fbpx

De fleste af os løbere stræber konstant efter at forbedre vores løb og nå nye mål. Men af og til sker der bare ikke noget, og kroppen reagerer ikke, som vi vil have den til. André Gautier er osteopat og har lavet et studie, som viser, at osteopati også kan have en præstationsfremmende effekt. Læs med her.

De fleste af os har prøvet det. At løbetræne i månedsvis for at få drømmetiden helt på plads. Vi har gjort alt det rigtige. Vi spiser godt, sover nok og følger et skræddersyet træningsprogram, men intervallerne rykker ikke. Vi bliver bare ikke bedre. Måske får vi i stedet for fremskridt en uvelkommen skade, der koster meget af vores dyrebare træningstid og ikke mindst det gode humør. Vi begynder at tænke i behandlinger og løsninger, der kan hjælpe os med at komme problemet til livs. Men hvad hvis noget kunne forebygge skaden og samtidig hjælpe os af med de kropslige restriktioner, der er skyld i, at vi ikke udvikler os træningsmæssigt?

Kroppen er i stand til at kompensere ufatteligt meget, før vi får ondt

Det var den tanke, der slog ned i André Gautier. “Jeg havde lært, at hvis du får ondt i knæet efter en løbetur, så er det en overbelastningsskade, og du skal stoppe med at løbe, indtil det ikke gør ondt mere. Altså symptombehandling. For mig var det lidt kejserens nye klæder. Du har jo taget lige mange skridt med begge ben, hvorfor gør det andet knæ så ikke ondt, hvis løbet er det eneste problem?” Derfor kastede André sig over osteopati.

osteopati_løberne_credit_Magnus KlittenAt se kroppen som en helhed
Osteopati betragter kroppen som en helhed, hvor alting hænger sammen. Tanken er i grove træk, at det godt kan være, at det gør ondt i knæet, men at det ikke nødvendigvis er der, det primære problem sidder. Det kan ligeså godt være i bækkenet eller måske et sted i organerne. Filosofien bygger altså på at finde den reelle årsag og ikke alene fokusere på at symptombehandle. Tanken om årsagsbehandling frem for symptombehandling fik André til at spekulere over, om man ved at optimere alle kroppens funktioner kunne opnå præstationsfremme og ikke kun behandle skader.

Han besluttede sig derfor for at teste sin tese og lavede et studie, der påviste, at en osteopatisk behandling mellem to træningspas i langt de fleste tilfælde resulterer i en bedre præstation.

Jo bedre dit system fungerer – jo hurtigere kan du løbe

Studiet inkluderede elleve personer, der alle var elitevægtløftere. Alle elleve varmede op som normalt, foretog det udvalgte løft med deres maksimale vægt, modtog en behandling af André, restituerede og foretog så samme løft igen en uge senere. Næsten alle deltagerne løftede tungere og præsterede altså bedre.

Studiet kan dog ikke på baggrund af dette resultat konkludere, at osteopati er præstationsfremmende, men den flotte signifikans fortæller, at sandsynligheden for at resultatet er tilfældigt ikke er ret stor, og dét skaber grundlag for yderligere forskning.

osteopati_løberne_credit_Magnus KlittenKroppen kan altid optimeres
Grunden til at André valgte at afprøve sin tese på vægtløftere var ene og alene, at han på den måde kunne foretage testen over kortere tid. Det kunne ligeså vel have været løbere eller cykelryttere, men da de træningsformer er mere tidsog restitutionskrævende, blev tiden, han havde til projektet, for knap. Han gætter dog på, at resultatet af studiet ville have været det samme.

“Nu har vi testet vægtløftere, men det ændrer som sådan ikke på noget. Er der en form for restriktion et sted i kroppen, vil en behandling af denne art udmønte sig i et positivt resultat. Hvis brystkassen ikke kan bevæge sig ordentligt hos en løber eller en cykelrytter, vil vedkommendes vitalkapacitet blive øget efter behandlingen, og vedkommende vil opleve en naturlig forbedring i træningen. Lige så kan en komplikation i mavetarmfunktionen sætte sig i hofteleddet og påvirke afviklingen af de skridt, du tager.”

En behandling foregår helt konkret ved at snakke om, hvorfor klienten har henvendt sig. Herefter spørger André nærmere ind til forskellige standard symptomer, som kan give en indikation om personens generelle tilstand. Mange kan gå rundt med nogle problemer, som for dem er blevet normale, fordi de har levet med dem i så lang tid, og fordi de måske kender flere, der har det ligesom dem – det kan eksempelvis være at lide af sure opstød.

For André handler hans arbejde som osteopat om at give sine klienter en større forståelse af, hvad deres problem er

I deres optik er det derfor ikke et decideret problem. Set helt oppefra er det dog et tydeligt tegn på, at der er et sted i kroppen, hvor der er noget, der ikke fungerer optimalt. Selve undersøgelsen er næste skridt, og denne foretages altid på samme måde, så André er helt sikker på at have været alle systemer igennem, herefter følger behandlingen til sidst.

Osteopati er for alle
André sammenligner den osteopatiske grundtanke med en konkret arbejdssituation: “Hvis du har en afdeling med ti ansatte, og én går ned med stress, skal du selvfølgelig hjælpe ham, der har fået stress, men du er også nødt til at forholde dig til de to, der sidder og drikker kaffe hele dagen uden at lave noget og derfor er årsagen til stresstilstanden,” fortæller han og fortsætter: “Jeg kom til at tænke på, om der virkelig var noget om det. Om man ved at forbedre livsmekanikken – kroppens evne til at bevæge sig generelt – kunne se en direkte afspejling i effekten. Det handler grundlæggende om en accept og forståelse af, at der er noget mere end bare at have ondt et specifikt sted. Vi må i stedet opfatte kroppen som et sammenhængende hele for at opnå vores fulde kropslige potentiale og på den måde øge vores muligheder for at blive bedre på det ønskede område.”

Osteopati arbejder med alle kroppens vigtige systemer samtidig

For André er den opdagelse, han har gjort med sit studie om ostepatiens effekt, ikke noget, der kun er relevant i forhold til vægtløftere eller andre topatleter. Det er for alle – og i sær de, som presser deres fysik i dagligdagen. Uanset hvilken træningsform du har kastet din kærlighed over.

“Det skal ses som en service til kroppen. Et menneske, der træner meget, måske 4-6 gange om ugen, som har et fuldtidsarbejde og måske også børn og familie, bruger kroppen rigtig meget. Man skal huske at spise ordentligt, at sove nok og restituere. Det er ikke altid nemt, når man gerne vil nå det hele, og ofte slækkes der af den grund på et af de tre førnævnte områder. Der kan osteopatien ikke bare behandle de fysiske nuværende problemer, den kan også vejlede og guide i, hvor det er allervigtigst at sætte ind for at fungere optimalt.”

Tre systemer frem for et
Osteopati arbejder med alle kroppens vigtige systemer samtidig. Der arbejdes både med det neuroendokrine system, som omfatter blandt andet nerver og hormonbalance, samt organsystemet og det muskelletale system, som er muskler og skellet. Her arbejder de fleste andre behandlingsformer kun med et system af gangen. Det er årsagen til, at denne behandlingsform oftere kan finde frem til, hvornår kroppen kompenserer, og hvornår problemet virkelig sidder der, hvor vi tror.

“Det hænger sådan sammen, at vi ikke kan undvære hjernen, så den bestemmer. Vi kan heller ikke undvære en lever, men vi kan godt leve uden et ben. Hvis kroppen bliver tvunget til at vælge en del fra, vil den derfor altid ofre benet. Det gør den for at beskytte de vitale dele og holde os i live. Den kompenserer ganske enkelt. Den kompensation kan tage form som en skade eller smerte i for eksempel benet.”

osteopati_løberne_credit_Magnus KlittenLær din krop at forstå
For André handler hans arbejde som osteopat om at give sine klienter en større forståelse af, hvad deres problem er, og derefter at kunne give dem nogle værktøjer med hjem, som de kan bruge til selv at holde det nede. “Vi skal simpelthen lære at forstå, hvad det er, vores krop siger til os,” slutter han af.

Selvom de fleste af os har en tendens til først at arbejde med vores problemer, når de opstår, kan vi sommetider gøre noget godt for os selv og vores træning ved at give kroppen et lille servicetjek engang i mellem. Derved kan vi komme restriktioner, vi ikke kendte til, til livs. Og hvem ved, måske kommer vi endda hurtigere eller bedre over målstregen.

Det kan osteopati gøre
“Den osteopatiske tilgang til behandling går meget kort fortalt ud på at forbedre de mekaniske forhold i alle typer væv og dermed undgå uhensigtsmæssige kompensationer. Erfaring viser, at hvis man bruger dette på folk, der ikke har gener, så er der en tendens til, at de begynder at bevæge sig mere effektivt. Denne større effektivitet bliver ofte overført til bedre præstationer som eksempelvis at kunne løfte mere, hoppe højere, løbe stærkere og så videre. Sat på spidsen kan behandlingen altså have præstationsfremmende effekter.” André Didier Gautier

Test dig selv
Kan du med sikkerhed sige, at du altid overholder alle tre nedenstående punkter, eller trænger du til et service tjek?

• Sover du otte timer hver nat, og er du udhvilet, når du vågner?

• Restituerer du nok, og har du dage, hvor du ikke træner og lader kroppen blive stærkere, eller er du altid på?

• Spiser du sundt? Passer dit indtag til dit forbrug? Reducerer du mængden af kaffe, alkohol og raffineret sukker? Får du tilstrækkeligt med vitaminer, hvis du træner hårdt? Eksempelvis magnesium, D-vitamin og Omega 3-6-9 og mange flere.

Om André Didier Gautier
Uddannet fysioterapeut i 2009 og Osteopat i 2014. Han er en del af klinikfællesskabet The Rehab i Kødbyen i København. Har mange års erfaring med alt fra crossfit, cykling til løbetræning.
Om studiet
• Titel: “The effect of osteopathic treatment on the performance of Olympic lifters; a preliminary study”
• Deltagere: 11 elite vægtløftere
• Metode: På den givne dag foretog hver deltager deres maksimale løft efter opvarmning, hvorefter André udførte den skræddersyede osteopatiske behandling, hvorefter de foretog det samme løft igen en uge senere, for at se om der var sket en ændring.
• Vilkår: Alle deltagerne blev testet under deres normale træningsrutine for at ændre så lidt som muligt på deres dagligdag.