fbpx

Når kalenderen skifter til et nyt år, står vi overfor en overgangssituation – med alt hvad dette indebærer. I folkelig tro er en overgang altid noget særligt. Det kan være overgangen fra barn til voksen, fra ikke-løber til løber – men overgangen til et nyt år er også omgærdet med særlige forestillinger og ritualer.

Vi lægger det gamle år bag os, og et nyt og ‘ubrugt’ ligger foran os. Og selvom det i bund og grund ikke har den store betydning, at kalenderen er gået fra 2019 til 2020, så er det for mange af os løbere en oplagt mulighed for at få sat os nogle nye mål. At drømme stort. At sige højt, at i år skal være året, hvor jeg løber et halvmarathon, året hvor jeg napper en løbeferie i stedet for charterferien, eller året hvor jeg skal huske at nyde løbet i stedet for at stille for store mål. Vi har alle vores tilgang til løb.

Vi går også et år i møde, som varsler ændringer på mere overordnede områder for løbeverdenen, såvel som i resten af samfundet. En tendens, vi ser i udlandet, er, at der bliver stillet større krav til løbsarrangører, løbebutikker og løbetøjsproducenter om at tage stilling. Tage stilling til miljøet og de konsekvenser, som det også har at være løber. For selvom det kun er en lille dråbe i havet, så er der mange steder, hvor vi løbere kan være med til at vende udviklingen. Både i forhold til valg af løbetøj – for ja, der findes mange bæredygtige alternativer til funktionelt løbeløb – men også i forhold til aktivt at støtte op om løbsarrangører, der tør tage stilling ved at vælge mere bæredygtige alternativer til deres motionsløb, som f.eks. medaljer af genbrugsmetal, løbsnumre af genbrugspapir, biologisk nedbrydeligt affald, og i det hele taget undgå for stort et forbrug af unødvendige plastikprodukter. Det lyder måske helligt i manges ører, at vi løbere nu også skal til at have dårlig samvittighed – for løb er jo sundt for kroppen, og det vigtigste er, at vi er sunde og har det sjovt. Men tiden er kommet til, at vi også skal tænke på, hvad der er sundt for den natur, som vi alle elsker at løbe i. Det er noget, som vi her på LøbeMagasinet vil have mere fokus på i det nye år.

Mit eget personlige nytårsforsæt for året er, at jeg skal ud og løbe noget mere uden slutpunkt. Sørge for at have variation som en vigtig faktor. Løbe selv, løbe sammen, løbe for en god sag, løbe både med og uden formål, og samtidig passe på med at pege fingre af, hvad der er rigtigt og forkert. Jeg vil forsøge at blive mere bevidst om de aftryk, jeg efterlader, men aldrig glemme glæden vil løb. Huske på, at løberlivet er det, vi selv gør det til. Huske på, at vi alle løber med forskellige afsæt, med forskellige ambitioner og med forskellige horisonter. Men at vi alle er løbere på lige plan!
Må 2020 blive et godt løbeår for jer alle derude!

Sofie Hvitved
Chefredaktør
sofie@lobemagasinet.dk