmur og løbe gennem springvand, og så er der masser af trapper.

Når vi løber city trail inde i Aarhus, gør jeg altid opmærksom på ikke at gøre det på tidspunkter, hvor det vil genere andre personer. Løber vi igennem en p-kælder, så gør vi det en søndag morgen kl. 8 og ikke kl. 11 en lørdag formiddag. Vi løber med respekt for vores omgivelser, og deltagerne bliver instrueret i, hvor de må løbe, hvis vi f.eks. krydser en mark, vi har fået tilladelse til at løbe på. Det er vigtigt at understrege, at selvom vi er ude og udforske nye områder, så skal skiltning med privat område overholdes. Det er i skrivende stund blevet til 103 ture med 56 forskellige mødesteder fordelt på 23 forskellige postnumre.

Tror du, oplevelserne i løb er noget, som er blevet vigtigere for os løbere?
Mange af de deltagere, der kommer med ud og løber med Columbus, fortæller, at det er oplevelsen fremfor træningen, der gør, at de vil køre fra mødested til mødested for at deltage.

Hvis man ser på almindelige motionsløb, så vil løbere også underholdes undervejs med f.eks. musik og dansere. Begivenheder som Mandehørm og Reborn Prison Excape bliver større og større med flere og flere deltagere. Når man deltager i den slags løb, er det ikke for at få en god tid eller lave PR, men for at få en fed oplevelse med sine venner eller kollegaer.

I bund og grund tror jeg, alle løber for at få en god oplevelse. Den seriøse løber, der løber intervaltræning tre gange om ugen på atletikbanen, jager jo også en god oplevelse ved at opnå sit mål med en god tid, hvorimod de der tager ud i skoven for at løbe i naturen søger en god oplevelse nu og her.

Hvilken type løbere er typisk med til dine løb? 
Den største målgruppe er personer mellem 30-50 år. Flere tager deres børn eller ægtefælle med og gør det til en familietur. Med Columbus løber vi i meget roligt tempo. For at kunne deltage i Columbus, er kravet, at man kan løbe 5 kilometer på 35 minutter på flad asfalt uden pause. Så det er lige meget, hvilken alder du har. På turene laver vi ofte et par stop og opsamlinger undervejs, så alle får en god oplevelse. De, der har ekstra energi, tager bakken igen, mens resten puster ud og klapper og hepper de andre op ad bakken. Flere løbeklubber bruger det også som alternativ træning, hvor de tager ud sammen med os og løber.

Hvor meget betyder det sociale?
Det sociale er en stor del af Columbus. Vi har de seneste to år haft over 60 forskellige mødesteder i Østjylland, lige fra Grenaa, Kalø, Randers, Silkeborg, Ry, Aarhus, Skanderborg og Odder, så vi kommer langt omkring. Columbus hører hjemme i 8362 Hørning, men løber kun hjemme i Hørning 3-4 gange om året.

Det, at vi løber så mange forskellige steder, gør, at der kommer mange forskellige mennesker med til turene, og det er langt fra de samme hver gang. Der kan være 30 deltagere den ene uge, og næste uge kan der stå 30 nye, som ikke var med på sidste tur. Det gør også, at man fra start føler sig som en del af Columbus og bliver en del af holdet, for ingen ved, om du er med for første gang eller bare er kørt langt for at deltage i det nye område, vi er i denne uge. Men samtidig kører folk ofte for at komme med på en tur, så på den måde møder de ofte hinanden og begynder at lære hinanden at kende, selvom en er fra Randers og en anden fra Aarhus. Folk knytter venskaber og tager ud til løb sammen, selvom de kommer forskellige steder fra.

Når vi møder en forhindring i skoven eller i byen, hjælper folk hinanden. Hvis du har udfordringer med at komme over en å, kan du være sikker på, at der er en anden deltager, som træder ned i åen og hjælper dig over.

Det hele er gratis. Hvad får du personligt ud af det? Og hvorfor gør du det?
Jeg gør det for at inspirere andre til at få en sjovere løbetur. Når en person kommer hen til mig og siger: “At løbe med Columbus har givet mig lysten til at løbe tilbage”, så er dét det hele værd. Det er vigtigt for mig, at Columbus er noget hyggeligt, der giver en god oplevelse.

I 2017 begyndte jeg at drømme stort og begik den klassiske fejl med at mere vil have mere. Mange løbefællesskaber gør alt for at få flere og flere deltagere, og jeg selv var med i den båd.

Derfor prøvede jeg at få flere turguider på. De gjorde et fantastisk arbejde, og vi havde nogle gode oplevelser ved at lave diverse eventløb som f.eks. byfester, arrangementer i løbeklubber, og vi var fire dage på Smukfest og lave løb. Flere og flere ville have Columbus ud for at lave eventløb. Det blev meget stort på meget kort tid, og jeg måtte spørge mig selv, hvad jeg egentlig ville med Columbus.

Når man løber på den måde, vi gør med Columbus, kan der hurtigt opstå kø for de bagerste i feltet. Det ødelagde lidt den gode oplevelse. Derfor besluttede jeg mig i sensommeren 2018 for at gå ‘back to basic’. Jeg sagde tak for uvurderlig stor hjælp til alle de frivillige turguider og valgte, at Columbus skulle bevare sin charme og hyggelige ture, som det startede med. Derfor er der nu på flere af turene sat et maksimum på 30 deltagere pr. tur, så jeg kan styre det alene.

Hvad kan vi forvente i fremtiden fra Columbus Running Explorers?
Jeg har hele tiden sagt, at jeg tager et år ad gangen. Nu har Columbus officielt eksisteret siden 2016, men jeg har reelt været i gang med projektet siden 2014. Hvad fremtiden bringer, er svært at sige. Hvad der sker på næste Columbus-tur, kan jeg ikke svare på, og når man er med på en Columbus-tur, kan jeg ikke engang svare på, hvad der sker om to kilometer.