fbpx

Vil du gerne i gang med at løbe eller fastholde din motivation, så kan det være en god start at kigge på dit mindset, inden du starter med din løbetræning. Den har nemlig stor betydning for dig, hvis du gerne vil have succes med løb.

I denne artikel kommer vi ind på, hvorfor det kan være nyttigt at se på ens mindset for at komme i gang med at løbe. Vi giver dig også en række gode råd til, hvordan din tankegang kan hjælpe dig med at fastholde din motivation og undgå at gå kold i løb, samt hvordan det mentale aspekt er lige så vigtigt som den fysiske træning.

At løbe anses for mange som værende blot en fysisk udfoldelse. Selvom det er kroppen, der gør arbejdet under løb, har det mentale aspekt også en afgørende betydning for din løbetræning. Det siges, at 50% af et løb foregår mentalt, som f.eks. når man siger til sig selv, at det gør ondt, man er træt eller ?you can do this?. Uanset om du træner til dit første løb eller er veteranløber, der forsøger at forbedre sin tid, er den fysiske forberedelse kun halvdelen af vejen til målet, når det handler om løb. Den anden del af forberedelsen er nemlig også den mentale forberedelse, der oftest glemmes, men hvilket bestemt er en vigtig del i processen. I dag har sportspsykologien vundet indpas og er blevet anerkendt som en væsentlig del af træningen for atleter på alle niveauer, der er med til at fremme motivationen, styrke fokus og tilliden til ens fremskridt. Det at have et ?sportsmindset? er således en kombination af ens holdning til motivation, at have den mentale styrke til at holde fokus ? også når de hårde tider rammer ? samt bevidstheden om at lytte til sig selv og sin krop. Disse mentale redskaber og tankegange gør dig bedre i stand til at klare udfordringer og præstere bedre ? både til hverdag, men især under din løbetræning.

Uanset om du træner op til et løb eller blot genopdager din kærlighed til løb, vil din tankegang være den ultimative nøgle til din succes.

For at blive en succesfuld løber er det vigtigt ikke kun at fokusere på det fysiske aspekt ved løb, men også det mentale aspekt. Uanset om du træner op til et løb eller blot genopdager din kærlighed til løb, vil din tankegang være den ultimative nøgle til din succes. Et positivt ?løbe-mindset? kan hjælpe dig med at finde glæden ved løb og en tilfredsstillelse af de udfordringer, du sætter dig og opnår. Den mentale træningsindsats er ligeledes afgørende for alle faser af din løbeoplevelse – lige fra du skal melde dig til et løb, træning eller en social løbebegivenhed, til du skal stå på selve løbsdagen og mærke, hvordan al træningen bærer frugt, samt være klar på nye fremtidige udfordringer.

Hvorfor løber jeg?

Når du beslutter dig for at begynde at løbe, er det vigtigt at stille sig selv det spørgsmål, hvorfor du vil løbe. Er det fordi, du gerne vil løbe af helbredsmæssige årsager? Er det fordi, du gerne vil tabe dig? Eller noget helt tredje? Tænk evt. løb som en måde, der er med til at give dig overskud, et godt helbred og et stabilt velbefindende. Det er den tankegang, der kan holde dig kørende i lang tid, til forskel fra hvis du kun tænker på tal og træningsmængde ? og ikke selve den gevinst du får resten af livet. Når du vælger at begynde med at løbe, skal du også beslutte dig mentalt for, at nu vil du gerne begynde at løbe jævnligt, så inden løbeturen overhovedet er startet, så har du forberedt dig selv mentalt på, hvad dine mål og tanker er om løb.

For at løb skal blive en fast del af din hverdag, er det nemlig vigtigt at finde den rigtige motivation og dermed det rigtige mindset. Beslutningen om at løbe skal være din egen, og ikke være en form for sur pligt. På denne måde opdager du også glæden ved løb, og ender ikke med at udbrænde totalt ? det skal være lysten, der driver værket.

GODE RÅD TIL AT FÅ EN LØBERS MINDSET

FØR DU GÅR I GANG MED AT LØBE

DU KAN, HVAD DU VIL. Sig til dig selv, at du KAN, og glem stemmen, der siger, at du ikke kan. At have troen på sig selv er også med til at give et positivt mindset.

SÆT ET REALISTISK MÅL ? det hjælper med at strukturere din træning, hvilket gør, at du kan undgå at overtræne og udmatte dig selv, der i sidste ende kan ende med, at du bliver helt udbrændt og din motivation daler eller i værste fald, at du bliver skadet. Sæt realistiske mål, som du ved, du kan opnå ? og følg så de mål. Lav evt. delmål, da der kan være ?langt? til det endelige mål ? det giver nogle sejre, der er inden for en overkommelig fremtid.

LØBER ELLER EJ? Selvom du ikke er den hurtigste løber, så husk at du stadig er løber. Anerkend dig selv og dine egne løbesejre.

FIND INSPIRATION. Alting begynder med en inspiration om at udfordre sig selv, hvad enten det er at deltage i et løb, begynde på et nyt løbeprogram eller at opnå en personlig rekord. At have den rette indstilling giver dig mulighed for at forpligte dig til nye beslutninger, nå sine mål og lysten til at udfordre dig selv med nye mål.

VÅBEN DIG MED TÅLMODIGHED, det tager lang tid for din krop at styrke led og sener, så hvis du allerede har det in mente, så bliver du ikke overrasket over, at det tager lang tid at blive en stabil løber.

SKRIV LØBETRÆNING IND I DIN KALENDER ? det gør, at du har en aftale med dig selv, og du har planlagt det i forvejen, så ingen dårlige undskyldninger. Allerede der har du mentalt besluttet dig for, at du har en aftale med dig selv.

 

 

DIT MINDSET UNDER LØBETRÆNINGEN

LÆR AT ELSKE KAMPENE. Selvom det er hårdt, og du kæmper, så bliv ved ? følg din plan, og mærk at du forbedrer dig. Det er i kampene, at den mentale styrke øges.

HUSK AT LYTTE TIL DIN KROP. Det at løbe er en hård belastning for kroppen, så husk at mærke efter, hvis kroppen signalerer, at det går for hurtigt fremad. Mange af os ignorerer de signaler, kroppen sender til hjernen, og her er det vigtigt, at du ændrer dit mindset, så du kan blive en skadesfri løber. Tag en pause på et par dage, hvis du er meget øm eller har ondt. Med tiden vil du lære, hvilke signaler der betyder, at du blot er øm, og hvilke signaler der tyder på en skade.

FIND EVT. ET MANTRA, der kan støtte dig og holde fokus. Et mantra er også med til at give dig positiv energi.

TAG EN PAUSE. Hvis du er udmattet og frygter den næste træning, gør du formentlig noget forkert. At træde ud af din komfortzone er vigtig, men at placere disciplin over alle de andre fysiske indikatorer kan have en modsatrettede virkning. Hvis du føler løbetræning er en slags pligt, så tag en lille pause fra løb. Husk på, hvorfor du startede med at løbe i første omgang.

LAD URET BLIVE HJEMME. Det kan være en god ide at efterlade pulsuret derhjemme og bare løbe en tur for selve oplevelsens skyld ? mærk hvordan du har det under og efter løbet.

KONKURRER MED DIG SELV i stedet for at sammenligne dig med andre løbere, der måske har løbet i længere tid. Vær stolt af dine egne sejre i stedet for, da det at sammenligne sig med andre kan skabe en negativ tankegang om ens egne præstationer.

POSITIVITET AVLER POSITIVITET. For de fleste løbere er selve løbsdagen blot toppen af isbjerget. Det, der virkelig betyder noget, er al den træningsindsats, som man har arbejdet på optil løbsdagen. Den regelmæssige træning og de fremskridt, der følger med, er gevinsten ved et positivt mindset. Fremskridt skaber en positiv følelse, og en positiv holdning giver fremskridt.

DROP ALLE DE DÅRLIGE UNDSKYLDNING ? der er mange af dem, men (næsten) ingen af dem er gode nok, hvis du vil skippe din træning. Man fortryder aldrig en træning, men måske at man aldrig kom afsted. Tænk på, hvor godt du har det efter en løbetur.

VARIERER DIN TRÆNING, inkorporer eksempelvis også løbeturen med nogle styrketræningsøvelser eller afveksl løbetræningen med noget blidere træning såsom svømning eller cykling. På den måde ender du ikke ud i den monotone træning, der på længere sigt kan begynde at kede dig og gøre løbetræningen til et negativt moment.

FIND ET HOLDEPUNKT. Hvis du synes, det kan være kedeligt at løbe, så find evt. en løbemakker, hør musik eller podcast under løbeturen, eller fokuser på din vejrtrækning som et slags mantra ? det kan også være en god måde at distrahere en fra de negative tanker.

MELD DIG TIL ET LØB I DEN NÆRMESTE FREMTID, så har LØBET du noget at se frem til, og din løbetræning har et specifikt mål i den nærmeste fremtid.

LAV EN TRÆNINGSDAGBOG. Skriv evt. dine tider ned for hvert løb, så kan du se din forbedringer, hvis du nu føler, at du ikke kan mærke dem, når du løber. Det giver et mentalt energiboost at kunne se det sort på hvidt, hvilke forbedringer man har gjort sig.

MENTALT BOOST. Hvis du melder dig til et løb, er det især din tankegang på selve løbsdagen, der er med til at give dig et succesfuldt løb. Hvis du har forberedt dig til løbet, er det nemlig dit mindset, der skal få dig i mål. Du er klar til at give den alt, hvad den skal have ? og netop dette positive mindset, hvor du har tillid, optimisme og troen på dig selv, er gode elementer til (især) et langdistanceløb.

DROP NEGATIVE TANKER. Når du løber, kan du let komme til at fokusere for meget på, hvor hårdt det er, hvor ondt det gør i dine ben, og hvor træt du er. Men hvis du kun fokuserer på det negative, er vejen til at stoppe med at løbe meget kort. Når du begynder at tænke på de negative

ting, så bevidst vælg at ændre den tankegang til noget positivt. Hvis du kæmper under dit løb, så vælg at fokusere på de elementer, du kan kontrollere, såsom din løbestil og din vejrtrækning eller vælge at nyde omgivelserne.

LYT TIL MUSIK. Musik kan også være med til at styrke ens motivation og energi under løbet. Lav en playliste med dine favoritsange, til når løbeturen bliver lidt for hård og trættende.

EFTER LØBET

NEXT CHALLENGE. Den næste udfordring er at skubbe dine grænser og dermed også din tankegang ? udfordre dig selv og sæt et nyt mål. Gør det sjovt, men også udfordrende for dig selv. Det er, når vi har disse sejre, at vi får lyst til mere. Det at løbe kan være rigtig hårdt ? men det er, når du presser dig selv, at din mentale styrke udfordres. Men det er ofte smerten og kampen med sig selv, der er det fascinerende ved løb, idet man opnår nogle kampe, man engang aldrig havde drømt om ville ske.

SKUB TIL GRÆNSERNE. At være en god løber handler ikke kun om at skubbe sig selv til ekstremerne; en god løber forstår, hvilke grænser der skal presses, og når det er tid til at revurdere og træde tilbage.

HUSK AT RESTITUERE, da selve restitutionen er i lige så vigtig for din løbepræstation som selve træningen. Hvis du er skadet eller har været træt et stykke tid, så giv endelig din krop en velfortjent pause, før du vender tilbage til træningen. Det giver en større motivation på længere sigt.

SÅDAN BEVARER DU ET POSITIVT “LØBEMINDSET”

HVIS DU MANGLER MOTIVATION TIL AT LØBE, så findes der et hav af løbeblogs, både på Instagram og Facebook, hvor du kan finde inspiration. Følg evt. atleter eller andre personer, der inspirerer dig.

MELD DIG IND I ET LØBEFÆLLESSKAB eller find en træningsmakker, da det giver motivation at dele det med andre, men også motiveres af andres engagement for løb. Dette kan medvirke til at opretholde en positiv tankegang, hvilket igen hjælper dig med at opnå bedre resultater, både hvad angår din ydeevne og nydelse.

HVAD LØB GØR VED DIN TANKEGANG

LØB FORBEDRER DIT HUMØR, reducerer stress, giver energi og det at opnå et fysisk mål er med til at styrke din mentale styrke

AT LØBE UDE I NATUREN kan også være med til at afhjælpe stress og negative tanker. Se løbet som et frirum.