fbpx

Træningsplaner kan være svære at følge – især hvis de ikke passer til din persontype. Derfor skal du lade din persontype afgøre din træningsplan og tempostrategi.

Har du flere gange forsøgt at følge træningsplaner baseret på pulsværdier, watt og min./km og bare ikke rigtig lykkedes med at gennemføre? Eller har du svært ved at få løbet de hårde intervalpas og nyder bare de lange ture i naturen med samme pace? Træningsplaner kan være svære at følge – især hvis de ikke passer til din persontype. Læs med og bliv klogere på dig selv, og hvordan du kan skræddersy en træningsplan, der passer perfekt til dig.

Man kan vurdere persontype på flere måde. En af de mest anvendte metoder i Danmark er DISC-modellen, der beskriver fire persontyper. Du kan have mange træk fra én eller træk fra flere af persontyperne. Du kan få lavet flere test, der giver dig et helt klart billede, men mange træk vil du sagtens kunne genkende ved en kort beskrivelse. Er du først bevidst om din persontype, er det meget nemmere at lægge eller få lagt en træningsplan, som du faktisk kan følge.

Når vi taler om persontype, taler vi i bund og grund om adfærd – din naturlige og spontane reaktion på forskellige impulser. Din adfærd driver dine handlinger og siger derfor som sådan ikke noget om, hvor intelligent du er, blot hvordan du foretrækker at handle i givne situationer, som f.eks. i forbindelse med løb og træning. To ud af de fire persontyper er udadvendte persontyper, der typisk fylder meget i rummet. De to er dog ret forskellige, når man taler om at følge træningsplaner.

D STÅR FOR DOMINANS

En D-type er ofte meget beslutsom, konkurrerende, selvstændig, viljestærk, fremadstræbende og seriøs, men også forandringsvillig og dristig. Det betyder, at D-typer ofte ender med at træne op til et af de mere ekstreme løb – enten fordi det er blevet til en konkurrence mod kollegaen, kammeraten eller et familiemedlem eller pga. et væddemål.

Som D-type stræber du altid på at blive bedre, og træner meget gerne hårdt og mange timer for at nå dit mål. Derfor er der også to faldgruber, man som D-type let kan falde i. Enten følger du en træningsplan til punkt og prikke uden rigtigt at have tiden til det, hvilket gør, at det må gå ud over andre ting – som oftest søvn og restitution. Eller også når du ikke alle dine ugentlige træningspas og kommer derfor til at øge dit kilometerantal eller hastigheden på dine ture for meget. Begge situationer giver stor risiko for skader.

For dig som D-type er det vigtigt, at du finder en træner, der forstår at lægge en realistisk træningsplan for dig, som tager højde for både restitution, søvn, arbejde og andre aktiviteter. Du behøver ikke nødvendigvis at have nogle at træne med, men står der intervaltræning på programmet med 95% af dit max, kan det være en god ide at træne med andre, der er på niveau med dig, som du kan konkurrere med, da det får dig til at presse dig mest muligt. Dine restitutionsture med langsomt pace er derimod bedst at tage alene, så du kan fokusere på at fastholde dine minutter pr. km og ikke blive fristet til at løbe fra de andre.

Som D-type motiveres du af et synligt resultat. En træningsplan skal derfor gerne munde ud i et løb og ikke nødvendigvis kun med gennemførelse, men med et bestemt mål om en tid. Det kan være gavnligt for dig jævnligt at lægge forskellige test ind i din træningsplanlægning for at kunne måle din progression og evaluere træningen.

I STÅR FOR INDFLYDELSE

En I-type er som D-typen meget udadvendt og energisk, men er meget mere styret af impulsivitet. En I-type er social og meget talende, entusiastisk, optimistisk, humørfyldt og følelsesladet, nysgerrig, iderig, livlig og spontan. For en I-type er variation i træningen altafgørende. Er du en I-type, trives du meget dårligt med rigide og ensformige planer. Du har som oftest ret svært ved at følge en træningsplan, fordi du er meget spontan, og den træning, du bestemte dig for eftermiddagen skulle stå på, bliver ofte ikke som planlagt.

De træningspas, som bliver til noget og som planlagt, er ofte dine træningspas med løbekammeraterne. At kunne træne med andre er bestemt en af de ting, der får dig ud af døren og fastholder dig i træningen. Er du alene, bliver løbeturen ofte efter det, som du har lyst til på selve dagen. Mange I-typer er tidsoptimister og ender derfor med at have noget kortere tid til at træningen end først planlagt. En af faldgruberne for en I-type er derfor, at løbeturene bliver alt for hårde og intense, hvilket i værste tilfælde kan føre til en skade. De lange løbeture i samme tempo er ofte svære for dig at gennemføre, hvor intervaltræning er nemmere, da der er variation i træningen, og der sker noget.

I-typer finder også ofte på nye løb og nye træningsformer, som de vil afprøve. Du vil som I-type have prøvet mange forskellige løbedistancer, været med til Colour-run, Gung-ho eller et andet funrun, eller i hvert fald har du intentioner om at prøve dem – prøve det nye, der, hvor der sker noget, hvor mange mennesker er samlet og har det sjovt. Vil du som I-type gerne stille op til et løb, er den bedste metode at finde en løbemakker eller at melde dig ind i en klub, hvor du sammen med andre kan følge en træningsplan. Sørg for at få variation i din træning – men ikke for meget. Sørg især for at have en løbemakker til de længere ture i samme pace, så der sker lidt undervejs, så du ikke keder dig og i stedet dropper turen.

Er du først bevidst om din persontype, er det meget nemmere at lægge eller få lagt en træningsplan, som du faktisk kan følge.

S STÅR FOR STABILITET

S-typen er som I-typen meget social, men hvor I-typen som oftest ikke har noget imod at være i centrum, er S-typen mere ydmyg og rolig. En S-type er omsorgsfuld, støttende og oprigtig, men også meget ubeslutsom – dvs. ofte bange for at tage den forkerte beslutning, og især hvis denne beslutning vil kunne såre andre. Du er tålmodig og tolerant, men kan også være meget vedholdende, principfast og stædig. Som S-type søger du tryghed i det kendte, og de samme træningspas over flere uger er derfor rart. Der skal helst ikke være for mange hurtige ændringer, da det er rart at kunne vænne sig til et løbepas, inden det skal skiftes ud. Som

S-type er det vigtigt at kunne træne med andre mennesker, men du skal passe på, at de andre ikke kommer til at bestemme, hvordan din træning skal være, for du får ikke sagt fra. Får du lagt en træningsplan, vil du ofte forsøge at følge den til punkt og prikke, og det kan være svært at deltage i klubtræningen og erstatte dine træningspas med deres. Du har det bedst med at præstere sammen med andre, og har ikke nødvendigvis behov for at realisere dig selv ved at gennemføre forskellige løb.

Det kan dog være meget godt for dig at arbejde med at komme lidt ud over de gode kendte løberuter. Din faldgrube kan nemlig være, at du ikke rigtig oplever så meget fremgang i din træning, fordi du ender med at løbe de samme tre løberuter hver uge i det samme tempo. Din træningsplan kan derfor med fordel tvinge dig til at lave lidt mere intervaltræning, der presser dig lidt, men sørg for at det bliver i dit tempo, og at du fastholder den samme træning i 2-3 uger ad gangen, for at du kan fastholde motivationen, er tryg og har det godt med din træning.

C STÅR FOR KOMPETENCE

En C-type er ofte mere indadvendt end de andre persontyper. En C-type er stille og trives i sit eget selskab. Som C-type nyder du at løbe ture før familien (og Danmark) vågner eller løbe med musik i ørerne og lukke alt ude. Som C-type er du meget analytisk, detaljeorienteret, perfektionistisk, nøjagtig og systematisk. Samtidig er du stædig og vedholden. Har du som C-type sat dig noget for, skal der virkelig meget til at ændre på dine planer. Du elsker nyt gear – løbeure, wattmålere og andre gadgets, som kan måle alt fra din puls til vinklen på din ankel under landing. Du kan godt lide at logge dine træningspas og sidder gerne og analyserer på dine tal og din fremgang. Om ikke andet forventer du, at din træner gør det.

Du bliver motiveret af tal og test, og et rigtig godt udgangspunkt for en træningsplan er derfor at teste din kondition, dine watttal, din hvile og makspuls osv. gerne med evidensbaseret kvalitetssikret udstyr. Din træningsplan skal være detaljeret med en tydelig progression og en klar linje igennem træningspassene. Du træner gerne alene, men kan også godt træne med andre, der vil træne samme pas som dig med samme pace.

Som C-type er din faldgrube, at du glemmer at lytte til din krop, fordi du fokuserer for meget på dine tal. Husk, at hvis dine gadgets løber tør for strøm, skal du kunne færdiggøre dit løb eller dit træningspas på din fornemmelse for, hvor din krop er. Stræb efter at kunne fornemme din krop så godt som nogle af de allerbedste løbere, som kan mærke, hvis de ligger blot 1-2 pulsslag for højt. Husk, at den bedste planlægning altid overhales af det største tilfælde, og læg derfor en træningsplan, hvor der er mulighed for at kunne flytte rundt på nogle af dine ugentlige løbeture, uden at det går ud over din restitution og din progression.

OM CAMILLA BIRKEBÆK

Uddannet master i fitness og træning, professionsbachelor i ernæring og sundhed og har herudover en lang række kortere uddannelser og kurser i forskellige typer træning og kost. Hun arbejder blandt andet med vejledning og undervisning i kost og træning med speciale i løb – især inden for udholdenhed i eksempelvis marathonløb og triathlon. Hun har beskæftiget sig meget med basistræning, styrketræning for optimering af løbspræstation samt ændring af kropsholdning for at forbedre løbeøkonomi.