fbpx

Cross er den del af løbesporten, der kan få dig til at snøre løbeskoene i de koldeste måneder af året. Og nu er Dansk Atletik Forbund og DGI gået sammen om en ny international cross-serie, der både henvender sig til den europæiske elite og de danske motionsløbere. Vi giver dig et overblik over alt, hvad der er at vide om disciplinen, som er eliteløbernes vintertræning og atletikkens svar på trailløb.

Løb er en af de lettest tilgængelige sportsdiscipliner i verden og derfor også en af de mest populære. Inden for løb findes mange forskellige underdiscipliner, herunder cross. Dog har sporten endnu ikke fået plads i løbehjerterne hos den brede skare af løbere i Danmark på trods af disciplinens store popularitet i udlandet.

Cross er en løbedisciplin, som de fleste eliteløbere kender til og endvidere har prøvet kræfter med, men dette er ikke tilfældet blandt størstedelen af os motionister. Dykker man ned i disciplinens historie og charme, kan dette dog være svært at forstå.

Cross er en løbedisciplin, som de fleste eliteløbere kender til, men dette er ikke tilfældet blandt størstedelen af os motionister.

Cross er en disciplin, hvor det ikke kun handler om at være god til at løbe stærkt. Cross foregår nemlig i naturen og tager udgangspunkt i terrænet. Nu tænker du måske, at det da er det samme som det efterhånden velkendte trailløb, men her er en klar forskel. I cross løber man nemlig flere gange rundt på en kortere afmærket rundstrækning fremfor en længere distance på en sti fra et punkt til et andet. Ved crossløb bliver du derfor budt på variation og nye udfordringer hver gang, og så kræver disciplinen faktisk ikke andet end de øvrige løbediscipliner gør – nemlig blot et par gode løbesko, gerne af kategorien crosspigsko.

Historien bag cross
Cross eller Cross Country har sine spor helt tilbage til begyndelsen af det 19. århundrede. I England fandtes en leg kaldet “hare og jagthund” eller “papir jagt”, som gik ud på, at en løber løb ud i naturen og lagde et spor af papirstykker efter sig, som derved dannede en tilfældig rute på kryds og tværs af landskabet. Efterfølgende skulle resten af løberne forsøge at gennemføre samme rute ved at følge papirstykkerne. Legen blev forvandlet til den første formelle konkurrence i 1837, og interessen spredte sig hurtigt – først i USA og efterfølgende i resten af Europa. Den gamle engelske leg var altså startskuddet til det, vi i dag betegner som crossløb.

England var også det første land, som afholdte et nationalt mesterskab i crossløb. Den første internationale konkurrence blev afholdt i 1898, mens det første internationale mesterskab blev afholdt i 1903. Crossløb var nu blevet en officiel mesterskabsdisciplin inden for atletikken. I 1912 kom cross for første gang på det olympiske program for mandlige deltagere. Disciplinen blev dog fjernet igen efter legene i 1924, da den ikke blev anset for at være en traditionel sommerkonkurrence. Dette skyldes, at crossløb normalt afholdes i perioden oktober til marts.

På det internationale atletikforbunds, IAAF, foranledning blev i 1973 det, som i dag betegnes som Verdensmesterskaberne i crossløb, for første gang afholdt. Verdensmesterskaberne er sidenhen blevet afholdt hvert andet år, mens de nordiske mesterskaber samt Europamesterskaberne afholdes hvert år. Udover mesterskaberne findes crossløbet “Great Edinburgh XCountry”, som regnes blandt et af de største. Ved dette crossløb kæmper USA, Storbritannien og Europa som hold mod hinanden.

Cross i Danmark
I Danmark blev crossløb særlig populært i 1978, da Peter Bistrup første gang introducerede “Vinter Cuppen”. Senere fik konkurrencen navnet “Cross Challenge”, som indtil for nylig bød på seks runder, som blev arrangeret af forskellige atletikklubber. I den samlede stilling var det dog kun de fire bedste ud af de seks runder, som talte med og i de seks runder løbes der både crossløb og landevejsløb. Indenfor turneringen blev der kåret en vinder individuelt og for hold i kategorierne; senior mænd, senior kvinder, junior drenge og junior piger. Og du vil formentligt kunne genkende mange af navnene på listen over tidligere tiders vindere.

Den første formelle cross-konkurrence fandt sted i 1837, og interessen spredte sig hurtigt.

Men sæsonen 2016/17 byder på ændringer i den danske cross-verden: Vinter Cuppen er nemlig blevet erstattet af et nyt initiativ, der skal være med til at gøre cross lettere tilgængeligt for motionsløbere.

 TIDLIGERE VINDERE AF VINTER CUPPEN
Kvinder    Mænd
2015/16
2014/15
2013/14
2012/13
2011/12
2010/11
2009/10
2008/09
2007/08
2006/07
Simone Glad
Simone Glad
Simone Glad
Simone Glad
Simone Glad
Sara Sig Møller
Sine Gasbjerg
Maria Sig Møller
Maria Sig Møller
Anna Holm Jørgensen
2015/16
2014/15
2013/14
2012/13
2011/12
2010/11
2009/10
2008/09
2007/08
2006/07
Jesper Fauerschou
Jacob Markussen
Jesper Faurschou
Jesper Faurschou
Abdi-Hakin Ulad
Morten Munkholm
Morten Munkholm
Jesper Faurschou
Jesper Faurschou
Jesper Faurschou

KLIK NEDENUNDER FOR AT SE NÆSTE SIDE