fbpx

Det tager tid at vænne kroppen til at træne og konkurrere igen, når du kan vende tilbage til din sport efter Covid-19-nedlukningen. Team Danmark har udarbejdet nogle anbefalinger til, hvordan du kommer godt i gang igen.

Mange atleter og talenter har under Covid-19-nedlukningen begrænsede muligheder for at træne i deres sport. De er derfor ivrige efter at komme i gang og give den gas, når det igen bliver muligt. Men det er vigtigt, at man som forbund, klub, træner og atlet er opmærksomme på, at man ikke bør starte med samme træningsmængde og intensitet, som før nedlukningen. Det er vigtigt at vende tilbage til sporten med en tilpasset træningsmængde, som så gradvis og planlagt kan øges. Det kan tage op til flere uger at genvinde trænings- og særligt konkurrencetolerancen.

”Der er store individuelle forskelle på, hvordan man tackler en længere pause fra sin sport. Og hvor meget atleter og unge talenter har lavet af sportsspecifikke aktiviteter, styrkeøvelser, kondition, mobilitet mv. Derfor er der også forskel på, hvor hurtigt man kan starte op igen. Det er vigtigt, at man trapper stille og roligt op, så man giver kroppen mulighed for at vænne sig til belastningen,” siger Peter Jensen, der er konsulent for talentarbejde i Team Danmark.

En gradvis optrapning i træningen over cirka fire uger giver kroppen mulighed for at adaptere til fremgangen. Skruer man derimod for hurtigt op for træningsmængden, øger man risikoen for skader. Det er helt naturligt, at der i opstarten kan opstå muskelømhed i forbindelse med træning. Men man skal være opmærksom på at skelne mellem muskelømhed og -smerter, som kan være tegn på overbelastningsskader. Hvis man går for hurtigt frem i mængde og intensitet, risikerer man at påbegynde en overbelastning, som først kommer til udtryk som smerter 6-10 uger efter opstart.

Læs mere om, hvordan du undgår overbelastning, når du vender tilbage til din sport

Kost og restitution

Restitution er en vigtig komponent i en god og sund opstart efter en pause fra sporten. Restitution bør derfor afstemmes nøje med den gradvist øgede træningsbelastning for at undgå skader og opnå optimalt træningsudbytte. Særligt kost, søvn og mental genopladning har afgørende betydning for, at kroppen bliver klar til det næste træningspas i opstartsfasen.

”Når man starter op med sin sport igen efter nedlukningen, skal man være opmærksom på, at atleterne forbruger ekstra energi i forbindelse med træningen, efterhånden som træningsmængden øges. Derfor kan det være særligt relevant med mellemmåltider mellem hovedmåltider og restitutionsmåltider efter hårde træningspas,” siger Kasper Otte Dideriksen, der er ernæringsfysiolog i Team Danmark.

Læs mere om sportsernæring her

Læs mere om restitution her