Forerunner 35 er mere end blot en simpel opgradering af Forerunner 25. Det er et bevis på, at smartwatch-tanken for alvor er ved at tage få fat i markedet for løbeure. Vi har testet uret.

Løbeuret i et historisk perspektiv
Historisk set er det digitale løbeur det stykke gear, som har demokratiseret folks løbetræning mest. Med løbeurets indtog blev det nemlig muligt for alle løbere at få data om sit løb med et simpelt stykke teknik på armen, for på den måde at kunne dyrke – og dykke ned i – sine personlige løbedata. Data som forinden ellers kun havde været forundt de få dedikerede løbere. Det er således ikke svært at forstå, hvorfor rigtig mange løbere var vilde med de nye løbeure fra starten. For nok var det nørdet – og dyrt, men ikke desto mindre havde man den data på sit løb, som kunne bruges til at udvikle sit løb og sin træning.

I mange år var det de tekniske løbeure, som dominerede markedet. Fokus fra producenterne var at forsyne løberne med flest mulige data, hvilket betød at man for mange af de gængse løbeures vedkommende skulle have en mindre doktorgrad, hvis man for alvor skulle bruge urenes funktioner. Godt for nørderne, men skidt for de mange – hvilket løbeurs producenterne da også fik øjnene op for, med det resultat at vi i de seneste år har oplevet en hel række af ure, som er meget mere intuitive at bruge, hvilket naturligvis også skyldes, at teknologien bliver bedre og bedre. Brugeroplevelsen blev kort sagt vægtet højere, og urene nemmere at få mening ud af.

Nu står vi så foran endnu et kvantespring inden for løbeurenes verden. Om få år vil alle løbeure være smarte og være en del af de såkaldte smartwatches. I USA har Apple eftersigende allerede solgt over 12 millioner af førsteudgaven af deres Apple Watch – og det uden at løbemarkedet har været specielt i fokus. Det har de traditionelle løbeurs producenter naturligvis opdaget, hvor producenter som Garmin og Suunto er med i kampen om markedet. Endsige med at holde nye producenter som TomTom og lignende nye brands stangen for døren, uden at miste Apple af syne, som det skete med Nokia på mobiltelefonmarkedet.

Når Garmin Forerunner 35 er interessant, er det således fordi Garmin i feltet af de traditionelle løbeursbrands med dette ur forsøger at bygge bro mellem de klassiske data løbeure og fremtidens smarte ure i kategorien af mellemklasse løbeure. Og vejen er smart, uanset om man vil det eller ej. Spørgsmålet er så, hvorledes Garmin lykkedes med sit forsøg på at tage springet ind i fremtiden?

Hvad kan Forerunner 35?
Starter vi med de klassiske dyder, har Garmin Forerunner 35 naturligvis indbygget GPS, så du både på turen og efterfølgende kan se detaljerne om dit løb, såsom distance, tempo, kalorieforbrug, højdeforøgelse mm. Helt i tråd med tidens andre løbeure er uret også født med flere forskellige træningsfunktioner som intervaller mm. Den har ligeledes en auto pause-funktion, som er perfekt, hvis du laver små stop på din løbetur, hvis du er typen, der glemmer at trykke på pause. Forerunner 35 uret gør ligeledes brug af Garmins Elevate håndledsbaserede pulsteknologi, som optisk måler din puls – både når du er aktiv om dagen, og når du sover om natten. Uret er som sådan i lige så høj grad tænkt som en aktivitetstracker som et løbeur. Den tracker nemlig alt lige fra skridt, intensitetsminutter og afbrænding af kalorier. Det er derudover muligt at lave vibrationsalarmer for tid, pulszoner, distance, kalorier, og hvis du modtager du en sms eller en notifikation fra eksempelvis Instagram eller Facebook, så bliver det også vist på urets display.

Uret har udover Smart Notifications også live tracking og musikstyring, da man kan koble den op med sin smartphones musikafspilning, så længe uret er inden for bluetooth rækkevidde. Uret har på forhånd indlæst forskellige sportsprofiler som løb, indendørs løb, cardio og cykling – og dataen bliver automatisk overført til din Garmin Connect, som er Garmins data- og træningsunivers. Herinde kan du også deltage i udfordringer og dele dine succeser.

Designmæssigt har uret fire simple knapper, to på hver side af displayet. Det er vandtæt ned til 50 meters dybde. Uret har en LiveTrack funktion, som gør at du kan sende information om din aktivitet til venner og familie, og de kan se, hvor du befinder dig på et kort og se data om dit løb, mens det er i gang. Alt sammen helt klassiske funktioner for tidens løbeure rettet imod den bredde masse af løbere.

Batterilevetiden er 9 dage i urtilstand, mens det holder op til 13 timer i GPS/træningstilstand. Uret oplades med en USB-opladningsclip, der kan forbindes til en computer, oplade og overføre data. Urets display er lavet, så man kan se skærmen både ude og inde.

Vurdering
At Garmin er i gang med at bevæge sig ind segmentet for smartwatches kan ikke undre nogen med viden om techscenen. Ja faktisk kan man undre sig over, hvad der sker for de klassiske brands, som endnu ikke er kommet med på vognen.

Garmin Forerunner 35 er som sådan et ur, som tager de bedste af de klassiske dyder og blander dem med tidens smartwatch egenskaber. Er det perfekt? Bestemt ikke – men det er en spændende start, hvor man tydeligvis har arbejdet mod at skabe et prisvenligt produkt med stor anvendelighed for bredden. Nuvel skærmopløsningen lader meget tilbage, og jeg er da også sikker på, at vi bare om få år vil være helt andre steder med skærme i mellemsegmentet som dette. Jeg har haft lidt svært ved at tyde overskrifterne på nogle af de beskeder, som kom ind fra min iPhone, hvor der ofte er en masse mærkelige tegn i f.eks. e-mailbeskederne. Dog kan man ikke løbe fra, at det er virkelig smart at kunne få en notifikation til håndleddet. Desværre kan man ikke indstille, hvilken type beskeder, man ønsker at blive notificeret om, men kan kun sætte dem fra eller til.

Knap-systemet med de fire knapper i siden er i sig selv logisk nok, om end jeg stadig ikke helt forstår, at de vælger kun at have en knap, der kan gå ned på skærmen – og ikke har en, der kan gå op igen. Man skal derfor trykke sig igennem hele rækken, hvis man kommer til at trykke én for langt ned.

Men når det så er sagt, så er det småting i det store billede. Det stilrene design på uret og den behagelige silikone-rem gør, at det rent faktisk også er et ur, jeg har lyst til at have på hele dagen – og i modsætning til tidligere håndledspulsmålere, jeg har testet, så generer de små optiske målere ikke på håndleddet og efterlader ikke mærker efter brug. Og ja, så kan det godt være, at det ikke sidder helt perfekt lige over knoglen hele tiden, men det giver et rigtig fint billede på min aktivitet og er en nem måde at tracke mit løb. Alt i alt et meget anbefalelsesværdigt ur – især til prisen – og en god idé til årets julegave til løberen, der er ude efter et ur, der kan lidt af det hele uden at have de avancerede funktioner fra de dyrere løbeure.

Garmin Forerunner 35 er som sådan uden tvivl et lækkert og enkelt løbeur, hvis du er på udkig efter et ur, der kan lidt af det hele, og det til en fornuftig pris. Uret er mest designet til begynder-løberen eller dig, der bare gerne vil holde styr på din aktivitet, uden at være klar på den udskrivning det er at købe at Apple Watch og gerne vil holde sig til et GPS-ur fra én af de garvede løbeursproducenter.

Bedømmelse: ★★★★☆☆

Tester: Sofie Hvitved og Bugge Holm Hansen
Vægt: 37g
Vejl. pris: 1.599,-
Web: www.garmin.dk