Det nye år er over os, og det er oplagt at sætte sig en række træningsmål. Det hele starter i planlægningsfasen, hvis du vil opnå succes i løberlivet. Vi giver dig gode råd til, hvordan du kan planlægge dit løb bedst muligt, så du ikke ender med at droppe dine mål eller stresse unødigt over dem.
Før du kan begynde at planlægge din løbesæson, er det vigtigt, du afgør med dig selv, hvad du vil have ud af dit løb. Går du udelukkende efter at få nogle gode oplevelser, og er du ligeglad med tiden og kilometertallet? Så er det måske ikke så vigtigt at lægge en plan. Men hvis du har et mål, eller vil træne dig op til et specifikt løb, så er det vigtigt, at du planlægger din løbetræning med omhu. En veltilrettelagt sæson kan være forskellen mellem fiasko og succes. Så sæt dig et mål for og begynd planlægningen – så er du (næsten) garanteret løbesucces i det nye år.
HVAD ER DET BEDSTE BEGYNDERPROGRAM FOR DIG?
Som nybegynder kan det være uoverskueligt at finde det rigtige begynderprogram, for nettet bugner med løbeprogrammer for nye løbere. Ingen af de løbeprogrammer, du finder på nettet eller får anbefalet, er skræddersyet til lige præcis din aktuelle form og dit fysiske niveau. Programmerne er designet til at ramme bredest muligt, så hvis du ikke er, som folk er flest, harmonerer programmet nok heller ikke med dine behov. Det gør ikke løbeprogrammerne dårlige, men du skal være opmærksom på, at et løbeprogram altid kun er vejledende.
FØLG IKKE ET LØBEPROGRAM SLAVISK
Et godt løbeprogram strukturerer din træning. Du slipper for at for holde dig til, hvad der skal ske, når det er tid til træning – for det står jo i programmet. Som nybegynder er det godt at følge et program, men lad være med at følge det slavisk, selvom det er det letteste. Hvis du følger et begynderprogram, vil det ofte være den faste struktur, der gør, at du får succes. Men det kan samtidig være et problem i forhold til skader, fordi det er sværere at tolke kroppens signaler om at den har brug for en pause, når man er ny løber.
SÆT HOVEDMÅL OG DELMÅL
Sæt dig et hovedmål, som du brænder for, men som samtidig er både ambitiøst og realistisk – der må gerne være en risiko for at fejle. Hovedmålet er det mål, du træner dig henimod, og som du allerhelst vil opnå, men derudover er det en rigtig god idé at have delmål undervejs. Delmål er små mål på vej til hovedmålet, der tjener forskellige nyttige formål. De kan være et godt afbræk i den normale træning, ligesom de kan give dig noget at se frem til inden for en overskuelig fremtid og give dig yderligere motivation i din daglige træning frem mod dit hovedmål.
HVAD SKER DER ELLERS I DIT LIV?
Inden du planlægger dit løbeår, skal du starte med at se på de store begivenheder, der kommer til at ske i dit liv i år. Ting som bryllupper, flytninger, jobskifte og ferier tager alt sammen tid, så hvis du ved, at du får et travlt år, skal du måske sætte et mindre løbsmål, som ikke er helt så tidskrævende.
HOLD MOTIVATIONEN
Hvis du træner dig op til et løb i oktober, kan det være lang tid at holde fokus på dit drømmemål. Du er sikkert fuld af motivation, når du melder dig til og skriver løbet ind i kalenderen, men hvad så om to måneder? Det er nemmere at forblive motiveret, hvis du har delmål at træne dig op til. Det kan du gøre ved at melde dig til mindre løb eller ved at træne med en løbetræner. Du kan også have forskellige testruter i nærheden af dit hjem, som du kan løbe regelmæssigt for at holde øje med din form frem mod løbet. Løb evt. et gratis Parkrun, eller opsøg en træningsgruppe.
SSTRUKTURÉR DIN TRÆNING
Nogle mennesker kan lide at være fleksible med deres løbetræning, gå ud med vennerne en gang imellem og tilpasse træningen efter deres skiftende uger. Andre mennesker kan lide at planlægge deres træning ned til mindste detalje, flere måneder frem. Det bedste er at være et sted i midten. Del dit år op i blokke på otte, 12 eller 16 uger, der leder op til dine målsætninger eller større løb. Sørg for, at du har en vis struktur med et par absolut nødvendige træningspas hver uge – med plads til at aflyse eller ændre andre træningspas, hvis du får brug for det. Det er også en god idé at tjekke dine fremskridt regelmæssigt som en planlagt del af træningen, så du ved, om der er brug for, at noget bliver justeret.
VÆR REALISTISK
Inden du begynder at lægge planer for dit løb, er det vigtigst at blive klar over, hvor du er nu. Er du i god form, eller skal du først til at begynde at løbe nu? Det er vigtigt at være realistisk. Hvis du er nybegynder og starter løbetræningen nu, er det bedst at melde dig til et løb i anden halvdel af året, så du har masser af tid til at træne dig op til løbet.
Sidst, men ikke mindst, så husk, at der ikke er to ens løbere. Det kan godt være, medierne generelt portrætterer den perfekte løber som en kliché, men virkeligheden er anderledes. Faktum er, at det – modsat tidligere – er kvinderne, de ældre og de dedikerede, som præger løberlivet. I dag kommer løbere i alle størrelser og afgørelser. Vær glad for dit løberliv. Nyd løbeturen og nyd din nyvundne passion for løb. Og husk: Løberlivet er, hvad man gør det til – ikke hvad andre mener, det er.
Læs mere her om begynde at løbe her:
Guide til nybegynderen #1: Kom i gang (og bliv ved) med at løbe
Guide til nybegynderen #2: Sådan køber du dine løbesko
Guide til nybegynderen #3: Når kroppen bliver øm