Hvad sker der med kropstemperaturen, når vi løber roligt og intensivt om vinteren? Og hvad skal vi tænke på, inden vi stikker ud i naturen? Læs her nogle konkrete eksempler og få et par gode råd om påklædning og vedligeholdelse af konditionen. I meget kolde og varme omgivelser, hvor det er svært at holde kropstemperaturen mellem 37-40 grader, kan der opstå livstruende situationer.

Vores hjerne, celler og de enzymer, der øger hastigheden af de kemiske processer i kroppen, er afhængige af en kropstemperatur på mellem 37-40 grader. En kemisk proces er eksempelvis nedbrydning af kulhydrat og fedt til energi for musklerne. Der er forskel på kropstemperatur og muskeltemperatur. Løber vi intensivt og længe i ekstrem varme og høj luftfugtighed, kan kropstemperaturen nå 40 grader, og muskeltemperaturen cirka 41 grader.

Dvs. jo højere muskeltemperaturen er inden for 37-41 grader, jo hurtigere forløber de kemiske processer, og jo bedre og hurtigere fungerer musklerne. Det er blandt andet grunden til, at vi skal varme op inden intensivt løb og specielt om vinteren, hvor muskelvæv, sener og ledbånd er mindre elastiske og mere kolde end om sommeren. I meget kolde og varme omgivelser, hvor det er svært at holde kropstemperaturen mellem 37-40 grader, kan der opstå livstruende situationer.

Varmeudveksling
Vi mennesker er heldige, for vi kan regulere kropstemperaturen ved at udveksle varme med omgivelserne. Strækker vi læggen op ad en kold husmur, leder vi varme til den kolde husmur. Er vores hænder iskolde, og er husmuren varm, leder den varme til os. Løber vi en kold vinterdag, og er vi varme, stråler vores varme til omgivelserne, uden vi rører ved træerne og husene.

Løber vi derimod en varm sommerdag, stråler solen på os; vi bliver varme og kropstemperaturen stiger. Varm luft, der strømmer hen over en knap så varm hud, afgiver varme til huden, og en kold vind, der strømmer hen over en varmere hud, modtager varme fra huden. Denne varmeudveksling hedder konvektion. Vi afgiver også varme ved fordampning. Kirtler i huden producerer sved og fører denne ud på hudens overflade. Sveden fordamper, og vi afgiver varme til omgivelserne. Desuden er vanddampen i vores udåndingsluft også med til at sænke kropstemperaturen.

Jo koldere vejr og jo højere løbeintensiteten er, jo mere opvarmning og krav til påklædning.

Lag-på-lag
Om vinteren er udfordringen at holde kropstemreraturen mellem 37-40 grader påklædningen og løbeintensiteten. Kan vi holde varmen, så kan vi også præstere maksimalt. Er påklædningen derimod ikke i orden, og kan vi ikke holde varmen, falder præstationsevnen på grund af lukkede blodkar i overhuden. Temperaturen falder i sener, ledbånd og muskelvæv – de kemiske processer forløber langsommere – musklerne udvikler kraft langsommere, og vi har svært ved at præstere maksimalt.

Kroppen forsøger at regulere kropstemperaturen ved at sænke temperaturen i overhuden, så varmeafgivelsen bliver mindre via konvektion og stråling. Klæder vi os på efter lag-på- lag princippet, holder vi varmen både ved lav og høj løbeintensitet. En undertrøje, der holder dig tør og leder sved og overskudsvarme igennem et varmende fleecelag og en jakke, er god påklædning til løbeturene i vinterhalvåret.

Løber vi roligt en kold vinterdag, producerer musklerne ikke så meget varme, og så vil det være nødvendigt med endnu et tøjlag. Vores hoved, hænder og fødder skal vi passe ekstra på; disse kropsdele er ringe isolerede og afgiver derfor megen varme, hvis ikke vi løber med hue, handsker og løbestrømper.

Løber vi intensivt, producerer musklerne meget varme, og det er sandsynligvis ikke nødvendigt med så mange lag tøj. Men er løbehastigheden høj, og det er koldt og blæsende, så er afkølingen større via konvektion og stråling end hvis hastigheden er lav og vejret mildere.

Varm op!
Det er fornuftigt med en grundig opvarmning inden intensivt løb. Muskler, sener og ledbånd bliver mere elastiske og gearet til pludselige retningsskifte og intensivt løb. Jo koldere vejr og jo højere løbeintensiteten er, jo mere opvarmning og krav til påklædning.

Løb intensivt
Løber du ganske få minutter om ugen med en intensitet svarende til 90-100% af maksimal hjertefrekvens, vedligeholder du konditionen i den kolde tid, og du forbedrer din chance for at nå et endnu højere niveau til foråret.

Så løb intensivt også i den kolde tid!
Og husk nu at klæde dig på, så muskler får den rette temperatur!

Eksempel på løbepas
10 minutters opvarmning ganske let til noget anstrengende, 10 minuntters noget anstrengende, 2-3 minutters meget anstrengende og 5 minutters nedvarmning.