fbpx

Skader i knæet er typiske hos løbere, og vi har sat fokus på tre af de mest almindelige. Fælles for dem er, at smerterne stille og roligt kommer snigende, og man har en tendens til at undervurdere dem, hvilket er en stor fejl. For pludselig er de så slemme, at det ikke længere er muligt at løbe, og så er det nødvendigt med en løbepause. Få her et par gode råd fra fysioterapeut Karsten Jacobsen.

1. Løberknæ

Skærmbillede 2015-01-04 kl. 16.09.33Der er en stor diskussion om, hvad det er, der udløser smerterne på ydersiden af knæet, som er typiske ved et løberknæ. Den gængse opfattelse er, at det er slimsækken, som bliver irriteret, fordi den tilhæftende sene bliver for stram. Det irriterer den underlæggende slimsæk, og mange mener, at dette er årsagen, da man har kunne konstatere dette hos mange med et løberknæ, men langt fra hos alle, og deraf diskussionen.

Symptomer
Det starter med en irritation på ydersiden af knæet. I begyndelsen vil det især være ved løb, at man mærker det, og det vil typisk ikke være værre, end man godt kan løbe. Det bliver værre og værre, og det vil på et tidspunkt ikke længere være muligt at løbe. Er det først blevet rigtig slemt, så kan det også mærkes ved gang, mens der typisk ikke vil være smerter, når benet ikke bruges aktivt.

Hvad skal man gøre, når skaden er sket?
Det vil være nødvendigt med en pause, hvis det skal restitueres ordentligt. Det er en drilsk skade, som kræver tid, og mange går i gang for hurtigt, hvilket resulterer i, at der ikke går lang tid, og så sidder skaden der igen. Man kan bruge massage med ispose omkring området til at dulme smerten. Nogle har desuden gode erfaringer med tape benet op med kinesiotape. Som ved de fleste andre skader, så kan det skyldes noget med biomekanikken, som skal rettes op, så derfor kan behandling hos fysioterapeut eller lignende være en god ide. En god øvelse, man selv kan lave, er udspænding i ydersiden af hofte, balde og lår.

Forebyggende øvelser
Det er vigtigt, at man sørger for at være stærk nok i bækkenets og baldens stabiliserende muskelsystem. Det kan gøres ved generel coretræning som planken, mave- og rygbøjninger og så videre. Styrketræning i det hele taget er en god ide. Løbeskoene og løbestilen bør også være fokusområder, da begge dele kan have indflydelse på udviklingen af et løberknæ. Stræk af den store hoftemuskel på siden af hoften.

 

2. Springerknæ

Skærmbillede 2015-01-04 kl. 16.12.10I modsætning til et løberknæ, så sidder irritationen og smerterne på forsiden af knæet. Smerterne opstår der, hvor den store sene hæfter på skinnebenet, og der er tale om en irritation af senetilhæftningen. Især højde og længdespringere er disponeret for denne skade, men den er også typisk hos løbere, som jo sætter af utallige gange i løbet af en løbetur. Vægten kan desuden spille en rolle i forhold til risikoen for at udvikle et springerknæ, for jo mere man vejer, jo større belastning på knæet og senetilhæftningen.

Symptomer
Man vil opleve smerter i forsiden af knæet ved tilhæftningen af senen. Det starter typisk som en sviende smerte ved landing under løb, hvor smerterne ved et løberknæ typisk opstår ved bøjning af knæet. Som ved løberknæet starter smerterne ved løb, de tager til og til sidst bliver det umuligt at løbe. Udviklingen er lig løberknæet, og hvis ikke man er opmærksom, så kan det udvikle sig, så der også er smerter ved gang, der vil dog typisk ikke være smerter, når man slapper af.

 

 

Hvad skal man gøre, når skaden er sket?
Skærmbillede 2015-01-04 kl. 16.12.19Det er vigtigt med hvile og pause, og så skal man undgå at løbe med smerter. Som ved andre skader er løbestilen vigtigt, især folk, der løber meget på tæerne, er udsatte for springerknæ, så det kan være en god ide at omlægge løbestilen. Excentriske træningsøvelser er gode til at styrke senevævet, og det hæmmer inflationen.

Forebyggende øvelser
Det er en god ide med forebyggende styrketræning. Her er squat og lunges gode øvelser, ligesom excentriske øvelser har en god effekt. Man kan ligeledes med fordel sætte fokus på løbestilen, hvor man skal undgå at flekse i hofte og falde forover.

 

3. Betændt slimsæk på indersiden af knæet

Her sidder smerterne og irritationen på indersiden af knæet ved tilhæftningspunktet for benets indadføring. Det er en inflammation i slimsækken, som mange gange opstår hos folk, der falder indad på foden ved løb. På den måde opstår der nemlig en overspænding af senen, og dermed en irritation af slimsækken.

Skærmbillede 2015-01-04 kl. 16.15.38Syptomer
Man vil typisk opleve ømhed på indersiden af knæet og skinnebenet. Det begynder ved løb og bliver så værre og værre. Det kan ligeledes udvikle sig til, at løb bliver umuligt, og der opstår smerter ved gang. Der vil typisk ikke være smerter ved hvile, men man vil mærke ømhed, hvis man trykker på området.

Hvad skal man gøre, når skaden er sket?
Man skal tage en periode med aflastning af knæet. Man kan godt lave aktiviteter, så længe det ikke fremkalder smerte. Gør de det, skal man stoppe og hvile i stedet. Det er ligeledes vigtigt, at løbeskoene ikke er for slidte, og det er især vigtigt ved denne skade, da man er vant til at blive holdt oppe af skoene, og er de for slidte, bliver man pludselig ikke længere det. Hvis ikke man kan komme af med det, skal man søge professionel vejledning, hvilket gælder ved alle skader. Man kan med fordel lave stabiliserende øvelser for knæet og udfordre balancen, eksempelvis med et balancebræt.

Forebyggende øvelser
Hvis man gerne vil forebygge en betændt slimsæk, er det faktisk de samme øvelser, der skal til, som dem der skal laves, hvis skaden er opstået. Det vil sige frem med balancebrættet og udfordre balancen i knæet. Ligeledes er generel styrketræning af benenes muskulatur en rigtig god ide.