Det er ingen hemmelighed, at løb er en fantastisk sportsgren. Men hvis du alligevel har dage, hvor det er svært at få snøret skoene, er her en række gode argumenter, du som kvinde kan bruge for at komme afsted. Løb har nemlig mange fordele – ekstra mange for kvinder.

Kvinder taber sig ved løb
Løb er en såkaldt vægtbærende motionsform, hvilket har sine fordele. Til forskel fra cykling og svømning skal du bære din egen kropsvægt. Dine muskler og knogler skal kunne klare de mange stød, de får under løb. Som kvinde har du 10% mindre muskelmasse end mænd, hvilket betyder, at du har mindre masse, der kan forbrænde fedt. Pga. de mange stød ved løb opbygger du muskelmasse på et helt andet plan end ved svømning og cykling. Muskelmasse, som kan forbrænde dit fedt – også når du sidder hjemme i sofaen efter din løbetur.

Ved løb opbygger du muskelmasse, som øger din fedtforbrænding.

Ligesom du opbygger muskelmasse, vil løb også gøre dine knogler stærkere. Hver tredje kvinde over 50 år rammes af knogleskørhed sammenlignet med kun hver ottende mand. En af de bedste måder at forebygge knogleskørhed på er ved at lave vægtbærende aktiviteter, og her er løb fantastisk.

Løb træner din bækkenbund og holder dig ung
Størstedelen af danske kvinder får børn, hvilket betyder, at bækkenbunden en eller flere gange i løbet af nogle år svækkes. Her kan løb også hjælpe. Under hver bevægelse skal muskulaturen spændes i den ene side og afslappes i den anden, og dermed får du ved løb en hurtigtreagerende bækkenbund, der spændes helt naturligt ved hop eller nys.

Løber du, inden du bliver gravid, vil din bækkenbund være vant til mange stød og kunne klare vægten af barnet meget lettere.

Løber du, inden du bliver gravid, vil din bækkenbund være vant til mange stød og kunne klare vægten af barnet meget lettere. Løber du efter din graviditet, naturligvis efter den almindeligt anbefalede genoptræning, vil du kunne fastholde en sund og stærk muskulatur, der forebygger inkontinens og bækkensmerter.

Udover at træne din bækkenbundsmuskulatur, vil du i forbindelse med løb også styrke dine andre muskler og sener. Træner du bakke-, trappe- og sprinttræning, vil du forbedre din såkaldte RFD (Rate of Force Development), som betyder, at du er mere eksplosiv og kan danne kraft hurtigere. Da muskelmassen for kvinder falder drastisk efter menopausen, er det meget væsentligt, at du dels har et godt udgangspunkt og dels vedligeholder så meget som muligt. Derudover styrker løb din balance, så du holder den bredsporede gang med korte, slæbende skridt langt væk.

Løb holder humøret højt
Er du en af de mange kvinder, hvis humør tager et betydeligt dyk et par dage om måneden, kan løb også hjælpe dig her. Løb har den fordel, at du kan træne, hvor du vil. Mange studier viser, at sollys og grøn natur er nogle af de parametre, der hjælper betydeligt på nedtrykthed. Er du i dårligt humør, kan en løbetur ved skov eller strand give dig fornyet energi og løfte dit humør betydeligt. Samtidig øger løb dit endorfinniveau, og flere studier viser, at kvinder, der løber, har færre menstruationssmerter.

Derudover er løb en social aktivitet. I svømmehallen eller på cyklen er det svært at tale sammen, men på en lang løbetur kan du og veninden ordne hele verdenssituationen, hvilket næsten altid  hjælper på humøret. Ved løb har du også fordelen af at kunne træne sammen med dine børn. Der er masser af muligheder for at kombinere børnenes cykeltur med løb, eller gøre løb til leg ved at lave stafet eller lege tagfat på løbeturen.

Løb giver stærke fødder
De fleste kvinder kan godt lide sko – pæne sko, der ikke altid er gode for fødderne. At have et par højhælede sko på kræver faktisk rigtig stærke fødder, for at foden ikke giver efter og giver pronation og evt. indadvendte storetæer. Når du løber, styrkes din svangsene og dine tæer. Løber du meget, kan du bedre holde til at danse en hel aften i højhælede sko.

Løb holder dig rask
Det kommer ikke som nogen overraskelse, at løb er godt for sundheden – både for mænd og kvinder. At holde sig fysisk aktiv giver mindre risiko for kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. For kvinder er der dog yderligere fordele. Kvinder, der løber, har mindre af det kvindelige kønshormon østrogen, og dermed mindre risiko for kræft i livmoderen og i brystet.

Risikoen for brystkræft kan falde med op til 25%, når du jævnligt hopper I løbeskoene.

Derudover er det sådan, at kvinder generelt har 10% lavere iltoptagelse og kondital end mænd og derfor større risiko for at få problemer med hjerte og lunger som fysisk inaktive. Løb er en af de bedste måder at forbedre dit kondital på, kun overgået af sportsgrene som langrend og roning, som må siges at være knap så lige til, som løb er.

Løb skal ikke planlægges
For mange kvinder er det vigtigste, at løb ikke nødvendigvis skal planlægges. Du kan løbe alle steder, på hvilket som helst tidspunkt. Du kan løbe, imens ungerne er til fritidsaktiviteter eller stoppe bilen på vej hjem fra arbejde og bruge 15 minutter på at løbe op og ned ad en bakke. Løb behøver ikke nødvendigvis at tage lang tid, og det kræver ikke en masse udstyr, der skal rigges til og rengøres efterfølgende. Når du løber, er du ikke afhængig af at komme afsted præcis kl. 18.30. Hvis arbejdet tager længere tid, eller der er en ble, der skal skiftes, lektier, der skal læses, eller en mand, der kommer sent hjem, så har du stadig mulighed for at løbe. Løb kan klares på en 25m strækning – frem og tilbage på vejen, foran legepladsen eller på vej hjem fra arbejde og stadig give dig alle de fysiske og mentale fordele uanset din alder.

Med løb er det kun fantasien, der sætter grænser.

OM CAMILLA BIRKEBÆK

Uddannet master i fitness og træning, professionsbachelor i ernæring og sundhed og har herudover en lang række kortere uddannelser og kurser i forskellige typer træning og kost. Hun arbejder blandt andet med vejledning og undervisning i kost og træning med speciale i løb – især inden for udholdenhed i eksempelvis marathonløb og triathlon. Hun har beskæftiget sig meget med basistræning, styrketræning for optimering af løbspræstation samt ændring af kropsholdning for at forbedre løbeøkonomi.