fbpx

Kender du Salomon Index.01? Det er deres nye løbesko, som er designet til at blive skilt ad og genanvendt for at reducere materialespild. Konstrueret efter cirkulære principper og resultatet af tre års forskning og udvikling. Spørgsmålet er, om de gode ideer fungerer på landevejen? Vi har testet skoen for at blive klogere på fremtiden.

Kan man skabe en genanvendelig allround løbesko, der værner om planeten, uden at gå på kompromis med ydeevnen? Det mener Salomon, som har skabt Index.01. En løbesko designet til at blive skilt ad og genanvendt efter endt brug. Index.01 er således et stort skridt mod Salomons bæredygtige forpligtelse. Nemlig at 100% af fabrikkens produkter skal være designet efter cirkulære principper inden 2025.

Allerede tilbage i slutningen af ​​2019 afslørede Salomon, at de havde arbejdet på en konceptsko, som skulle være fremstillet udelukkende af termoplastisk polyurethan (TPU). Kongstanken er, at hele skoen skal kunne brydes ned igen ved slutningen af ​​dens levetid og derefter blive brugt til ​​nye produkter. Og som tænkt, så gjort.

En bæredygtig løbesko

Index.01’s overdel er lavet af genbrugspolyester og underdelen af det termoplastiske polyurethan (TPU), der gør, at begge dele kan genbruges. Under- og overdelen er desuden sat sammen med vandbaseret lim for at minimere materialeforurening. For at genbruge sin løbesko skal man blot gå ind på Salomon.com, printe et gratis pakkelabel og sende skoene til det nærmeste indsamlingscenter. Og vupti, derfra begynder skoenes genanvendelsesrejse imod at blive en nyt produkt.

En rejse, hvor der også er tænkt på miljøet. For at undgå at skoene skal rejse hele verden rundt i processen, modtages Index.01 lokalt i indsamlingscentre i Europa, Nordamerika og Asien/Stillehavsområdet. Her vaskes og adskilles produktet, inden hvert materiale sendes til genbrug lokalt. Materialerne fra skoens underdel bliver genbrugt i Europa, og vil fra vintersæsonen 2022 blive brugt til at skabe nye Salomon skistøvler. Derudover bliver tråden og polyesteroverdelen formalet og senere omdannet til garn og brugt til at væve nyt stof.

Hvordan er den så at løbe i?

Spørgsmålet er naturligvis, om de mange gode tanker også gør Index.01 til en god løbesko? Svaret er mere kompliceret end som så. Helt overordnet er det tydeligt, at Salomon i sit design og materialevalg aktivt har søgt at kombinere både det funktionelle og deres cirkulære kongstanker.

Til Index.01 har Salomon således fundet et materiale til skoens underdel, som både kan genbruges og levere den rette mængde støddæmpning og affjedring til løb på asfalt. Materialet, som er brugt, er det TPU-baserede skum kaldet INFINIRIDE. Udover at kunne blive genbrugt, er det også en yderst potent i sin energireturnering, og designet med Salomons R.Camber-geometri, som hjælper det aktivt med at give løberen en øget fremdrift. Alt sammen super fint.

Læg hertil, at skoen kun vejer 285 gram, og så har man en sko, som sagtens kan begå sig iblandt løbesko designet uden hensyn til miljøet.

Når vi alligevel trækker en smule på begejstringen, er det, fordi skoen selv efter mange kilometer på landevejen føles mere som en sneaker end en fuldblodsløbesko. Forstå os ret, vi er super glade for den – men den mangler det ekstra, som mange af de andre tidssvarende løbesko har. Som sådan er vores konklusion derfor, at Index.01 mere skal ses som en retning end som selve fremtiden. For fremtiden er, at løbesko naturligvis skal produceres med omtanke for miljøet, men samtidig have 100% samme funktionalitet.

Som sådan er Salomons Index.01 sko oplagt til alle, der elsker at løbe i det fri og ønsker at gøre det med god samvittighed. Det lyder som en detalje, men når man løber og tænker over tingene med Index.01 på fødderne, så ser man pludselig, at det er de små ting, som gør den store forskel. Og ved at være med til at tage en mere bæredygtig sko på fødderne kan du også være med til at skifte mindsettet i løbeverdenen. Vi er fans.

Bonusinfo

Index.01 er blot et skridt på vejen for et nyt og mere bæredygtigt Salomon. Indtil videre har Salomon i 2017 reduceret deres miljøbelastning af ​​al fodtøjsemballage drastisk, da lim- og vandbaseret blæk blev elimineret, og mængden af ​​pap reduceret. Og i løbet af foråret 2021 vil alt fodtøj fra Salomon komme i FSC-certificeret emballage. Derudover vil der hverken være fyldpapir eller ekstra hang-tags i de nye Index.01.

– Type: All-round / mængdetræningssko
– Løbestil: Neutral
– Overdel: Genanvendt polyester
– Mellemsål: Blanding af TPU-skum og nitrogen
– Ydersål: TPU-skum
– Drop: 9 mm.
– Vægt: 264 g (str. 40)
– Vejl. pris: 1.500,-