Løber man lettere med Asics’ Guidesole-teknologi? Ja, er konklusionen fra vores tester, som har løbet landet tyndt for at opleve, hvordan den nye Asics Glideride 2 føles.

Glideride 2, der er efterfølgeren til Glideride, som kom på markedet i 2019, er ASICS’ nyeste premium, energibesparende løbesko, rettet mod løbere, som søger et blødere og mere fjedrende løb.

Basis i skoene er den unikke Guidesole-teknologi, der gennem sålens design leverer en energibesparelse for løberen. Samtidig giver det nye design en udvidet mellemfodsbase, ligesom de reducerede underfodsudskæringer giver en glattere overgang fra hæl-nedslag til tå-afsæt for en større løbeeffektivitet. Slutteligt kommer skoene med en nyudviklet 3D-printet mesh, som giver en forbedret øvre pasform og deraf ekstra komfort fra første til sidste kilometer.

Et centralt nyt element i år er, at Glideride 2 kommer som en kønsspecifik sko. Skoens skum har således en lavere tæthed i skoene for de kvindelige løbere, hvilket giver en blødere fornemmelse under foden. En god detalje er desuden, at 20 % af skoens overdel er fremstillet af genbrugsmaterialer.

Sparer man energi med Guidesole-teknologien?

For god ordens skyld bør det nævnes, at jeg inden testen af den nye model også har haft glæden af at løbe i forgængeren. Det vil sige, at jeg kender til Glideride-sålerne og deres udvikling, som gør, at jeg kan sammenligne de nye sko med de tidligere modeller. Asics Glideride 2 har en designmæssig kongstanke om, at det unikke skodesign kan få dig til at løbe længere og bruge mindre energi. Med det sagt er den nye sko altså en helt anden sko, end den man oplevede i starten af serien.

Det kræver lidt tilvænning at løbe med Guidesole-såler, men fortvivl ej. Efter man har vænnet sig til at læne sig en smule frem i sin løbestil, hjælper skoene med at spare energi på løbeturen gennem sålens konstruktion. Det er den helt overordnede konklusion efter at have løbet med den nye Glideride 2.

Guidesole-teknologien med den meget buede og hårde sål blev introduceret i Metaride-modellen for år tilbage. Dengang var skoen ekstremt kluntet at løbe med. Sidenhen er designet dog blevet forfinet, hvilket man har kunnet opleve med Glideride- og Evoride-modellerne. Hvor designet oprindeligt var rettet imod en meget smal gruppe løbere, er designet i dag rettet mod den brede gruppe af løbere, som søger allround sko til at gøre deres mængdetræning lidt lettere.

Hvordan opleves skoen så i brug?

Helt basalt virker skoen ved at den stærkt buede sål øger effektiviteten af skridtafviklingen pga. den reducerede bevægelse i anklen. Hældningen i skoen gør, at balancepunktet bliver skubbet fremad. Man har desuden arbejdet med skoens tyngdepunkt, som i GlideRide er placeret langt tilbage i skoen, lige under hælen. Det gør det lettere for underbenet at svinge frem, og man bliver via skoens hældning mindet om at læne sig lidt forover i løbsretningen. Derved lader man tyngdekraften gøre noget af arbejdet.

Min oplevelse med GlideRide 2-modellen er, at den føles blødere end sine forgængere, og at den har endnu mere fokus på komfort. Skoen har en god støddæmpning, som reducerer belastningen i musklerne i skridtafviklingen – hvilket er understøttet af en kombination af både FlyteFoam og GEL.

Der er som sådan ikke tale om en letvægter, men kombinationen af den buede sål og den behagelige mellemsål gør alligevel, at løbeoplevelsen bliver behagelig, og den virker ikke tung at løbe i. Helt overordnet kan man sige, at alt det gode fra Gliderides første model er taget med over i den opdaterede model – bare med lidt bedre komfort og en endnu bedre affjedring. En oplagt sko til dig, der gerne vil arbejde med din løbestil og samtidig have lidt mere fart på.

Vi har testet skoen som mængdetræningssko på både asfalt, skovbund og på grus – og den fungerer glimrende til det hele. Men asfalt er dens helt store hjemmebane. Det er en sko, som både giver fart over feltet, men samtidig har en stødabsorbering, som bør tiltale mange.

Pronation: Neutral
Drop: 5 mm (21 cm tå – 26 cm hæl)
Vægt: 325 gram (herre, str. 43)
Pris: 1.300,-
www.asics.com/dk

Se mere om Guidesole-teknologien her: