Det er ikke alle, der har lige nemt ved at finde tiden til at komme ud på løbeturen. Træningsekspert Henrik Duer har 5 følgende råd til at finde mere tid og motivation til træning i hverdagen!

Mindst 300 minutters fysisk aktivitet ved moderat intensitet om ugen – eller 150 minutter ved høj intensitet. Sådan lyder WHO’s minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet, og selvom det måske ikke lyder af meget, viser en ny rapport udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, at 28,8 procent af danskerne er mindre fysisk aktive.

Har du også svært ved at finde tiden til træningen, mener Henrik Duer, at det kan være en god idé at få kigget prioriteterne efter – og aflivet de dårlige undskyldninger: ”Ofte fortæller folk, at de ikke har tid til at være mere fysisk aktive, men i de fleste tilfælde er det nonsens og ofte et udtryk for dårlig planlægning og forkert prioritering. Kigger man godt efter, vil de fleste kunne finde markant mere tid til fysisk aktivitet, end de er klar over – og stadigvæk have tid til både familie, arbejde, venner og afslapning,” siger han.

Mere tid end du tror

Når danskerne fortæller Henrik Duer, at de mangler tid til træning, opfordrer han dem bl.a. til at tage et kig på deres Smartphone-vaner: ”Hvis du har en iPhone, har du mulighed for at tjekke telefonens ’tidspion’, som afslører, hvor lang tid du den sidste uge har haft snuden begravet i Facebook, Instagram eller i dine mange andre apps. Den øvelse fungerer ofte som en kærkommen øjenåbner, der fortæller noget om hvor meget tid, vi faktisk har til fysisk aktivitet, hvis vi prioriterer anderledes,” siger Henrik Duer, der samtidig henviser til undersøgelser, som viser, at danskerne i gennemsnit tjekker deres smartphone 100-150 gange om dagen.

FRA SOFALØVE TIL FYSISK AKTIV – 5 GODE RÅD
Henrik Duer giver her fem råd til dem, der gerne vil have mere fysisk aktivitet ind i deres travle hverdag.

    1. Find dine ’tidsrøvere’
      Din hverdag er fyldt med små tidsrøvere, du sikker ikke er opmærksom på i dag. Et sted at starte er at registrere dit ugentlige forbrug af sociale medier og TV. Alene her kan de fleste finde adskillige timer hver uge.
    2. Find ud af hvad du kan lide
      Den bedste træning er den, som faktisk bliver gjort, så når du har fundet tiden, så brug den på fysiske aktiviteter, du godt kan lide. Find ud af, om du skal bruge den i træningscentret, på løbeture, gåture eller andre steder. Måske har du tidligere erfaringer?
    3. Sæt dig et realistisk mål – og lav en handlingsplan
      Gør det herefter klart for dig selv, hvad du gerne vil opnå med din sundere livsstil. Det er en stor hjælp for motivationen, at du har et klart billede af dit mål. Samtidig er det vigtigt, at du sætter målet sådan, at du realistisk kan indfri det. Er du i dag meget inaktiv, så start eksempelvis med to gange en halv time fysisk aktivitet om ugen.
    4. Inddrag dit nære netværk
      Ofte kan det være en rigtig god idé at inddrage sit netværk, så din familie og venner bliver medspillere, der bidrager positivt til din livsstilsændring – frem for modstandere, der gør det vanskeligt for dig at implementere dine nye vaner. Samtidig kan de være en god lave aftaler med andre, der også har lyst til at være mere fysisk aktive. Har du en aftale med naboen om at løbe en tur, forpligter det som regel mere.
    5. Giv aldrig op!
      Langt de fleste, der tager kampen op for en sundere livsstil, vil møde modgang på vejen – men lad dig ikke slå ud af den grund. Misser du en løbetur, så drop selvbebrejdelse og kom tilbage på sporet igen. 

Om Henrik Duer
Henrik Duer er uddannet træningsfysiolog, cand. scient. idræt (humanfysiologisk overbygning) samt kemi og kendt fra bl.a. TV3-programmet ”Ekstremt fed – et år til at redde livet”, hvor han var vært. Derudover har Henrik Duer mange års erfaring som fysisk træner og rådgiver for diverse lands- og elitehold.