Dragten til triathleter

Den rigtige våddragt er essentiel, hvis du vil prøve kræfter med havsvømning – uanset om du er svømmer eller triathlet. Vi har testet en af TYRs Hurricane dragter, som er en perfekt dragt til både begyndere og øvede svømmere.

Lad mig først og fremmest slå en ting fast: En våddragt er bestemt ikke bare en våddragt. Og det gælder især våddragter til havsvømning og triathlon. Da jeg første gang krængede mig selv ind i min nye våddragt fra TYR, var jeg badet i sved og havde allerede lavet mindre huller i gummiet

Derefter læste jeg vejledningen om, hvordan man tager sin våddragt på og bruger olie på skinneben og arme, så den lettere smutter på. Efter flere år med surf våddragter måtte jeg erkende, at våddragter til havsvømning er en videnskab for sig.

Den rigtige størrelse er afgørende

Jeg havde bestilt min våddragt over nettet, hvor jeg ud fra skemaet lå i den store ende til en small, som er min normale størrelse. Men da jeg fik den på, synes jeg næsten, den var for stram. Jeg kunne ikke vænne mig til, at dragten sad så stramt over brystet, i halsen og ved skuldrene. Det er derfor min klare anbefaling, at man prøver dragten først. Alle kroppe er forskellige, og man skal være omhyggelig med målebåndet, hvis man skal ramme plet. Visse steder sad dragten helt fint, men bare den sidder for stramt et sted, som ved mine skuldre, kan det ødelægge mobiliteten og hele oplevelsen ved at svømme.

Jeg skiftede derfor til et nummer større, og derefter fik jeg en hel anden oplevelse. Men det er nok også pga. min fortid i surf våddragter. I havsvømning og triathlon skal dragten være så aerodynamisk som muligt og derfor også så lille som muligt. Prøv derfor dragten, så du finder den, der er aerodynamisk, men ikke nedsætter din mobilitet.

Teknologi gør dig glat som en fisk, men med greb i vandet

Hurricane C3 er en mellemniveau dragt fra TYR. Her får man en god våddragt med de essentielle funktioner uden at skulle betale en formue. Dragten er lavet i Yamamoto Nano SCS Coated neopren med forskellig tykkelse på hele kroppen. På benene, brystet, mave og hofter er dragten 5 mm. Det er forholdsvist tykt og skal sikre en vis opdrift og minimere vandmodstanden. Ved skuldrene er dragten derimod væsentlig tyndere for at sikre mobiliteten og have så lille belastning som muligt på de hårdtarbejdende skuldre. Coredelen består af 360 graders stabiliseringssystem, hvor fem paneler er præcist målrettet muskelgrupperne for at sikre, at svømmerens core holdes stærk og i den rette position selv under de længere ture.

Som noget særligt ved denne dragt er armene udstyret med vandrette paneler, der skal sikre et bedre greb, så catch-and-pull teknikken får ekstra kraft. Jeg kunne faktisk tydeligt mærke, at jeg virkelig kan få fat i vandet, når jeg svømmer med dragten. Det var med til at forbedre min teknik, da jeg nu fik forbedret catch. Det er nemmere for mig at mærke, når jeg får ordentligt fat i vandet, og når jeg bare ‘plasker’ med armene. Men det var faktisk også med til at give mig en mindre overbelastning, da jeg ændrede svømmestil markant, da jeg oplevede et bedre catch. I kombination med grebspanelerne har dragten også multi-strech manchetter på håndled, som er med til at sikre, at man ikke får vand ind, når man svømmer med kraftige tag.

Designet til at komme hurtigt ud

Der er multi-stretch manchetter på håndled og ankler for at forhindre vand i at komme ind i våddragten. Den samme multi-stretch findes også på anklerne, som derudover også har et quick-release snit, som gør dragten nemmere at vende, så man på den måde kan komme hurtigere ud af dragten, hvis man bruger den til triathlon.

Som en anden væsentligt teknologi til triathlon har dragten en lang lynlås ned ad ryggen, som er udstyret med en lang snor. Den er nem at få fat i, så du kan lyne dragten ned i løb op mod skiftezonen og lynhurtigt komme ud af den.

Det krævede mere tilvænning at svømme med en decideret triathlon våddragt, end jeg havde regnet med. Og det er ikke bare at tage dragten på. Jeg vil klart anbefale, at man læser vejledningen grundigt igennem og går stille og roligt i gang i starten. Hvis du passer på din dragt, kan du have den i mange år. Efter at have prøvet mig frem fandt jeg den helt rigtige dragt, som nu har været min tro følgesvend på utallige træningstimer. Det tog noget tid, før jeg lærte at værdsætte de forskellige teknologier, men jeg kan mærke nu, at de støtter op om min teknik – især når jeg begynder at blive træt, og mit alignment svigter. Alt i alt en god dragt til svømmere, der vil have glæde af udvidet teknologi uden at betale en formue.

Bedømmelse: ★★★★★☆

TYR HURRICANE C3

TIP!

SÅDAN TAGER DU DIN VÅDDRAGT PÅ:

  • Det er en god idé at tage handsker på, så dine fingre ikke går igennem neoprenet. Selvom jeg ikke har lange negle, fik jeg lavet mindre huller de første par gange.
  • Vær nænsom og tag den på i små step.
  • Brugt evt. olie på hænder og fødder, så du kommer lettere i og ud af dragten.
  • Giv dig god tid til at tage den på.
  • Skyl altid din dragt af efter brug.